Anja je porasla do pjesme

7
Anja Aprcović

Anja Aprcović

Na Međunarodnim literarnim susretima osnovnih škola iz deset zemalja okruženja, apsolutna pobjednica je Anja Aprcović, učenica OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” iz Dobrote.

Ona je ponijela i laskavu titulu “Male princeze” susreta.

Između 5 hiljada radova osnovaca, koliko ih je prsitiglo na konkurs, Anjin je bio najuspješniji.

Ova mlada pjesnikinja iz Kotora već je pronašla onu Antićevu zvijezdu plavu, zvijezdu pravu.

Na pitanje Skala radija kako uspijava da treperi ova poetska zvijeda u njenoj duši i što je to što je vodi prvim pjesničkim putima, Anja je odgovorila da je to ljubav i prijateljstvo, a motivacija je svuda oko nje i u njoj samoj.

Sve to skupa, nekako dolazi iz srca, a kada se podigne plima osjećanja, oko nje mora biti mirna atmosfera u kojoj sanja, mašta i svoja poetska snoviđenja pretapa u stihove.

“Srce je moja olovka”, kratko kaže Anja, a srcem se najbolje vidi, kako je napisala u svojoj pjesmi.

Na pitanje što je posebno važno i potrebno da bi se u tom  čudesnom, krilatom, poetskom  svijetu lako prenosila osjećanja i pisalo srcem, četrnaestogodišnja Anja kaže da je prije svega potrebno čitanje.

“Kod mene je ljubav prema knjizi razvijena još kada sam bila sasvim mala i potreban je neko da prepozna i gaji talenat ako postoji. U mom slučaju profesorica Smilja Sindik i nastavnica Aleksandra Sindik prepoznale su to i za ovaj uspjeh i njima pripada zasluga”, uz zahvalnost je kazala Anja.

Prve poestke ptice izlijeću iz nje i lako se slažu u stihove i rime, a na pitanje da li će i u velikom životu biti poetesa, budući da je već sad porasla do pjesme, ona je odgovorila da će svakako nastaviti da piše, jer pisati mora od sebe.

”Niko te ne može natjerati da napišeš nešto. Bitno je da u tebi postoji inspiracija koja je motiv stvaranja”, priča nam ova nadarena djevojčica.

Pozdravili smo se, a kako bi drugačije do stihom

“Ja ti neću reći šta je ova zvezda čudna, sjajna.

Kad je nađeš – sam ćeš znati.

Sad je tajna”.

Anja je pronašla i nije tajna da ima i prvih ljubavi, bolje reći simpatija.

“Za sada ništa ozbiljno, ipak sam tek u osnovnoj školi. Biće i za to  vremena”, kaže Anja, a obrazi joj se ipak malo rumene dok joj  u očima novi stih blista.

samo se srcem dobro vidi

7 KOMENTARI

 1. Čestitam Anji na uspjehu…..

  Nažalost, mala sredina je ugušila mnoge talente, ugasila želje mnogih koji su osjećali da MOGU, a nisu imali mogućnosti, koje upravo sredina ukida.
  U Kotoru je svojevremeno bila ugašena srednja muzička škola i preseljene u PG.
  Nekoliko izvanrednih sluhista i talenata je , nažalost, pošlo u neke druge srednje škole…….
  Danas je , izgleda, dosta toga obrnuto. Srednja muzička ponovo postoji, a nju često pohađaju učenici koji idu linijom manjeg otpora, jer je opšte predmete u njoj lakše završit nego u gimnaziji.
  Talenti u sadašnjem stanju nekorektnog odnosa prema svakoj vrijednosti, idu trbuhom za kruhom, a muzičku školu . pretežno završavaju netalentovani đaci, često bez imalo sluha, ali sa punim špagima svojih i roditeljskih bolesnih ambicija…….
  Tako da je stanje u umjetnosti kao u kakvoj zapuštenoj, obrasloj šumi, koja bi sa malo rada i ljudske pažnje, uz davanje prioriteta najljepšim biljkama, mogla biti pravi ukras okoline

 2. Ne mogu da vjerjem da dijete od 14 godina ovako piše. Srećo samo naprijed i neka te Bog čuva djete.Baš je lijep ovi razgovor.

 3. Lijepo je od vas Radio Skala što popularizujete stvaralaštvo i ovako pametnu i talentovanu djecu, baš sam primijetila i iz sporta i sve koji postižu zapažene rezultate. To vam je pametnije nego bilo kakva politika i svađe.

 4. Poezija je najplemenitija umetnost i filigranski rad pisane reči. Bravo za devojčicu koja ovako ume da napiše.Duci mojoj dragoj lepe želje i naravmo poetske vatre na kojoj grejemo dušu. Slađa

 5. Ovakvu djecu treba usmjeravati, pomagati im i biti uz njih u svakoj prilici i otkrivati njihove talanete, kako pišete to je uloga i škole i društva i graad uopšte.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]