Apostolska dinamika svetosavskog šišmiša

9
Slavko Mandić

Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom, poručio je Njegoš s vrha Lovćena, posmatrajući valjda s kosmičke visine neku čudnu ljudsku rasu koja se najavila tada za ovo današnje doba.

Pjesnik i mislilac, vladar i vladika Crne Gore razumio je sortu koja se kalemi na svašta i od koje, obično potom, nastaje ništa. Zato topuz kao sinonim sile, kad drugog argumenta nema. Obično su takva značenja rezervisana za raznorodne kreature, nalik na strašila koja su prepadala ptice na uzoranim ledinama. A mogli bi biti i čovjekoliki apostrofi, okrnjene pozicione vrijednosti autističnih profila, čudom nastali u srednjem dobu životnog trajanja.

Iz topuza hoće eliksir, koji bi trebao da pruži kinin za atrofiju mozga koja, u zoni vladajuće oligarhije, vlada upravo na temelju propadanja, odnosno progresivnog gubitka funkcija svih vrsta. A mozga kod primitivaca, osionih, bahatih štićenika zla, na sreću u pomenutim okolnostima, nema mnogo. Zato je djelimični oporavak brži i lakši, sa svim ostajućim simptoimima i iskrivljenostima koje ni jedno vrijeme neće ispraviti.

Čudoskloni likovi, jer im ekspertska primitivnost od vrha pa do dna daje za pravo, pojedini ministri nove crnogorske vlade logoruju u neznanju i proklamaciji gluposti od koje se normalan stidi. U tu grupu ne spadaju braća po tamjanu, kojima je skut Srpske pravoslavne crkve utočište za sve rabote i marifetluke. Današnje i one koje će u budućem vremenu da učine.  Njih su instalirali popovi, kao nuždu u transmisiji zlosutne vjekovne ideje rušenje Crne Gore iz temelja i sakaćenje njenih istorijskih, tradicionalnih i kulturnih vrijednosti.

Apostoli su, po pravilu, nevaspitani, bahati i bezobrazni. Kako se ko od njih oglasi, čuje se kleveta, uvreda, etiketa, lažna konstatacija. Oni prosto žive potrebu da nekome nanesu štetu, da povrijede ili oklevetaju. Tako je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ničim izazvan, osim vlastitim jadom i kompleksima, smislio kako da uvrijedi našeg ambasadora u Pekingu Darka Pajovića, nazivajući ga šišmišem. Onda mu neko kazao što je to šišmiš, pa se ovaj ekspert izvinio, saopštavajući da je to uradio jer je imao dinamičnu agendu i da nije želio nikoga da uvrijedi. A jeste, očigledno je. To je ministar vanjskih poslova ali i njegovo (ne)djelo, koje izlazi na viđelo kad god prebukira nekakvu agendu koja nema, uvjerili smo se, ama baš nikakvo značenje. Niti on jasno zna značenje imenice koju koristi.

Za tragove koje će mu generacije živjeti crveneći zbog toga, ni njega ni njegove istomišljenike očigledno nije briga. Tu je u odbrani sva potrebna arogancija vladajućeg sistema. Nije važno što ministar nema odgovor što su to loše Crnoj Gori uradili opozvani ambasadori od strane ovog karijernog ministra-eksperta, važno je da on ima polugu, a poluga moć. Do kada samo Raduloviću? Zapitaj se. Valjaće ti.

Nema ni premijer objašnjenje zašto neće biti prijedloga budžeta a ni zašto nas je zadužio čitavih 750 miliona eura, kako struka kaže, mimo zakona.

Tu je naravno i ministar pravde Leposavić, sa ekspresnim izmjenama Zakona o vjerskim organizacijama. Sad može i bez javne rasprave, i bez ekspertske misli Evrope i Venecijanske komisije i bez Dritana. Bez Crnogoraca i predstavnika drugih vjera je čak i poželjno. Samo da se ljube skuti Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim interesima, pa čak i onda kada je jasno da je na pomolu čin veleizdaje koji se niđe u svijetu ne prašta. Neće li Leposaviću, Krivokapićevom junoši, a ni Abazoviću svetosavskom apostolu novije generacije pojedinačnih albanskih slučajeva.

Podići će ruku za čerupanje Crne Gore Pokret za promjene, vjeruje se i svi ostali iz crkveno-crno-crveno-bijele koalicije, ali kako će na sve to reagovati Crnogorci, ostaje da se vidi. Ustav je jasan. Pitanje je da li na vratima bezaknja bilo što više ima smisla?

Na čelu ANB-a postavljen je advokat Dejan Vukšić. On je nosilac izborne liste koalicije Za budućnost Kotora, a na čelu Agencije ne bi trebalo da bude lice koje je politički opredijeljeno. Ne bi trebalo očigledno ne znači i da ne može, jer sve može, pa izgleda i najavljena sječa zaposlenih, dakle onih koji nijesu kadrovi, po dubini, visini i širini, u javnoj upravi. Dovoljno je samo da vas je zaposlila stara vlast i uručit će vam se radna knjižica da odete doma na neodređeno, a na vaše mjesto će doći neko ko ne mora da ima  ni znanje niti zvanje. Kažu da je reagovala Evropa zbog ovakvih najava. Možda i jeste, mada u svoje pulene neće oni baš tako jednostavno. Žmuri rasadnik demokratije stoički i ćuti odlučno pred jadom koje prosipa Krivokapićeva bulumenta.

Da ne zaboravi Crnu Goru oglasio se i Vučić, predsjednik svega u Srbiji. Srbi u Crnoj Gori nemaju ni deseti dio prava koja  imaju Albanci u Sjevernoj Makedoniji, kazao je, ne trepnuvši ovaj svakodnevni Happy Pink lik. Slažem se. Nemaju. Imaju preko 100% prava. Možda je Vučina mislio na Crnogorce?

Slavko Mandić

9 KOMENTARI

 1. Crnogorci intelektualci gdje nestadoste, jel se zemlja otvorila i progutala vas. Dignite svoj glas i uzmite pero, osvijestite ovaj ludi narod. Jesmo li moneta za podkusurivanje za izgubljeno Kosovo. Jedan Aleksandar je unistio Crnu goru, a njegova reinkarnacija sada to pokusava, i dobro mu ide zahvaljujuci jednom zabludjelom narodu koji se stidi i negira svoje porijeklo. Zele biti sluge “nebeskom” narodu^ gdje djeca ubijaju roditelje, ocevi siluju kcerke, bracni parovi se ubijaju. Folk pjevacice zive u nevidjenom luksuzu a srednja klasa u bijedi. Bas bi lijepo bilo postati njena pokrajina.Bravo Slavko, jedina luco u ovom mracnom vremenu.

 2. ROBINSON
  “Saepe stylum vertas, iterum quae digna legi scripturus.” Što češće okreneš pisaljku, češće ćeš napisati nešto što vrijedi čitati! (U drevnom Rimu posaljke su bile metalne, sa jedne strane zašiljene, a sav druge zaravnjene. Pošto se pisalo na tablicama, oštrom stranom se pisalo, a tupom brisalo. Do kakve pismenosti je dosegla apostolska vlada, trebalo bi da imaju pisaljke zatupljene sa obje strane. Velikosrpski ministar pravde i nepravde napisa novi zakon o slobodi vjeroispovjesti, pa potrča da nam objasni da ne treba nti rasprava, niti mišljenje međunarodnih eksperata. On je svojom nepismenošću i nacionalnom ostrašćenošću znatno iznad svega toga. Dov oljno je da se to dopadne vrhu SPC-a i njihovom rukopoloženom premijeru. Nalazi se na čelu države Crne Gore, a trudi se da ignoriše postojanje onih po kojima država sa ponosom nosi to ime. Ne zna on na primjer da je Duklja, Zeta, Crna Gora, prije dinastije Petrovića imala tri vladajuće dinastije; Balšiće, Crnojeviće i Vojislavljeviće, gle čuda, dinastiju stariju od Nemanjića, a samim tim i od Sv. Save. Toliko o tvrdnji da je SPC osnovala Crnu Goru. Ne bih htio previše da elaboriram o materijalnim tragovimma kulture na području “Nepostojeće Države” da ne bi proradili buldožeri i rovokopači.
  Što se tiče autokefalnosti Crnogorske Pravoslavne crkve, još jednom predmetu spora, koji je nesporan, gospodi iz vlade preporučujem, kad uskoro budu dokoni, odnosno kad im se reče da je bilo dosta, preporučujem Nikodima Milaša. Vjerujem da ga je čitao i Amfilohije Nečastivi, ali ga nikada nije pomenuo. Naprotiv, ponašao se kao njegov čuveni prethodnik iz IV. vijeka Kliment Aleksandrijski, koji je znao reći i ovako: “Jer kad bi oni (Kartokrapovci) rekli nešto istinito, ne bi smjeli čak ni tada sa njima da se saglasimo. Jer sve što je istinito nije istina ili bar ne bi trebala da bude, ako nema izvorište u vjeri.”Bilo bi zanimljivo čuti šta o tome misli gospođa Četnik-Ministarka?

 3. Slavko čuli ove nove mjere za fešte?
  Bači im dvije majstore i prebači preo crkve do manastira đe ćemo dočekat 2021 s popovima i monahinjama.

 4. Bravo Slavko, bravo svala ti je ka u Njegosa, bas onog koga ste procerali i Crne Gore. Nego su ti ovi Dps-ovci mlaki cute nesniju Slavko ni da prozbore kao da su i oni presli na drugu stranu. Nego nemoj Slavko nemoj sad pominjati ono za privilegije sad ce te oni Dps-ovci npasti ofma da si koristio sluzbeni auto u privatne svrhe. Bravo Slavko bravo.

 5. “antrofiju mozga”- Gdine Mandcu,

  Ne prilche vam medicinski termini, pog. ako NE znate znacenje a ni- spelling…

  No dje ni je dans Jokash od – Dobrotu..?!

 6. Odlično – iako bih mnogo više voljela da je netačno! Nijesam sigurna – ne znam da li ćemo dovoljno – biti jedno drugom – rame za plakanje. I do kad, $to rekoste gore. Ne znam da li je naša kultura ćutanja i čekanja, preteška za nas sve?!

 7. Svaka ti čast Slavko, meštre od misli i pera, hrabar si i jak. Riječit, britak i neposredan. Pa oni su to i sami tražili “Apostoli” i Jednak među jednakima. Ma koji apostoli, To su 100% KAMELEONI. Iz sata u sat, iz dana u dan. Najbitniji kriterijum za rukovođenje i kadrovenje je da su izašli iz svetosavskih mantija. Ali gospodo, mantija je samo kvarljiva spona pomeđu Svevišnjeg i puka, u koga se zaklinjete. Koga ste mislili da preveslate, zgubidani iz srednjeg vijeka. Zazvoniće zvona uskoro budite sigurni, a pitaćete se al Fine: “Za kim zvone zvona”. Biće kasno kada se nađete u Vučkovom zagrljaju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].