Aprcović: Građani imaju pravu lokalnu samoupravu

7
Željko Aprcović

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović kaže da će u narednom periodu pokušati da riješi problem saobraćajnih gužvi, sa kojima Kotor već niz godina ima problem. Istakao je i da su brojni investitori zainteresovani za ulaganja, i poručio da je period do lokalnih izbora, kratak ali izazovan, te da će se potruditi da građanima pokažu da imaju pravu lokalnu samoupravu.

Aprcović kaže da se dolaskom na vlast suočio sa brojnim problemima.

“Prvo je trebalo da deblokiram grad, odnosno da predložim lokalnom Parlamentu da usvoji budžet. Ja sam pristupio zajedno sa nekoliko mojih kolega kontroli budžeta, koji je još u decembru 2019. predložen na usvajanje. Međutim nije bilo političke volje da se taj budžet i usvoji u skladu sa onim što jesu bila moja razmišljanja kada sam došao na čelo opštine”, rekao je Aprcović za Radio Crne Gore.

Iduće godine 2020. Kotor čekaju izbori.

Aprcović kaže da je godina kratak, ali izazovan, period te da će pokazati građanima da imaju pravu lokalnu samoupravu.

On je istakao da će izgradnja i rekonstukcija hotela, Kotor još bolje pozicionirati na turističkoj mapi.

“Za rekonstrukciju hotela Teuta u okotorbu će se dobiti pozitivno mišljenje, kako sam upoznat kroz razgovor sa predstavnicima Ministarstva razvoja i turizma. Krajem ove ili početkom sljedeće godine krenućemo u realizaciju, to će doprinijeti boljoj pocioniranosti Kotora na turističkoj mapi svijeta”, istakao je on.

On kaže i da postoji ogromno interesovanje i za rješavanje problema hotela Fjord, a brzo nakon usvajanja Prostorno urbanističkog plana Kotora, pristupiće se i rekonstukciji hotela Vrmac.

Investitori zainteresovani za Bigova Bay

“Brzo možemo očekivati i investiciju Bigova Bay, u naredna tri četiri mjeseca početak realizacije tog izuzetno značajnog projekta. Imamo zainteresovane investitore za Bigova Bay”, istakao je Aprcović.

Aprcović kaže da prethodna vlast nije imala volje da sa Vladom usaglasi pojedine odredbe te ističe da je zato Opština bila i u gubitku.

“Mi nismo mogli da naplatimo izvorne prihode opštine, nije postojala odluka o finansijskom iskorištavanju kulturno ekkonomskih dobara Kotora, mi bismo bili jedini grad u CG koji ima svoj zakon. Zakon o Kotoru. Izletnička taksa za grad Perast. Tu je prihod umanjen za nekih 250 hiljada eura. Nismo imali ni odluku o parkiranju autobusa i tu smo prihode prosuli,” kaže Aprcović.

Aprcović je istakao i da je Saboraćajni institut iz Beograda radio elaborate, pokušavajući da riješe problem gužve u saobraćaju po kojima je posljednjih godina Kotor prepoznat.

“Ako imate sedam kruzera dnevno onda vam je jasno da je i do pješačkog saobraćaja problem. Kroz sedam prioritetnih mjera kontakt zona, mi ćemo pokušati to da regulišemo. Smanjićemo gužve. Jasno je i da kada nemate naše sugrađane koji kolima se kreću po gradu, onda taj saobraćaj mnogo bolje funkcioniše. Vidjećemo i kako autobuski saobraćaj regulisati, sve će to doprinijeti manjim gužvama. Podići ćemo i zelene ograde, kako pješaci ne bi mogli da prelaze ulicu baš tamo gdje požele”, rekao je on.

Imamo veliki broj investitora koji su zainteresovani da ulažu u Dom kulture u Risnu.

“Probaću kroz skupštinske odluke da riješim i taj problem, jer je i Risan destinacija koju ne smijemo zanemariti,” rekao je on.

rtcg

7 KOMENTARI

 1. Veliki broj investitora da ulaze u risanski dom kulture…
  Pitajte da navede makar jednog.
  Risan kao da je bomba pala.
  Eno “šetnica” napravljena da se auta parkiraju, đe je komunalna?

 2. Ja sam uglavnom pješak. I to pješak iz Dobrote. Ukoliko želim da od Dobrote kod Kampa dođem do Kotora, trebam proći golgotu na pješačkim trotoarima na magistralnom putu. Počev od Studentskog doma trotoari su tokom cijelog dana zauzeti kolima. Jedan pravac trotoara je donekle dostupan pješacima u dužini od 30 do 40 cm , dok na drugom nema ni toga. Pa i ovaj mali dio ostavljaju sami vozači, jer nemaju obraza da zauzmu cijeli trotoar. Ukoliko smo opština od reda, poradimo nešto i za ove jadnike, koji moraju nešto kupiti u radnjama, doći do zdravstvene, posjetiti prijatelje, prošetati kao turisti. Ali da bi se ovo sredilo, nije dovoljno donijeti odluke, one ne vrijede ako i kola nemaju gdje da budu parkirana. Parkinzi su napravljeni ispred starog grada, u Škaljarima i na Peluzici, a Dobrota, koja ima više stanovnika od svih ostalih djelova Kotora zajedno, nema ni jedan. Predlagao sam da se krov “atomsih skloništa” pretvori u parking, jer se, zajedno sa prostorom oko njih, radi o velikoj kvadraturi, koja bi bila dovoljna za 1000 ili više vozila. Nije bilo neke reakcije, jedino obrazloženje je da je taj pojas zemljišta vjerovatno u nečijem vlasništvu, i da bi to iziskivalo velika ulaganja. A parkinzi su skoro uvijek ulaganja sa monimalnim troškovima a maksimalnom zaradom. U Dobroti ovih skloništa ima dva, jedno iznad Doma zdravlja a drugo pored crkve Sv. Matija, i njihovo pretvaranja u parking dovelo bi do toga da policija i nadležni mogu da preusmjere krivo parkirana vozila na njih, odnosno da bez milosti kazne vozače, jer nema razloga da parkiraju na trotoarima ako imaju gdje i po razumnoj cijeni da smjeste svoje vozilo. Pogledajte prostor pored “atomskog skloništa” kod Doma zdravlja u Dobroti, koliko ja kao laik vidim, ima mogućnosti da se naprave poseban ulaz i izlaz sa i na magistralu.
  Treba uraditi nešto da i pješaci imaju svoje zakonom garantirano pravo

  • Ma ne brinite sve će to nove zakonito izabrane vlasti srediti…..
   Eto za stavljanje DUP-ova van snage od PG zbog UNESCA i betoniranja Kostanice a posle rad na PUP je kriv Jokić…
   Sad ce ici sve po loju od sredjivanja dijela ispred Bolnice i gradjenja marine…do gradnje svega potrebnog….zapamtimo ovaj dan i sva ova obećanja…

  • Parking ne samo u dobroti mora da se plaća…nije teško postaviti znak i kupiti sistem kontrole naplate preko sms poruke.. .. treba zaposliti više ljudi da obilaze da li se auto registrovalo kad se parkiralo….to jedino pali kod nesavjesnih gradjana…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.