Andrija Pura Popović: Kotor je, na žalost, postao mrtvo more

22
Kotor

Gostujući u emisiji Skala radija “U žiži”, Andrija Pura Popović, predsjednik Liberalne partije Crne Gore je kazao da nije potpuno upoznat sa onim što se događa u Kotoru, ali je svjestan da je politička situacija u našem gradu nestabilna i da ima mnogo kršenja zakonskih propisa.

Njega najviše brine što je Kotor postao “mrtvo more“ i što se nista se ne dešava.

Svi najavljeni veliki projekti se ne realizuju, skrajnuti u neki ćošak.

Kaže da je za to dobrim dijelom kriva i vlast na državnom nivou koja mora da pomogne Kotoru, biseru Mediterarna i Crne Gore, kojega godišnje posjti više od milion turista.

“Veliki projekti, kao što su zaobilaznica i žičara do San Đovanija su obustavljeni. Zatvoreni  bazen  je zatvoren 18 mjeseci, sportska dvorana se  gradi već 8 godina, a prilaz gradu sa škaljarske strane  izgleda kao Damask”, izjavio je Popović.

Treba se prisjetiti da je bio obezbijeđen novac za zaobilaznicu, ali je tadašnji Regionalni zavod za zaštitu kulturnih dobara zaustavio projekat.

Popović smatra da je najveći problem usko partijski kratkoročni interes bez vizije da Kotor zaživi.

Plodove ubiremo od onoga što su nam preci ostavili i imamo sve preduslove da budemo primjer svim ostalim opštinama u Crnoj Gori, kaže on.

On to jeste po istorijskom naslijeđu, ali po svemu ostalom, na žalost nije, jasan je Popović.

Lider liberala se osvrnuo i na lošu infrastrukturu i česte saobraćajne kolapse koje imamo u gradu.

Naša jedina saobraćajnica ne može da primi toliki broj  turista dnevno, koji dolaze automobilima i autobusima, a iz lokalane uprave niko ne pokreće tu priču jer nikoga to ne zanima.

Popović konstatuje da je sportska infrastruktura najgora u Crnoj Gori.

On vidi rješenje u udruženim političkim subjektima, koji bi morali zajedno da djeluju u rješavanju ovog gorućeg problema, a da sitne političke čarke ostave po strani. Međutim, očigledno da od toga nema ništa.

Lokalna opozicija mora biti aktivnija je, smatra Popović, kolika je pasivna vlast. toliko je pasivna i opzicija.

Na pitanje zašto liberali ne reaguju na očigledna kršenja zakona u Kotoru od strane vladajuće koalicije, na koja  niko ne reaguje, pogotovo ne nadležne službe, Popović je kazao da Liberalna partija u Kotoru ima samo jednog odbornika u SO. To je Vido Drašković, koji je veoma aktivan i često na nezakonitosti reaguje saopštenjima. Ali, jasan je on, neophodno je da najjača partija – DPS bude aktivnija i agilnija.

Pošto to DPS ne radi, pretpostavlja se da svima odgovara ovakvo pasivno stanje.

Zašto LP ne pokrene inicijativu da institucije sistema provjere nezakonitosti u opštini, kojih ima, po onome što znamo, bilo je jedno od pitanja Popoviću. On je odgovorio da inspekcijski organi i ostale službe koje su plaćene za sprovođenje zakona moraju sami da rade svoj posao.

“Ponašamo se po onoj brigo moja pređi na drugoga. Svoje nadležnosti inspekcijski  organi  prebacuju jedni na druge, tako da se se ova kotorska vlast  dobro snalazi u tome. Znamo da ima nezakonitih zapošljavnja. Događa se to i u drugim lokalnim upravama, ali čini mi se  da nigdje nije tako izraženo kao u Kotoru – partitokrastki sistem nas je savladao”, izjavio je Popović.

Na konstataciju Skala radija o nezakonitom zapošljavanju u kotorskom Kulturnom centru, Popović je rekao da je Vlada proglasila moratorijum na zapošljavanja, ali nije siguran koliko će on dati rezultata.

Popović je podsjetio da, kao potpredsjednik opštine Kotor u dva mandata, zna da se problemi svih preduzeća čiji je osnivač lokalna uprava i javnih ustanova rješavaju na sjednicama lokalnog parlamenta. Tu se usvajaju izvještaji o radu za proteklu godinu i finansijski  planovi za narednu.

Koliko znam, kazao je on, za Kulturni centar Kotor ni jedna od ove dvije stavke nije usvojena, zbog čega bi opozicija trebala da reaguje. Ali, škupštinske sjednice se ne održavaju pa je jedino moguće reagovati čestim saopštenjima.

Opozicija  mora natjerati vlast da kroz sjednice skupštine reguliše rad svih mogućih segmenata lokalne vlasti. Ako vlast ne može da organizuje redovno zasijedanje SO, odnosno nema većinu u parlamentu, bilo bi pošteno da to javno kaže i nakon toga da se raspišu vanredni izbori, jasan je Popović, uz konstataciju da bi došlo do prijevremenih lokalnih izbora koji bi promjenili aktivne snage u kotorskoj opštini, opozicija treba da reaguje.

Na žalost, pasivan odnos opozicije pomaže vlasti da opstane. Partije su aktivne samo u predizbornim kampanjama, od izbora do izbora i to je velika slabost kotorske opozicije koja misli da do zakazivanja narednih izbora ne treba ništa da radi, smatra lider LP.

Kada je u pitanju javni interes, interes građana naše opštine, onda, po mišljenju Popovića mora da uslijedi aktivan nastup Kotorana. Ne smijemo dozvoliti da se ušančimo u partijske rovove zarad ličnih interesa i koristi, dok nam grad  i opština tonu, jasan je on.

Ono što je očigledno, siguran je Popović, je činjenica da ovakva koalicija ne smije  opstati u Kotoru do oktobra 2020. godine. Lokalna vlast je pogubna po naš grad, jer ne preduzima ništa po pitanju velikih projkata. Zbog ovakavog način vođenja grada i stopiranja velikih projekata ne možemo očekivati ni da državna vlast pomogne Kotoru da riješi njegove goruće probleme, mišljenja je Andrija Popović.

22 KOMENTARI

 1. Pura dosledan svom stilu i djelovanju – sa cinizmom i hipokrizijom!
  Kome on to ovdje prosipa brigu o Kotoru i “mrtvom moru”?!
  U ovom mandatu njegova i Adrijanova snaga je jača nego ikad što je Boka Kotorska imala u nekom poslaniku.
  (Maju ne računam.)
  Snagom svog uticaja u Parlamentu on i Adrijan bi mogli s lakoćom obezbijediti sredstva za izgradnju zaobilaznice oko Kotora. Samo zaprijete da će izaći iz sale prilikom nekog usvajanja Zakona… A toga se Dule i Gospodar plaše više nego zmije kobre.
  Da li Pura vidi (vidi, ali kao da ne vidi) šta rade Ervin i Nedžad za muslimansko-bošnjačku zajednicu? Svakoj njihovoj želji se udovoljava, Titra im se. I svaka im čast, neka titra! Inače bi pala Vlada!

  • Da ali sada se problem “prosirio”.
   Treba li neko da strada? Ili neko lucidni bas to prizeljkuje?
   Ajte rabotati to odmah!!

 2. Ona rupica na asfaltnoj cesti na kruznom toku preko puta IDEA Marketa
  se prosirila, otvorite oci ucesnici u saobracaju!
  Nadlezni ni da pokusaju da je popune!
  Cekaju da se sve oburda u konal ka pasane godine.
  Bitno je da glavari cavrljaju u ladovini
  i smisljaju teatarsku scenu za popolo.
  Sta je sljedece u agendi njihovih
  glumatarija?

  • KOMESARKA, opasnu rupu će sanirati jedino kad, ne daj Bože, neko tu strada. Sve će se tada promptno zakrpiti. Tragedija je što niko neće biti odgovoran. ODGOVORNOST – šta mu to biješe?

   • Upravo o tome i ja zborim.
    Avaj niko nece da cuje i da “ljubi”
    rodnu grudu, nego navijaju za Tamo neke , poustasene fudbalere, sve u crnim dresovima i crvenim carapama.
    Ka’ djolovima.
    Tamo njima, i ovim nasijem navijacima!
    Zato rupice prerastaju u rupetine!

 3. Rezultat je da Kotor, ne stagnira, vec nazaduje. Problemi se gomilaju, stari problemi postaju iz godine u godinu sve tezi, gradjani Kotora trpe sto malo ko moze iz CG a vi igrate ping-pong prebacujuci odgovornost sa jedne na drugu adresu, a na svakoj adresi se nalazi i LPCG, do jucerasnja vlast u Kotoru i aktualna na drzavnom. To je apsurd bez presedana. Imate mogucnost da djelujete na drzavnom nivou i sta ste konkretno uradili za Kotor?
  Apsolutno nista!!! Radi se po vec decenijskom receptu “muko moja predji na drugoga”. Napredujemo kao “rak u pontu”. Nikakve koristi od desetomjesecnih uzasnih guzva Kotorani nemaju.
  Ne znam kako imate uopste hrabrosti bilo sto da progovorite, posebno vi iz Kotora (a ima ih dosta), koji ste dio vlasti a da nista niste uradili za svoj grad.

  • Na zadnjem “Premijerskom satu” Pura postavlja pitanje van pameti i zdravog logiciranja. Pita premijera: “Kada će se put od Krsca do Trojice proširiti da bi se autobusi normalno mimoilazili?” Umjesto da pita: KADA ĆE KOTOR KONAČNO ZAPOČETI RADOVE NA IZGRADNJI ZAOBILAZNICE, JER PRI OVOM STANJU SAOBRAĆAJNOG KOLAPSA, GRAĐANIMA KOTORA I ČITAVE OPŠTINE NORMALNO FUNKCIONISANJE ŽIVOTA POSTAJE NEMOGUĆE!?” Naravno, Premijer mu je odgovorio da proširenje Lovćenskih serpentina ne dolazi u obzir, jer je put kao takav pod zaštitom UNESCO-a.
   Da je u okviru svog poslaničkog pitanja barem postavio problem krađe tesanika i uništavanju parapeta na serpentinama, jer su i parapeti pod zaštitom kao graditeljsko nasleđe!!

   • To je bilo poslanicko pitanje ministru saobracaja a ne Premijeru a Popovic,iako nije moja politicka opcija je bezbroj puta govorio u Parlamentu o kotorskoj zaobilaznici…

  • Petar 30/07/2018 at 09:38
   Rezultat je da Kotor, ne stagnira, vec nazaduje. Problemi se gomilaju, stari problemi postaju iz godine u godinu sve…”

   Rezultat je, Petre, da će, pored saobraćajnog kolapsa, Kotor i njegovi građani doživjeti i već trpe neprihvatljiv i nemoguć način dnevnog životnog funkcionisanja.
   Još kad se uskoro ambisa dio saobraćajnice između Pozorišta i Merkata “biće veselo”. Dotle se prepucavaju oko nadležnosti čiji je to posao – Kotora ili Podgorice. “Preklapanje nadležnosti…”

 4. Pura,uvjek korektno i narodski.Sto na um to na drum,potpuno atipicno za politicara,mozda zbog toga sto je bio veliki sportista.

 5. Odlicno si se osvrnuo Pura.Svi su krivi da ne pominjem ovo NIŠTA od kotorske vlasti.Opozicije nema,DPS u Kotoru odavno osim za vlastiti interes ama bas nista ne cini a drzava Kotor ne poznaje.I sto bi kad smo ga mi Kotorani prodali.

 6. Sjećate li se, ko je osvojio zlatnu medalju 1984. u Los Anđelesu, a ni u bazen nije skočio? (Niko ne spori da je bio odličan golman, ali…). Ko prođe tako dobro kroz politiku poslednjih 25 godina? (E tu možda nije bio kao golman, ali oni koji ga znaju kažu da jeste za sebe, mada smo uvijek sa zebnjom pratili govore u Skupštini što će reći tj. bupnuti. Kao ono za krave da lete…..). Kapa dolje kako pliva svih ovih godina. A pliva i dalje. To ne umanjuje činjenicu da je prijatan i dobar čovjek.

  • Istine radi,Popovic je u Los Angelesu donio preokret proti Kine,dugo smo gubili.A koliko znam na celu LP je 8 godina a ne 25,kasno je usao u politiku.Ipak imam 80 godina!

 7. Ostavite Puru da radi, jani bili.
  Sto vi je isempijani popolo treba i on da odmori na ovo kaldaje, sto ste zadrli.
  Bit ce svega kad panu ove vrucine.

 8. One kasne subotnje veceri, kad si podigao ruku za betonizaciju Boke, ti covjece vise kao da ne postojis. Ako se ponovo ne uvucete u d..e DPS-u, nego izadjete samostalno, a usto cisto sumnjam, pa necete imati ni 100 glasova. Grdje cete proci nego na Cetinje.

  • Ajde Ivo sto Puru sramotis, naviko je on.
   Ali ne mo mi junacko Cetinje dirat da ne budes ka’ Heroj na Magarcu,
   Miodraga Bulatovica.

 9. Nu, bora ti, Andrija, šta bi s onom travom, hoćeš li to progurati u skupštinsku proceduru? Volio bih da to dimim legalno. Da me ne gledaju i mirišu kao okuženog. Kad narod ogugla i kad se navikne, možemo se nadati kasnije i legalizaciji bijele prašine.
  A šta je sa “crvenim feralima” u Kaštio? Ti si najavljiva’ i legalizaciju “slatkog života” i državnu kontrolu rada prijateljica noći.

  • Oce on je iz one corave calle ,
   luciole na Parilo da otvara, putane u vetrine, ka’ u Red District u Amsterdamu, Eros centar u Minhenu,
   Cathedre u Rotterdamu i “pokretne donne” u kombijima da ordiniraju “krstareci “, pregledi , porezi, prezervativi, makroi, pdv, sex police i dr. sluzbe , bit ce radnih mjesta.
   Sex shoopovi na Parilo sve zacinjeno kanabisom i kokom u starom gradu,
   totalni kazin 365 dana u god.
   Nema sto, nadmasit cemo dekadentni zapad i Bangkok , Ko shi chan i dr.
   sex destinacije.
   Ove iz Anime nece imati vise sto da rade!

   • Bravo, KOMESARKA, na vrlodobrom poznavanju ulica crvenih fenjera. Vjerovatno si slučajno ispustila čuvenu Via Pre u Đenovi, King Cross u Sidneju, Motomachi u Kobe-u… Nadajmo se da će se Pura založiti da i mi u Kaštio dobijemo nešto od te bjelosvjetske “kulture”. Podrška Puri!

    • Dobro me podsjeti, u via Pre je cesti gost bio i oni kapo sa falsijem brevetima, sto je naviga na Sanko Line. Nazalost partija je!
     Kako sam veli, tamo je najmanje 2 kuce ostavio.
     Malo je poznato, da je Tamo, dugo
     “rabotala”, nasa cittadinka,
     sorela cuvenog Kapitanja, sto u BGD abitava , a kucu nikako da zavrsi.
     Bile su i jos 6 iz Kotora i 2 drazesne ragazze iz Skaljara.
     Sada su vecinom “sretno” udate
     sirom Italije.
     Ako je to projekat da se nase ragazze preko luciola i koceta silju
     u Piemonte > buon viaggio putane!
     Bolje bi im bilo u Podgorici ili u Ceklicima, a koja voli , nek izvoli.
     A sto cemo sa kopiladima, ko ce ih
     podizat?
     Sjore od mota, Anima, Bose,
     Gaslerice, Apsida, sms-jaslice,
     Azil iz Kavca, Ilko, Glendza,
     majstor Marko, ili ce ih dat u Italiju na usvojenje, citaj u bijelo roblje,
     ili od njih praviti probisvjete i placenike.
     Ruzno zvuci, nije daleko od moguceg desavanja, ne dozvolilo se.

 10. Andrija, nemoj se ni malo oslanjati na Vida.
  Vido je zasrao pocetkom 2015. godine a zato ste i kaznjeni na izborima kao Partija.
  Znam odlicno sto je Vido predlozio Skupstini Opstine na usvajanje. Pas s maslom to nebi progutao. Ti si bio tada zauzet radom u Skupsktini Crne Gore a kolo su vodili ocalinko iz turisticke i bradonjica sa kamenog.
  Tek toliko da znas… a znas, sto da ti pricam, znas isto kao sto znam i ja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].