Aprcović obećao pomoć oko formiranja Istorijskog muzeja i pomoć kotorskim paraplegičarima

1

 

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović primio je etnološkinju Draganu Lalošević i vlasnika etno zbirke Zorana Radimira, ispred Udruženja paraplegičara opštine Kotor.

„Statutom postoji Istorijski muzej od 1992. godine, a nikad nije zaživio”, kazala je Laloševićeva.

Radimir se osvrnuo na svoju zbirku koju su eksperti iz raznih oblasti iz Ministarstva kulture procijenili kao pokretno kulturno dobro od opšteg i nacionalnog značaja.

„Potreban je jedan kratak elaborat kako bi se pravila jedna kvalitetna pravna infrastruktura, počev od nepokretnosti u kojem bi to kulturno istorijsko blago Kotora, pa i porodice Radimir bilo smješteno, kao i novčanih sredstava neophodnih za realizaciju”, kazao je predsjednik Aprcović.

On je istakao da je pravo vrijeme da se krene ka realizaciji ideje i da etnološkinja Lalošević napravi elaborate. Aprcović je naveo da je potrebna podrška Ministarstva kulture, jer jedno rješenje nije dovoljno.

Na sastanku je bilo riječi i o radu Udruženja paraplegičara Kotor. Radimir je istakao da se duži vremenski period nije održao nijedan sastanak Savjeta, koji bi im značio radi rješavanja problema.

„Formirati Savjet za brigu o osobama s invaliditetom u kojem će učešće imati predstavnici/e aktivnih udruženja OSI sa teritorije opštine Kotor je neophodno”, kazao je Aprcović. On je istakao da će se, nakon formiranja Savjeta za brigu o osobama s invaliditetom (OSI), akcenat usmjeriti na kreiranje Lokalnog akcionog plana u oblasti invalidnosti uz prvenstveno učešće predstavnika/ca OSI.

Radimir je ukazao na problem plaćanja troškova režija za prostor dodijeljen Udruženju paraplegičara od strane Opštine. Projekti iz kojih finansiraju iste više puta nijesu ispunjavali uslove konkursa. Opština će u te svrhe pokušati da izdvoji sredstva i pokrije navedene troškove do pronalaska načina redovnijeg finansiranja.

Predstavnici Sekretarijata su posjetili prostorije Udruženja paraplegičara. Razgovarali su s predsjednicom Udruženja gospođom Ljubom Šljukom i gospodinom Zoranom Radimirom na temu poboljšanja položaja OSI u Opštini Kotor.

Iznijeti su problemi sa kojima se OSI u našem gradu svakodnevno susreću i zatražili pomoć i razumijevanje nadležnih. Od strane Sekretarijata imenovani su dobili obećanje da će Opština Kotor i Sekretarijat, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzeti mjere u cilju podizanja kvaliteta života i stvaranja boljih uslova za svakodnevne aktivnosti osoba s invaliditetom, shodno zaključcima sastanka Radimira s predsjednikom Opštine.

1 KOMENTAR

  1. Otkud Dragani Lalošević kredibilitet da razgovara o ovim stvarima. Znamo svi kako je vodila muzej kao direktor. I pamtimo što se tada dešavalo i sa namještajem i sa slikama.Kako su se tada čuvale slike iz fonda solidarnosti. Ona lično i njena euforija je uzrok nestručnog pristupa ovoj problematici i svim posledicama koje su iz ovoga proistekle.Što sada hoće? Ovo Aprcoviću ne ide u prilog. Ona ne smije biti predstavnik struke u Kotoru. Bolje neka uzme pare od članstva u Savjetu PMKCG i u žiriju dječijeg festivala u Savjetu Muzeja grada Kotora, kao autor izložbe o Bokeljskoj mornarici (čitaj kao Androv sardnik), i neka ide svojim putem. To što ona zastupa nema veze sa strukom. Samo toliko.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.