APSS-ov novi život starim objektima

0
Dijana Vučinić

Dijana Vučinić

Dijana Vučinić

Kotor APSS, programski segment Međunarodnog festivala KotorArt ove godine se fokusira na temu RE-USE, što znači ponovne upotrebe.

Ovo i jeste tema svih prethodnih godina, kazala je za Skala radio Dijana Vučinić, direktorica Kotor APSS-a.

Ova arhitektonska međunarodna škola je postavljena kao platforma za promišljanje arhitekture i razvoja grada u odnosu na kulturnu baštinu, graditeljsko nasljeđe, savremene tendencije u razvoju gradova i probleme nastale u planiranju prostora usljed ubrzanog razvoja zemalja u tranziciji.

Osvrt arihetakta ove godine biće iz više uglova od samog početka rada radionica a to je kotorski, stari, napušteni austrougarski zatvor, uvijek aktuelna tema, a potom i kotorske  zone hotela “Fjord”, Industrijske zone i  Škaljarska zona sa objektima koji dugo nijesu u upotrebi, a zaostavština su posljeratnog perioda jugoslovenske arhitekture.

Osim toga na ovogodišnjem Kotor APSS-u biće održana i završna konferencija projekta “Solana” koji je bio predstavljen na ovogodišnjem Bijenalu u Veneciji, podsjetila je Vučinićeva.

Konferenciji u Kotoru će prisustvovati velika imena pejzažne arhitekture istraživanja kada je u pitanju urbano planiranje i pejzažna arhitektura iz cijelog svijeta.

U dvodnevnom radu konferencije će se sublimirali svi utisci kada je u pitanju ova, velika tema i vječna veza Kotora i Venecije, ali i veza APSS-a i Bijenala posljednjih godina, saopštila je Vučinićeva za Skala radio.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]