Aprcović: Nova vlast za nepuna dva mjeseca pokazala kako se može i mora kad je Kotor u pitanju

21
Željko Aprcović

Kotor je dobrim dijelom zapušten pa je zbog toga bilo neophodno hitno djelovati.

Vi ste to i obećali na početku mandata. Što ste do sada uradili, bilo je pitanje gradonačelniku Kotora Željku Aprcoviću u emisji “Skalin parapet” Skala radija?

On je kazao da je bilo vidljivo da u Kotoru mnogo toga nije funkcionisalo kako to UNESCO-v grad zaslužuje. To su najbolje osjetili građani i zbog toga je bio neophodno da se, neposredno nakon preuzimanja vlasti krene sa realizacijom rješavanja brojnih problema koji su kočili razvoj i prosperitet Kotora. Aprcović je jasno saopštio 12. jula ove godine, kada je izabran na mjesto predsjednika opštine, koji su prioriteti kojima će biti posvećen. Nakon skoro godinu ipo krenulo se sa uklanjanjem bezopasnog građevinskog materijal  sa lokacije bivšeg hotela „Fjord“ što je bolo oči ne samo našim sugrađanima nego i brojnim gostima.

Uradili smo odluke koje su bile neophodne da bi se primici u lokalnom budžetu na bolji način realizovali. Obišli smo Mjesne zajednice, raspisali tendere vezane za investicione aktivnosti.

Do kraja septembra kompletna oprema koja treba da se ugradi u zatvoreni bazen „Nikša Bućin“ u Škaljarima će biti dopremljena i počeće finalizacija radova. Gradonačelnik je kazao da nije bio zadovoljan dinamikom izvođenja radova na sanaciji bazena i da je zbog toga imao razgovore i sa premijerom Markovićem. Nakon toga su uslijedila uvjeravanja da će do kraja tekuće godine bazen biti završen i dat na upotrebu korisnicima.

Što se tiče radova na sportskoj hali u Škaljarima, Aprcović je kazao da je formirao Radnu grupu koja treba da sagleda tehničke i ekonomske pretpostavke za nastavak izgradnje polivalentne sportske hale, koja je izuzetno kompleksan objekat, i da ona uskoro završava posao. Kotorski gradonačelnik kaže da je dogovorio sa premijerom dinamiku isplate sredstava neophodnih za nastavak radova. Gradonačelnik je kazao da je izvođaču radova poslata vrlo jasna poruka da mora da se krene u nastavak radova, uz konstataciju da će biti spremni da raskidaju ugovore sa svima koji nijesu u stanju da odgovore obavezama zbog kojih su bili angažovani.

Na pitanje da li zna da se priča za izgradnju sportske dvorane da tu ima svega i svačega, Aprcović je kazao da tu apsolutno nema svega i svačega i da je dobio kompletan materijal Radne grupe koji je rađen za potrebe prethodne vlasti. Iz njega se jasno vidi da je sve rađeno u skladu sa projektno-tehničkom dokumentacijom i da nije bilo nikakvih manipulacija niti malverzacija. Radna grupa sastavljena od arhitekata, građevinskih inžinjera, na čelu sa vodećim projektantom sportske hale u Kotoru prof. dr Radovićem, sa ekonomistima i pravnicima zaokružuje jednu cjelovitu informaciju. Ono što je problem, a tiče se radova na krovnoj konstrukciji biće uskoro prevaziđen. Naime, traži se ponuda od italinskog konzorcijuma koji će isporučiti materijale za ugradnju u krovnu konstrukciju. Tada će se stvoriti preduslovi za zatvaranje sportske hale i pristupanje zanatskih radova. U narednih 15-tak dana, kaže gradonačelnik Kotora, očekuje da se radovi nastave. Prethodno će se, na sastanku u opštini, razgovarati i sa izvođačem radova, a biće prisutni i svi u lancu od kojih zavisi realizacija ovog pozamašnog projekta. Ono što je najvažnije, obezbijeđena su sredstva i ona ne predstavljaju problem. Nema dugova kada su u pitanju dosadašnji radovi, tako da nema prepreke da se oni u najskorije vrijeme nastave.

Ovih dana imali smo ponovo obrušavanje dijela bedema iznad Gurdića. Bio je, zbog opasnosti od povređivanja građana zatvoren južni ulaz u grad. Na pitanje što je preduzeto da se sanira privremeno stanje, jer ozbiljna sanacija tek predstoji, Aprcović je kazao da je u skladu sa poštovanjem stuke pozvao geologe  iz Crne Gore koji su izašli na lice mjesta, snimili stanje i kazali što je neophodno preduzeti a što ne trpi nikakva odlaganja. Nakon toga su urađene žičane prepreke po preporici referentnog geologa Delibašića koji je kazao da nijesu u pitanju takve erozije kamena koje bi zahtijevale njegovo eventualno uklanjanje, već da je dovoljno da se žičanom ogradom spriječi eventualno obrušavanje na taj izuzetno frekventan prostor koji vodi vodi preko južnih gradskih vrata u središno urbano jezgro grada. Aprcović je kazao da je razgovarao sa ministrom kulture Bogdanovićem koji je izrazio spremnost da se, u saradnji sa italijanskom firmom,  dođe do cjelovitog projektnog rješenja sanacije i rekonstrukcije gradskih bedema. Iz lokalne samouprave se odmah, kaže gradonačelnik, reagovalo. Poslato je pismo namjera Ministarstvu kulture Crne Gore u kome smo izrazili spremnost da prihvatimo pomoć referentne stručne kuće iz Italije kako bi, na osnovu podloga koje postoje u Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora, došli do potpunog rješenja i gradske bedeme definitivno zaštitili od daljeg propadanja i devastacije.

Aprcović je kazao da je razgovarao sa ministrom kulture Bogdanovićem i oko prostora starog zatvora, koji je u svojini Crne Gore, u čijem bi se dijelu, nakon sanacije smjestio budući Gradski muzej. Bogate muzejske zbirke zaslužuju referentan prostor kako bi bile prezentirane javnosti i sve brojnijim turistima koji posjećuju Kotor.

Ove godine je planirana i djelimična rekonstrukcija i sanacija palate Visković u Perastu. Tamo se planira smještanje dijela muzejskih eksponata koji se nalaze u neuslovnim prostirima gradskog muzeja u Perastu. Legat će biti u funkciji Gradskog muzeja i za to će biti opredijeljen dio sredstava iz budžeta, kazao je kotorski gradonačelnik.

Saniraće se i tvrđava Sveti Križ. Pukotine na njoj su nastale još prilikom izgradnje zaobilaznice oko Perasta. Radi se o izuzetno vrijednoj fortifikacionoj cjelini koja zaslužuje dužnu pažnju, siguran je Aprcović.

Kotorski gradonačelnik je obavijestio javnost i o namjeri izgradnje žičare do tvrđave San Đovani, kojoj će polazna stanica biti u Tabačina, u prostoru Elektroprivrede sa kojom postoji dogovor o zamjeni prostora.

Ključno pitanje je i ublažavanje saobraćajnih gužvi u gradu, i za to se mora iznaću odgovarajuće rješenje.

Posebna pažnje posvetiće se razgovoru sa Ministarstvom turizma i održivog razvoja oko pitanja PUPA Kotor jer na prijedlog koji je iznijet građanima Kotora preko hiljadu je primjedbi. Oni svakako nijesu svi bez razloga i moraju se oslušnut želje Kotorana, naravno u saglasnosti sa zakonskim rješenjima, ubijeđen je Aprcović.

21 KOMENTARI

 1. Niko na pominje saobrćaajne gužve na magistali od koji se ne može živjet.
  Predsjedniče, kad će da se riješi problem saobaćanih gužvi na magistralu?
  Predsjedniče, kad će da se napravi zaobilaznica u kotoru?
  Predsjedniče, kad će da se napravi podhodnik ili nadhodnik kod Lučke ?
  Želim odgovor u pisanoj formi.

 2. Aki napred i ne osvrći se na maliciozne kojih je od kad je svijeta i vijeka.
  Već si pokazao neke stvari,vidi se boljitak.

  • Predsjedniče opštine osim dijela izuzetno loših saradnika krenulo Vam je. Nastavite i provjerite što vam rade i koliko vam škodi jedna družina neomiljenih i iskompromitovanih odavno .

 3. Kad vidim ravnu površinu ispred pokonjega Fjortda vjerovaću Aprcoviću. Ovako dva bagera i tri loparte….

 4. Jole batali, dosta je Tvog pojanja i guslanja bilo, evo Ti je prijatelj partio
  upzbilji se, puško zarđala, znam Te kad si pištolj bio – sa ćorcima !

  • …KAD STE BRANILI SRPSTVO I KOSOVO… NA kONAVLE-ESI LI NOSIO PUŠKU ILI LEVOR DA SE ODBRNIŠ KAD STE PALILI I PLJAČKALI SVE ŠTO JE BILO KONAVOIJSKO……RECI NAM INTEGRALNO INTEGRISANI TUSO-VIĆU…POITAJ!

   • Jole tisovina v leso, uvijek si tupio, ali ovog puta si kao uvijek, prestupio, kako drugi vele u širokim gaćama.
    Prije Konavala si stao mnogima na žulj, a ja idem đe god i kad hoću.
    Rat je Tebi u glavuždari Bjelonjo i
    ćubaše, mene Tamo niko nije vidio, jer sam bio doma, a Ti si pirio kroz našice , lisičaru herze-govin-ski.
    Spravljaš li pašta-fažol u mistrio?
    Zarilja li na korito , korićanski sine,
    Jole beztrzajni, neomrčenoga baruta, sa svinjskim ufičalskim kaišem i goveđim uprtačima !
    Torbicu si zabio, do sljedeće zgode, bila je puna ratnijeh keka ,
    potroši li ih, donesoše li Ti suvenire iz Vitaljine, Jordane
    bjelaški orle? Sad Te kljuca, drugo oko u glavi, Tvoj , kako piše u ćitadi Buđoni, Crni Kljunaś!

 5. …da se dignu OKUPATORI Nemanjici nebi poznali Kotor…koji najvise lici na Duklju iz doba njihovoga/zar ne_! Uz primjebu da su Nemnjici vladali od 1189 do 1360…a vi Kotorom od stare srpske gdine 1989/ABlejanja kontrarevolucionara PIONI/ra kasapina i grobara sa Dedinja.. do danas/sumalo 30 godina….krvavoga porijekla…

  • Propadoše sva tvoja carstva Jole!
   Ide se novom džadom, bez razbojnika i
   terorista, završava se i autoput, a Ti lupetaj, kao stara raga!
   Oli odavno nisi sve rekao?
   Ricinus za vrijeme okupacije nisi probao kao il figlio della lupo!

   • …Kad je Jiole bačio ključeve od sefa prvog studenog 1991 godine-ti…vi ste tader skakali na one krave u Konave puhajući im pod repicu..branili srpstvo i kosovo-novo vaše carstvo ..Operi se gudin-operite se gudini…još vonjate na zla goveda junad do vijeka-tragovi vam smrde nečovještvom..od paljevina i pljačke od Konavala pa naprijed do Banje-Srebrnice-Vukovara-Kosova i nazad u Boku..posramljenu na Konavle i Dibrovnik -do bijeka!!! …Ole..ole, ole sledbenici tria MoMiMarvići ….PION-a kasapina i grobara sa Dedinja….vašeg pape slobe slobode…”iz tri dela-biće opet cela”….

    • Staro magare, ti si bio učitelj tih palikuća i pljačkaša. Sjeti se đe si radio i kako si radio. To je bila tvoja JNA, ali ona posle Tita. Sram te bilo, da je sreće pokrio bi se dekom preko te glavurde i klempavijeh ušiju i slova nebi napisao od stamote. Sjedi tamo đe si i smrdi .

     • Nemoj da mi ko dira Predsjednika opštine!
      On ima “kredita” dosta.
      Bio je dobrovoljac ‘91,proveo 40 dana u Lori na izvlačenju oficira JNA i njihovih porodica iz ustaške Hrvatske!
      Aprcoviću samo napred,znamo da si ti naš!

     • …eli ti ovo ime mame ili tate..? Pošto si se tako slikovito predstavio u gornjem foju..gospar Moj gade od stare mgaradi..đeca su siročad…?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]