Anu Vukasović, stipendisticu HMC u Oksfordu, interesuje astrobiologija i biohemijski inženjering

3
Ana Vukasović

Ana Vukasović

Jedna u nizu sjanih đaka kotorske Gimnazije, Kotoranka Ana Vukasović od septembra pohađa III razred srednje škole u Oksfordu.

Ona je dobitnica  HMC stipendije koja  pokriva dvogodišnje školovanje u najprestižnijim srednjim školama u Britaniji i otvorila joj puteve u veliki svijet za sticanje i otkrivanje novih znanja.

Sedamnaestogodišnjoj Ani je život iz temelja promijenjen, živi u internatu i čitav dan je posvećen školi i vannastavnim aktivnostima.

“Živim u kući sa 30 djevojaka iz različitih zemlja, različitih kultura  i tu su organizovani svi obroci, sastanci i odmor. Željela sam mijenjati zemlju u kojoj ću nastaviti školovanje, tim prije što želim da se bavim prirodnim naukama kojima trenutno u Crnoj Gori osim medicine, ne bih mogla da se bavim jer ih nema”, kazala je Ana gostujući u Skala radio.

To nisu samo prirodne nauke  biologija ili hemija, već se Ana zanima za astrobiologiju ili biohemisjki inženjering, i tu granu nije mogla da pronađe nigdje u našoj državi.

Način i obrazovni sistem u Oksfordu je potpuno drugačiji od našeg.

Poslije 14 predmeta u kotorskoj Gimnaziji, Ana u ovoj školi u Britaniji izučava samo tri, biologiju, hemiju i matematiku.

Njima je, smireno i sugestivno priča ova uspješna gimnazijalka, najbitnije da u suštini zaista nešto naučite, da se stručno osposobite.

Tu nema tromjesečnog rada već je to kontinuirani rad, poručuje ona.

Primjera radi od Ane će se u septembu iduće godine očekivati da pokaže sve što je naučila u septembru ove prve godine, podjednako dobro.

Njen radni, školski dan počinje u 8 i 30 ujutro i traje do 17 sati sva svoja tri školska predmeta.

Takođe je obaveza škole  bavljenje sportom i vannastavnim aktivnostima, a Ana je odabrala hokej na travi, plivanje, fitness, košarku, frizbi.

Škola jako pridaje važnost volonterizmu i humanom aktivizmu, pa Ana jednom sedmično volontira u jednom staračkom domu.

Takođe, planinari i uskoro će  sa svojim timom odraditi ekspediciju na Velsu na planini u jednom nacionalnom parku.

“Četiri dana ću biti u divljini, planinariti i kako prirodnjak biti u neposrednom kontaktu sa prirodom“.

Škola ima svoja pravila počev od biznis dres koda.

Mlađi učenici moraju da nose školsku uniformu, a stariji dres kod, što će reći, momci nose odijela, a djevojke suknje ili haljine i sako.

To je dobar način, mišljenja je Ana, zato što svako uspije da pokaže svoju ličnost, autentičnost i svoj stil, ali razumije se, u normama koje škola propisuje.

Što se tiče ishrane u internatu, o hrani se dogovara Savjet škole i svakodnevno su različiti obroci kojima se sa nutritivne strane polaže velika pažnja, uz potrebne kalorije.

Kuhinja je intrnacionalna raspoređena po danima u sedmici pa je jednog dana španjolska, hrana, pa kineska, italijanska, indijska.

Ana je srećna i kada je izbor njenog društva u pitanju.

U ovu školu je došla sa učenicom iz Podgorice takođe dobitnicom HCM stipendije i upoznale se u Oksfordu sa djevojkom iz Moldavije i Hrvatske, a proširili su i grupu prijatelja koja se sastoji od Britanaca, Rusa, Kineza.

Na naše pitanje kako se odmara, Ana je kazala da je subota dan predviđen za izlete po različitim gradovima u Britaniji, a srijedom i subotom se druže u školskom kafiću.

Nedjelja je slobodan dan.

Ovog ljeta Anu očekuje međunarodno takmičenje na Floridi i to u NASI.

Riječ je o takmičenju u dizajniranju svemirske stanice u kojoj ljudi mogu da živi nezavisno od planete zemlje.

Njen tim je spreman za ovo takmičnje, jer su pobjednici na regionalnom takmičenju u Oksfordu.

Pitali smo Anu da li će se vratiti u Crnu Goru da svojim znanjem i energijom doprinese razvoju naše države, Ana je kazala da bi voljela, ali da sve zavisi hoće li se ova grana prirodnih nauka razviti kod nas za neki dobar posao.

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].