Aprcović: Kotor u sebi baštini sve ono za čim civilizovan svijet žudi

10

 

Kotorski Parlament je donio odluku vezanu za gradnju izuzetno značajnog turističkog rizorta na Bigovu, kazao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

Naime, na inicijativu investitora Bigova Bay se ušlo u razradu studije lokacije Bigova gdje će biti i potpisan ugovor o komunalnom opremanju zamljišta u vrijednosti od 15 miliona eura koje će investirati Bigova Bay, a koje će Opština odbiti od komunalija, prenosi Info biro.

“Odlukom o potpisivanju tog sporazuma, stvaraju se neophodni preduslovi da se investicija, od otprilike 300 miliona eura odvija na lokalitetu Bogova, ne zanemarujući i druge lokalitete koje korespondiraju sa Bigovom. U narednom periodu imamo namjeru da gradimo dva turistička kapaciteta i ono što bih želio da istaknem jeste da smo blizu okonačanja pregovora za završetak kanalizacionog sistema i nedostajući kanalizacioni sistem od Prčanja do Stoliva. Takođe sam, u razgovoru sa sa predsjednikom Vlade, dogovorio akt za gradnju vertikalnog transporta koji treba ide prema Njegušima, vrijednost investicije oko 25 miliona”, rekao je on.

Budžet Opštine Kotor za 2020. godinu iznosi oko 23 miliona eura, što je prema riječima prvog čovjeka Opštine, značajno povećanje. Govoreći o uspjesima svoje administracije, on ističe činjenicu da je ponosan i na Odluku o regulisanju međuljudskih prava i obaveza koja se tiče kotorskog najtrofejnijeg vaterpolo kluba “Primorac”.

“Opština će u roku od 15 dana potpisati i preuzeti taj vaterpolo klub i opredjeliti dio sredstava koje smo kao Opština preuzeli da isplatimo po osnovu Ugovora sa sadašnjom vlasničkom strukturom. Znajući da je vaterpolo klub ‘Primorac’ 2009. osvojio Ligu šampiona, i da će za par godina biti stogodišnjak, to dovoljno govori o tome da smo se na pravi i adekvatan način ophodili prema tom pitanju”, kazao je prvi čovjek kotorske Opštine.

Aprcović je podsjetio i da su radovi na rekonstrukciji i adaptaciji zatvorenog bazena su bili u zastoju od februara do jula. Opština je, međutim, urgentno odreagovala, i to na način da je izvođačem radova dogovorena rekonstrukcija i adaptacija bazena, te dobijanje potrebne dozvole najkasnije do 1. marta. Prema njegovim riječima, radi se i na programu tehničkog uređenja, odnosno na na pokrivanju sportske hale.

Kako je dodao, stvaraju se neophodni uslovi za dalje investicije, a raspisani su i javni pozivi za nekoliko investicionih aktivnosti. Između ostalog, posrijedi je gradnja zaobilaznice oko tri značajne prosvetne ustanove koje se nalaze u Dobroti – Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić”, Srednje pomorske škole i Gimnazije, gdje bi se, kroz drugačiju regulaciju saobraćaja sa tom zaobilaznicom, napravio prsten i omogućila bolja protočnost saobraćaja.

“Na prethodnoj Skupštini smo donijeli odluku o gradnji podhodnika, prvo nam je želja da upravljamo pješačkim saobraćajem, da taj set mjera o regulisanju saobraćaja, pješačkog saobraćaja, koji će biti kanalisan prema podhodniku, pogotovo u dijelu koji se tiče turista koji kruzerima dolaze. Time bi se riješio barem dio saobraćajnog kolapsa, koji je u Kotoru evidentan, iz razloga što Kotor ima sezonu od marta do novembra mjeseca”, poručio je Aprcović.

Kotorska Opština iz godine u godinu broji sve veći broj turista. I više nego pozitivan trend rasta ove privredne grane, međutim, sa sobom donosi i izazove.

“Želim da istaknem da je puno stvari pokrenuto, moramo da se pohvalimo da ćemo mi, mimo dva statusa zaštite UNESCO-a imati i treći, i nadam se do 15. decembra, kada i jeste sastanak komiteta UNESCO-a, da će naša bokeljsa mornarica dobiti stvarno taj status koji joj pripada. To je zaštita pokretnog kulturnog dobra čovječanstva, što dovoljno govori o tome koliko Kotor u sebi baštini sve ono za čim civilizovan svijet žudi. Jako je veliki izazov sjediti na mjestu Predsjednika Opštine Kotor, očuvati ono što su nam predhodne generacije ostavile, a vodeći računa o tome, da moramo imati dinamičan ekonomsko-turistički rast. Upravo je želja da sa predstavnicima UNESCO-a pričamo o tome kako, i na koji način da damo dimenziju gradu, kako bismo imali taj neophodni impuls za očuvanje kulturno- istorijskog blaga, i dalji razvoj grada”, zaključio je Aprcović.

10 KOMENTARI

  1. ..INVESTITOR ZIMSKOG BAZENA I ŠPORTNE SALE U ŠPADOLU..IMA LI IME I PREZIME-UZ OBAVEZU DA PODNOSI GODIŠNJE IZVJEŠTAJE ŠTO JE I KOLIKO JEU PREDHODNOJ GODINI ULOŽIO-OBRIJAO-NEDOVRŠIO NA OBJEKTE..KOJIM SE NEZNA VLANIK-INVESTITOR..I PITANJE ZA KRAJ KO JE NAREDIO DA SE ONA SLIKA SA ONOGA PANOA SKINE SA “ŠPADOLA HAL”-SA AKTIVISTIMA MeZe ŠKALJARI-SA PRIDOŠLICAMA..POPERENA 2011 GODINE..? FLA TI BOŽE IMA LI IKO ŽIVI SA ONE ŠICE ZA PRANJE OBRAZA SA OGLASNE TABLE-“NOSILACA INVESTICIJE”…DOVRŠEBA U OSVITU NAREDNIH IZBORA..???

  2. Sa srećom svaka radnja i samo naprijed !!! Tako se radi za svoj grad !!! Do sada daleko najbolji gradonacelnik naseg grada !!!

  3. …DŽAVNA TAJNA..”KO JE,ODAKLE JE I KAKO SE ZOVEDU VLASNICI OVE PRESTIŽNE “FUTUR TUTI FRUTI”…TURISIČKOGA KOTORA…”BIGOVA BEY”..ZDAJ?

    • …KAU VRIJEME AUSTRIJANE-KAD SU PRECI DANAŠNJIJE VLADARA KOTORA…OBURDAVALI GROB NJEGOŠEV I BILI NAJ BAJ ..PA 1918 OPET KAD SU KRAJEVINU CRNU GORU CARA JUNAKA PETROVIĆA NJEGOĐA PRETVORILI U KRV I PEPEO I IZBRISALI JE SA MAPE SVIJETA-ISTI VAM BIJAHU NAJ NAJ…PA 12.JULA.1941 U DUĆEVU MOTENGRO OPET NAJ NAJ…PA U TTOVU HUGU JOET NAJ NAJ…PA U KASAPINA I GROBARA SA DDINJA OPET NAJ NAJ PODUPRTI MoMiMRVIĆIMA naj naj..pajopet pod mMKI RIKI MAUSOM opet najnaj blizničari ni bliži junaštvu predaka ka vi naj naj la mrde tuti cvanti…e bo!!!

  4. RIZONT na Bigovu? Bigova BAY ? Postoje li rijeci ODMARALISTE, ZALIV? Ko promovise strane rijeci i nipodastavanje sopstvenog jezika? Nema opravdanja za tim!!! Za gospodu strance napisite prevod malim slovima, postujuci svoju drzavu i svoj jezik!
    Podrzavam aktivnosti novog Gradonacelnika!

    • Kakve veze ima ikakav naziv ??? Samo neka se ulaze i stvaraju nova radna mjesta.!!!srecno nam svima !!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]