Anketa: Kotor je biser i dragulj Mediterana

17

Anketa-Lana Vukašinović

Kotorskim ulicama i pjacetama ovih ljetnjih dana čuju se gotovo svi jezici svijeta.

UNESCO-v grad prava je kamerna dvorana čijim lavirintom rijeke turista obilaze njegovo prebogato kulturno-istorijsko nasljeđe.

Zuje kamere, blicaju fotoaparati i telefoni.

Objektivi su puni slika drevnog grada, njegovih kontrasta i ljepote civilizacijskih slojeva.

Posebne su gužve kada se sa kruzera više od hiljadu putnika razmile gradom i okolinom.

Saobraćajne gužve nijesu baš prava dobrodošlica gostima, ali je svaki komunalni problem u sjenci, posebno kada je ljepote arhitekture u pitanju koju turisti izdvajaju kao prvi doživljaj.

Turistkinja iz Amerike, tačnije iz Los Anđelesa, je oduševljena kako gradom tako i cijelim Bokokotorskim zalivom.

Grad je ispunio njena očekivanja, arhitektura zadivljujuća, a male uske kotorske ulice čarobne.

Takođe je kazala  da bi rado došla da živi ovdje.

Ona nije krila zadovoljstvo prema turističkom vodiču koji je na zanimljiv način predstavio Kotor, ali i kulturne i istorijske znamenitosti Crne Gore.

Djevojka koja je drugi put u Kotoru isptričala je za anketu Skala radija da uživa u lijepom vremenu i obilasku grada koji je poput magneta privukao da mu se ponovo vrati.

Nju takođe očaravaju male ulice i trgovačke radnje u njima.

Ona je rekla da je naš narod jako otvoren, druželjubiv i prije svega gostoprimljiv.

Na glavnom gradskom trgu susreli smo i jednog Dalmatinca koji je očaran Kotorom, ali i našim lijepim ženama i djevokama, kako je rekao.

Naš sagovornik je Kotor uporedio sa njegovim Splitom, rekavši da je i naš grad mediteranskog šmeka i za divljenje.

Njegova primjedba i ono što kako je kazao u Kotoru mora prioritetno da se riješi je neregulisan saobrćaj i velika gužva na ulicama.

Turista iz Mađarske, tačnije iz Budimpešte je impresioniran kolijevkom Bokokotorskog zaliva, malim gradom Kotorom.

Čitava geografija, to jest ovaj fjord je kao iz bajke, samo ga treba čuvati, jer se posebno na moru primjećuje nebriga, rekao je Mađar.

Ovaj stranac primijetio je otpad, a posebno plastične flaše na površini mora i apelovao na gradske vlasti da hitno sankcionišu ovakve prekršaje.

17 KOMENTARI

 1. Nije pješački prelaz niko izbrisao, naprotiv ispisali su ga i te kako, siđi pa vidi, samo pazi da te ne strefi muka.

 2. Kakvi je ovo biJo grad dokle nisu dosli ovi na vlast! Sve je bilo mLogo dobro, imali smo lijepe politicare, dosta vode i struje, telefona, lijepu ogradjenu luku, prometnice i promet, konzervirane hotele i určeve, ciste ulice, krnevale i maskarade, razvijenu privredu i brodarstvo, svakoga dobra. Doduse sad je bolja briga o kulture, tu su diretorica Centra i humana nacelnica po kulturi i financijama. Stavili su nam i topove.

 3. Slazem se gore….Za sve ,osim za Nas !!!…Sve dok budu Titogradjani vodili kolo u Kotor,nama ce kultura poc pu ZETE ,kao sto je i krenuka….”Da i nas iju muve,Dome..”….samo Biricet

 4. Biser je bio ,geografski ostao.Spomenici kulture i ljepota traducije graditeljske ali sve to za neko bivse vrijeme.Danas katastrofa od saobraćaja,od mrtvog grada za njegove autohtone gradjane i velika kafana za turiste a banak za Turke.Sramota.

 5. Komunalni nered i primitivizam pojedinaca su primjetni i na ovim fotografijama…

  a što turistima iz kulturnih i zakonom uređenih zemalja ostavlja dojam da su u kakvoj divljoj orijentalnoj vukojebini a ne u uređenoj evropskoj zemlji na pragu ulaska EU.

 6. Jokica na sud srama….od kad je pn dosao za gradonacelnika nista ne valja..to sto se dobrovcani parkiraju na trotoarima jer su garaze pretvoriliu lokale je pogotovo on kriv i ona URA ljepotica sto je na sud dala Skalu bez osnova jer pise istinu o njoj….sve ih istjerati iz opstine a vrnuti one stare dpsovce sa sd vlastelom

  • ..”dražesni liku” pod raznim NI/T/KOVIMA…”BJELADIN HUMAC;Adio Mare;Moj Grad;Bokelj;Ljuta;Kotoranin…” i pita boga koji si još..”satkan na amanetu predaka TAKO MISLIM JA I TAO SU MISLILI MOJI”..ALI,ALI-tamo đe je pož
   eljno-obavezno poštenje,čast,čojstvo i junaštvo tu te nema-al đe se mrzi ,laje,rokće..a la -ovizi iz obora za gudine(krmke-.krmače)..TU SI/TU STE PRVI..sa “pravoim prvijenstva…ko će bolje i sočnije da laje na ove “što su ŠLJEGLI (DA možda NE?) na tvoje/vaše more..”?
   Malo morgem-što šćaše reći kaspin i grobar sa Dedinja..vaš biološki pape…?!!! “Kasno janko na kosovo stiže…”?

  • Kad oni pođu i ti gubiš privilegije. Zato se koprcaš Ljuta! Nervozan si puno grešiš ova slova! Ajde četniku iz mišije rupe izađi otvoreno sa kokardom!

  • Biljo, kakva ti je ovo rečenica? Nastavak na naslov? Danu Bijo, ne štedi slova , nit velika , nit znakove interpunkcije !
   DA JE VJEČNA CRNA GORA !

  • Jesil’ oprala vise tu robu Biljana?
   “Biljana platno beljase na Ohridskite izvori”.Kako je lijepa ta pjesma!
   Kupi jednu Gorenje makinu,Biljana, valja para!

 7. Tako je, svi gledaju i svi hvale ono što vide. Jer stvarno je to jedna neprevaziđena avantura, naći se u gradu koji, iako star preko 2000 godina, i dalje živi i očarava svakoga, bilo da se radi o mještaninu ili strancu koji je doplovio velikim brodom. Ne, nije to greška, i mi mještani volimo svoj grad, pazimo ga i čuvamo i ne damo da se nešto loše ovdje dogodi ili napravi, jer Kotor je naš ponos i naša dika, koliko god to nekome zvučalo čudno i neskromno.
  Ali naša dika je i okolina Kotora, naša Dobrota – dobra kako joj i samo ime kaže – pa zato jednako želimo da ona i dalje ostane lijepa i interesantna. Zato nas i boli kad vidimo onaj “rusvaj” od saobraćaja na magistralnom putu, između Doma zdravlja i Studentskog doma, onaj straobalni parking po pješačkim trotoarima, gdje pješacima nije dat ni milimetar prolaza na njihovom trotoaru, gdje je jedina moguđnost hodanja, uski kanal pored trotoara, nakrivljen da bi voda kroz njega lakše tekla. Da tako je, vodi, kišnici, je data mogućnost da slobodno teče putem, bez prepreka, a nama pješacima samo 25 santimetara magistrale da njome pokušamo izvući živu glavu. O djeci, đacima koji idu u školu da ne pričam. O bolesnicima koji dolaze u Dom zdravlja da ne pričam. O starijim prolaznicima sa ili bez štapa da ne pričam, o turistima da ne pričam, da ne pričam, da ne pičam. I kada o tome pitamo komunalce, oni nas uvjeravaju da opominju vozače na taj način što im stavljaju izvode iz zakona na šoferšajbnu ili ljepljive trke sa natpisom o prekršaju. I kuku onome koji ne ispoštuje takvu opomenu.
  Da tako je, ali sa jednom razlikom, kuku je nama mještanima, nama strancima, nama bolesnima, kuku je našoj djeci.

  • Ne kukaj casti ti! Panuce ovi privremeni uskoro i bice bolje Kotoru! Malo optimizma, vidi kakvi je dan!

  • ..da bolesnici-pri dolasku u Dom zdravlja imaju samo jedan put ..to je onaj donji kojim se do Doma dolazi Plagentima..Na magistralu- od Vrtića do raskršća za donji put-odnosno pema gradu niđe nema pješačkog prelaza..Koji je to “mudrac bio”-pa izbrisao pješački prelaz ispred Doma zdravlja…mora da je iz pasane vlasti…”majstor kvariš”…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].