Antiratna karikatura u crkvi Sv Pavla

0
Antiratna karikatura

Sa otvaranja izložbe

U crkvi Sv Pavla u Kotoru danas je otvorena izložba Kragujevačkog salona antiratne karikature koja  na svoj način iz multinacionalnog, multikulturalnog i viševjerskog Kotora u svijet šalje poruke mira.

Ovaj salon je pokrenut kao novi mirovni program u okviru Kragujevačkog oktobra, manifestacije sjećanja na žrtve zločina u Šumaricama 21. oktobra 1941. godine i upućivanje poruke mira.

Izložba je prateći dio sastanka Međunarodne asocijacije gradova izaslanika mira održanog danas  u Kotoru koji je član Asocijacije gradova izaslanika mira od 2008. godine.

Izložba je jedna među pet svjetskih konkursa karikatura i obilazi čitav svijet.

Antiratna karikatura

Otvarajući izložbu gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević je između ostalog kazao da je prošlost udesila da su nam nemiri poznati.

Međutim, zbog poretka ravnoteže, ona čini da danas živimo mir, te da nam u odnosu na ono što iz predanja znamo, današnji mir bude još dragocjeniji.

Prošlost je ideja vodilja upravo i ove izložbe koja stvarnim činjenicama i inspirativnim domaštavanjima talentovanih umjetnika kreira novi proizvod, koji je gledajući prijemčiv i koji nosi snažnu poruku o važnosti mira.

Antiratna tema obrađene kroz tehniku karikature ovakve subjekte približava svim njenim konzumentima, kazao je Stjepčević.

Ona kreće od pojedinačnog dobra, koje nakon usvajanja na ličnim nivoima prelazi u kolektivno usvajanje ideje o važnosti mira i generalnog dobra.

Sa otvaranja izložbe

Zbog svega toga izuzetno je zadovoljstvo što je upravo grad Kotor domaćin kako ove izložbe, tako i cijelog događaja koji nosi simboličan naziv “Gradovi mira”, poručio je kotorski gradonačelnik.

Sa otvaranja izložbe

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].