Razlog srca

3

Piše: Meliha Meli Ramusović

Srce ima svoje razloge koje razum ne poznaje, kazao je Paskal. Eto tako nekako kuca i profesorsko srce našeg premijera.

Najednom lavovsko. Nakon upornih skupštinskih poniženja i džins protokola, nečim konačno izazvano. Nečim što ukida vladavinu kompromisa. I to ne zbog kompromisa, već zbog vladavine. Koja evidentno izmiče, čak i pred očima na čudo sviklim.

I onda, džihad. Apostolski. I još po nečiji. I sve je legitimno u ime očuvanja prijestola.

A to bahato razigrano sve, otkriva jedno suštinski nedemokratično poimanje vladavine. Ono po kojem su institucije sistema inferiorne u odnosu na ulicu, pano tviter. Otkriva sporazumni nesporazum u kojem borba protiv kriminala i korupcije nije istinski zajednički imenitelj. Već, izgleda, podjela plijena.

Zato, u kolektivnom klevetanju (što onda neminovno bude samoklevatenje), nešto što je bilo očudotvoreno kao istorijska pobjeda, retroaktivno se pokazuje kao saučešće. Saučešće u jednom, po društvo pogubnom, modelu vladavine, koji se ne temelji na pravnoj državi, već na neoliberalno osveženoj besudnoj zemlji. U kojoj garantovani kontinuitet najčešće ima samo besudni kapital i sve ono pogrešno po dubini, što besudnost zahtjeva.

Saučešće je to u uvijek istom vraćanju propale budućnosti.

Ali, ta ukleta konstanta sociologije naše sredine, vanpartijska i nadideološka, ipak ne smije biti istorijski usud Crne Gore. Ovo ne smije, ne zbog bezidejne realnosti naše politike, već da bi se spasila čast uma. Ali i onaj Paskalov, tom istom umu nepojmljiv, razlog srca.

Zato promjena vlasti, ma kako nesavršena, flekava, trapava, “izdajnički” naopaka bila, moraće neko vrijeme biti naša konstanta.

Jer, iscrpljujući identitetske i druge opasne strasti, nakalemiće nam,nadajmo se, onu još stvarno ne doživljenu i proživljenu strast.

Za demokratijom.

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]