Aplikacija Daruj krv doprinijeće spašavanju života i liječenju

0

Nivo dobrovoljnog davalaštva krvi u prošloj i ovoj godini ima tenedenciju pada, a aplikacija „Daruj krv“ će značajno doprinijeti poboljšanju iskustva davalaštva i pomoći Zavodu za transfuziju krvi u ostvarenju osnovne misije, a to je čuvanje života i nesmetano liječenje pacijenata.

To je saopšteno prilikom predstavljanja jedinstvene platforme „Daruj krv“.

“Platforma je nastala u okviru Coronathon takmičenja koje je u aprilu prošle godine organizovao UNDP u Crnoj Gori sa partnerima i čiju je izradu logistički i finansijski podržao. Mobilna aplikacija za android i iOS uređaje povećaće informisanost dobrovoljnih davalaca krvi o trenutnim zalihama i omogućiti im da zakažu termine za davanje krvi”.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi, Tamara Šćepanović, kazala je da je pandemija koronavirusa uticala na sve segmente života, napravila ozbiljne probleme u zdravstvenim sistemima širom svijeta, a nije pošteđena ni transfuziološka djelatnost.

Tamara Šćepanović

„Svjetska zajednica se suočava sa manjim brojem uzetih jedinica krvi od dobrovoljnih davalaca, što dovodi do otežavajućih okolnosti u obezbjeđivanju dovoljnih količina sigurne krvi. Nivo davalaštva u Crnoj Gori u 2019. godini je bio 3,1 odsto, prošle godine imamo pad nivoa davalaštva na 2,7 odsto i u ovoj godini primjećujemo tendenciju daljeg pada“, pojasnila je Šćepanović.

Do pada nivoa davalaštva krvi u svijetu i u Crnoj Gori došlo je zbog toga što, kako je objasnila, postoji veći broj odbijenih potencijalnih davalaca.

„Danas u doba epidemije, davaoci se odbijaju jer su inficirani koronavirusom, zbog toga što su bili u kontaktu sa inficiranom osobom. Takođe, postoji određena grupa ljudi koji zbog straha za zdravlje izbjegava boravak u zatvorenim prostorima. Iz ovih razloga Zavod za transfuziju krvi Crne Gore suočava se sa odlaganjem ili otkazivanjem akcija dobrovoljnog davanja krvi, koje smo predvidjeli godišnjim planom”, rekla je Šćepanović.

Ipak, zahvaljujući preduzetim aktivnostima, kako je kazala, nijedan pacijent nije ostao bez krvi kada mu je bila potrebna, niti je bilo odlaganja operativnih programa.

„Međutim, kako pandemija predugo traje i u najavi imamo masovnu vakcinaciju stanovništva, što će opet dovesti do odlaganja donacija, mi smo u riziku da iscrpimo ove mehanizme i da ugrozimo stabilnost nacionalnih rezervi krvi“, rekla je Šćepanović.

Apelovala je na sve punoljetne, humane ljude da instaliraju aplikaciju „Daruj krv“, da se prijave da budu davaoci i „da zajednički obezbijedimo dovoljan broj jedinica krvi za sve kojima je neophodna“.

Istakla je da se u svih devet organizacionih djelova Zavoda širom Crne Gore, strogo poštuju sve epidemiološke mjere i svi potencijalni davaoci tu mogu da se osjećaju potpuno bezbjedno.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, Aleksandar Sekulić, kazao je da je aplikacija „Daruj krv“ od izuzetnog značaja i da je na nivou svjetskih aplikacija.

Aleksandar Sekulić

„Zadovoljava standarde i uslove koji su potrebni da bi u modernim zdravstvenim sistemima bila u upotrebi. U Ministarstvu zdravlja smo izuzetno zadovoljni saradnjom sa UNDP-om. Osim dosadašnje saradnje i sa Zavodom za transfuziju krvi i sa UNDP-om, Ministarstvo zdravlja planira projekte koji će produbiti saradnju i značajno unaprijediti cjelokpuni zdravstveni sistem, naročito u vrijeme pandemije“, kazao je Sekulić.

Jedan od kreatora aplikacije Miljan Marković, ispričao je da je u aprilu prošle godine član tima učestvovao u akciji dobrovoljnog darivanja krvi i iz tog iskustva je nastala ideja da se IT rješenjem značajno unaprijedi i poboljša sam proces davalaštva.

Miljan Marković

„Ključnu ulogu u daljoj realizaciji imalo je naše učešće u takmičenju Coronathon, koje je UNDP organizovao sa partnerima iz Vlade. Naš tim je osvojio nagradu, jer je ponudio jednu od tri najbolje ideje. To nam je dalo značajan podstrek da se ozbiljno posvetimo izradi ovog rješenja.Sama podrška UNDP-a je bila presudna za realizaciju“, rekao je Marković.

Samo rješenje se, kako je pojasnio, sastoji od mobilne aplikacije za android i iOS uređaje, a ima tri ključne funkcionalnosti.

„Najvažnija je mogućnost rezervacije termina za dobrovoljno darivanje krvi, zatim dobijanje obavještenja koje šalje Zavod za transfuziju krvi i na kraju mogućnost uvida u zalihe krvi na nacionalnom nivou. Nadamo se da će ovo rješenje, u ovom posebno teškom vremenu za zdravstveni sistem, značajno doprinijeti poboljšanju iskustva davalaštva krvi i pomoći Zavodu u ostvarenju svoje osnovne misije, a to je očuvanje života i nesmetano liječenje pacijenata“, kazao je Marković.

Pozvao je građane da instaliraju aplikaciju, zakažu termin i daruju krv.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]