Arhitekta Aleksandar Dender: Izgradnja lučkog terminala na Luži svjedoči o nedostatku svijesti

41
Aleksandar Saša Dender

Aleksandar Dender

Aleksandar Dender

Priča oko izgradnje putničkog terminala Luke Kotor na Luži se ne stišava.

Na objektu se neradi jer je trenutno obustavljena gradnja zbog nedostatka konzervatorskih uslova, kako nam je nedavno saopšteno iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Gradnja putničkog terminala na kotorskoj Luži je jedan u nizu realizovanih objekata koji devastiraju kontak zonu Kotora, kazao je za Skala radio Aleksandar Saša Dender arhitekta iz Kotora, koji je poslije katastrofalnog zemljoteresa 1979. godine projektovao sadašnji svjetionik na  kraju Luže.

Kontakt zona je po definiciji zona predviđena u ili izvan zaštićenog područja da štiti to područje od devastacija socijalnih, ekonomskih, estetskih, vizuelnih, objašnjava Dender.

Prema njegovim riječima devastacija je počela od restorana “Galion”, preko kafane “Dojmi” do upravne zgrade Luke Kotor u glavnom gradaskom parku i najnovije, tvrde gradnje terminala posred Luže.

Izgradnja lučkog terminala svjedoči o nedostatku svijesti o zaštiti spomeničkog blaga i integritetu Kotora i stoga je mišljenje Dendera negativno.

On poručuje oponenitima koji zastupaju stav da se ovim zaustavlja razvoj grada i da Luka ne može da funkcioniše bez putničkog terminala, da niko nije protiv gradnje i razvoja, ali na kom mjestu, kako i gdje da se gradi u Kotoru gradu pod zaštitom UNESCO-a.

U balansu prioriteta, Kotor sa svojim kulturnim nasljeđem mora biti prioritet u odnosu na biznis.

“Na kraju krajeva, ni  kruzeri u Kotor ne dolaze radi Luke, nego zbog Kotora i njegovih vrijednosti i ne treba ga na takav način uništavati. Popuniti svaku rupu moguću i uništiti ovo malo obale koju Kotor ima zaista je neshvatljivo. Građani koji ovih dana kritikuju gradnju terminala na rivi ne čine to radi krtritike već predlažu i kako treba da se radi“, poručio je Dender.

41 KOMENTARI

 1. @Bokelj end Tomica and both

  Evo jos jednoga propalog parvnika koji je ucio pravo,ali ge nije zavrsio, kao ni sekretar sa Mua.
  Prvo> se preda idejno rjesenje u Urbanizmu.
  Drugo> Urbanizam salje Zavodu i drugim organima lokalne uprave za misljenje i prihvatanje ili neprihvatanje (uslove) idejnog rjesenja.
  Trece> Kad sve to skupi Urbanizam daje investitoru urbanisticke uslove po kojima se mora napraviti projekat.
  OVO ZNACI DA INVESTITORI NE IDE VISE PO KOTORU GRADU
  Cetvrdo> kad se projekat uradi u skladu sa dobivenim uslovima, onda se preda Urbanizmu (ali prvo treba platiti komunalije sto je najvaznije) i
  Peto>Gradjevincka dobivena…
  Moras prije ili posle da castis portira kafom, a Alksandru da platis za projekat i pozoves ga kao generaciju na briskulu, kao maki mali, i reces mu sve u lice sto si mislio iza kantuna…..hehehehe.
  .
  Jole bio u Opcinu i sve ispit’o.

  Moraćete još da čitate, ali ne na preskoke, nego čitavo gradivo

  Sjora sa Prcanja
  Ali ste teski Bokelji…

  Adiooooo

  • A Jole, ti tek pojma nemaš o ovome. Nije ovo gradnja na ledinu, već u kulturnom dobru kakav je Kotor (dvostruko zaštićen, kao kulturno dobro Crne Gore i kulturno dobro na listi UNESCO-a).
   Pa je redosled, što se tiče zaštite, sljedeći: Prvo se vlasnik, odnosno investitor obraća Upravi za zaštitu kulturnih dobara za izdavanje konzervatorskih uslova. Projektant (isključivo onaj koji ima konzervatorsku licencu) radi projekat uz striktno poštovanje izdatih konzervatorskih uslova. Kada je urađen projekat vlasnik ga dostavlja na saglasnost Upravi, odnosno provjeru da li su prilikom izrade ispoštovani konzervatorski uslovi. Kada utvrdi da jesu, na projekat se daje saglasnost i “udara” klauzula koja to potvrđuje. Samo na osnovu takvog projekta (normalno uz ispunjenje i ostalih uslova) se može dobiti građevinska dozvola za gradnju u, ili na kulturnom dobru.
   I ne samo to Jovice, nego je vlasnik dužan i da odredi stručno lice koje će vršiti stručni nadzor nad izvođenjem radova, kao i stručno lice koje će rukovoditi radovima na (ili u) kulturnom dobru. Oba ova lica moraju imati odgovarajuću konzervatorsku licencu.
   Dakle, moj Jole, ti ovo tretiraš kao da se radi o izgradnji šupe, van kulturnog dobra, pa ti je najvažnije plaćanje komunalija i ostale administrativne radnje u organima lokalne uprave.
   Jole, radi se o gradnji ili intervencijama u kulturnom dobru, gdje se mora poštovati Zakon o zaštiti kulturnih dobara, za čije sprovođenje su odgovorni Ministarstvo kulture i Uprava za zaštitu kulturnih dobara. No izgleda da ovo njih ne interesuje, a i vi im idete na ruku, kada težište odgovornosti stavljate na organ koji izdaje dozvolu. Da je sreće, oni bi zaustavljali i zabranjivali sve što odobre ovi organi, bilo lokalni ili državni, ako nije ispoštovan Zakon o zaštiti kulturnih dobara.
   Adiooooo Joje, idi u neku drugu instituciju pa se preispituj, a ne u Općinu. A ovo ti je onako, kao što ti kaže Bokelj, pa bio Bokelj težak ili lak, svejedno.
   Još jednom adio i mirno more! Neću te više edukovati, ni tebe ni ostale, a Boga mi, ni odgovarati na vaše nebuloze.

 2. Saša imaš puno pravo da komentarišeš ovo zlo što nas zadesi na sred Luže.
  Dabogda i ispred Sv. Tripuna kako su krenuli stručnjaci.
  Svaka čast Skala radiju što te zvao i što su počeli ovu kao i još neke goruće teme koje nije populartno načinjati. Samo ne posustajte.

 3. Bogu hvala,konačno je progovorio-la,po naški iskreno, i ova-j iz “N”VO kumovi “Aerodromi Montenegro”,i to kako vaja i triba da gori onaj koji ne gori iz arije..nego iz one koju je učlanio u -pasani petak(7.febrara u 12:47 sati/.. ispod bora-kod bolnice-kod brijačice(ispod kuće pok.Stane Račete) u sa i brez “N”VO kumice kumove kumice?!
  Vidjet cemo ako Bog da,kad ce kapisla oliti gen da mu se,jopet, upali u praznoj glavi…?

 4. Počinje politikom da se bavi. Pa kritikuje. Da je njegov projekat bio u pitanju to bi bilo ČUDO i na mjestu.

 5. Bravo, g. Denderu!
  Osim toga, koja vajda od kruzera, samo guzvu stvaraju, malo potrose, puno zagade, poceraju prave goste, a domacima muku ucine. Treba da domacima bude bolje, a ne samo nekima.

 6. Dear Aleksandar ,

  Evo prava slika “starih”kotorana …pakosni kao i uvjek…iza skura, ili iza kantuna.

  Vidim da ovde ima nekih “neupucenih”.
  Aleksandar je bio godinama u Italiji i Ukrajini gdje je radio svoj posao a medju ostalog i palacu >3500m2 danasnjeg presjednika Ukrajine pa mu reference ne trebaju lokalnih “tribuna”. vidi http://www.denderarch.com
  Znam da nije politicar, niti clan niti jedne stranke, a znam da sigurno nije pristalica ovih sto ovako vladaju.

  Ovi komentatori koji bi da ga “omalovaze” glupim izjavama tipa, a dje si bio do sada, prvo treba sebe da pitaju, gdje smo bili svih ovih godina.
  Nisu se komentatori micali iz grada Kotora, osim kad odu malo od Njegusa do Mojkovca, preko ili oko Crmnice……….kod svojih na vidjenje.

  Sto se tice lifta do tvrdjave, poznato je da se Aleksandar zalagao da se radi zicara, i cak je imao i investitore da odmah pocnu gradnju.
  Na zalost “zastitnica’ Kotora, je licno bila protiv zicare, i tu je kraj price za svakog pametnog do kraja njenog gazdovanja.
  Prozivanje Aleksandra od strane Altaira za gradnju lifta je iz ociglednog neznanja, a ostalih iz …..
  Sto se tice Bokalja iz ciste pakosti.

  Poznata dobrotska “Upravna zgrada” simbol pravovjernosti, ciji ‘stanovnici” daju slicne komentare svojim nadglednicima, uticu direktno u pamet onih koji zive blizu, iz cega se direktno radja pakost.

  Ostalima tipa “mali maki” ostaje briskula i spremnost junaka skuribande da se Aleksandru licno predstavi ……hehehe

  Cikota, ovde se radi o cistom nepoznavanju dodeljivanja gardjevinske dozvole, kako sam saznao.
  Oni iz urbanizma izdaju dozvole i oni su duzni da traze misljenje Zavoda, prije nego daju uslove za svaku gradjevinsku dozvolu.
  Ovde niko iz Zavoda nema nikakve krivice, ako niko nije niti trazio njihovo misljenje zvanicno.
  Nego zasto mrzis Lidiju kad je unapredjuejs u ministarku…?
  Mislis li stvarno da je to danas neka cast, ili ti je izlecelo ne razmisljajuci.

  E’ zbog toga novinar istrazivac koji je otvorio ovo pitanje, treba da ide do kraja, pa ako utvrdi da je prekrsen zakon kod izdavanja dozvole,
  potpisnike dozvole u przun …bar neko vrijeme, da ne bi uticale na svjedoke….

  Uf izvinite mislio sam da je ovo pravna drzava, pa zaboravite ovaj dio ………
  Za przun spremni…!!!!

  Adio Mare

 7. Definitivno mi je ispod časti da komentarišem komentatore.To nijesam činio u javnom nastupu nikad i neću ni ubuduće.Moj nivo je komentar kolumniste i stručnjaka. Ostale individue, koje se kriju iza lažnih imenada bi lupali gluposti, naprosto ignorišem, jer su oni ispod mog nivoa kulture…

 8. Razmislite dragi Kotorani, kako bi izgledao Vaš grad, da nema Ministarstva kulture i Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Onda biste pokazali malo više poštovanja prema svemu sto gospodja Ljesar radi za Vas. Ona rešava vaše probleme, bez ličnih interesa. Samo poštujte Menadžment plan koji je gospodja Ljesar napisala i Zakon o Kotoru koji je njena ideja. Hvala Lidija, srecna ministarska fotelja

  • Kako bi izgledao ovaj grad i ova drzava bez ovakvog Ministarstva kulture i ovakve “zaštite” kulturnih dobara Boze me sakloni? Jednako kao sto vec izgleda, ako ne puno bolje! Ono sto postovana gdja ministarka radi, sigurno ne radi za opste dobro, da se ne zamajavamo. O licnom interesu puno je bilo prilike da se vidi istina i moze da se ilustruje primjerima koji su poznati javnosti. A sto se tice zakona, bolje nemojmo o tome. Zakoni nijesu za ministre ni pisani, nego su oni iznad zakona, a njima je sve dopusteno! Ili bar tako oni oce da misle. Vec je sud morao vise puta da ponistava raznorazne nezakonite odluke MK i vec su njeki pravnici pocerani sto nijesu mogli da nadju rupu u zakonu da ih sprovedu, fala Lidiji i ja kazem.

 9. Ne bi se on bunio da je njegov projekat proso,mozda mu se vise svidjala ona krovinjara od kucice sto je bila u park,ili oni kontejneri ma luzu kao da smo u pakistan!sto se nije bunio kada su benzinsku i park postavljali itd…

 10. Saša kao i svi mi Kotorani po sistemu neka drugi reče a ondaprisvajaju za sebe to je naše to smo mi učinjeli.
  Nego, nije u njima problem problem smo svi skupa što nemamo građanske hrabrosti i ne izađemo na Lužu sa transparentom NE DAMO LUŽU ; OTVORITE LUŽU , STOP SKALAMERIJI

 11. Uz svo uvažavanje gospodina Saše i njegovih stručnih referenci, podržavam, Bokijev komentar: “Đe je bio do sad?” i dodajem, đe je bio kada je njegov prethodnik Pavao, angažovao arheologa iz Berana da nestručno i nezakonito restaurira venecijanske lavove, pored naših stručnjaka iz Regionalnog zavoda iz Kotora.
  A što se tiče našeg malog mista, još podsjećam da je pod zaštitom UNESCO-a čitav teritorij od Troice do Veriga, kao kulturna i prirodna rijetkost. Osnovna opasnost za dalji opstanak na listi UNESCO-a je pretjerana urbanizacija i nekontrolisana gradnja. Dakle, prijetnja nam je i gradnja sa saglasnošću i svim dozvolama, a kamo li ovakvi slučajevi, gdje investitori i ne znaju da treba tražiti saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara.
  Neka nam je Bog u pomoć!

  • Opšta sprdnja ljudi kad se Pavo naš Ćirin meće u monumente u restauraciju i on je faktor važan za razvoj, turizam i za promociju Kotora. Ne za…se .Čudim se nekima da to puštaju. On može bit kao oriđinal i eto za po nešto tehnički ali on da je marka i političar još postade. To je to i zato nema naprijed.

  • Pa investitori i ne trebaju traziti saglasnost Uprave, tj. nijesu oni ti koji trebaju traziti tu saglasnost. Oni koji izdaju dozvolu trebaju napraviti svoj posao i traziti saglasnost tamo gdje trebaju, a oni znaju, zasto nijesu, i zasto niko za to ne odgovara, to je pitanje. Sve to sto su generacije cuvale u tren oka nestade. A od zastite UNESCO-a velika vajda.

   • Dragi Tomice ne petljaj se u nešto o čemu pojma nemaš.Prvo pogledaj Zakon o zaštiti kulturnih dobara pa onda pričaj.Upućujem te na član 103, stav 3 ovog Zakona koji glasi: “Saglasnost na konzervatorski projekat daje Uprava, na zahtjev vlasnika, odnosno držaoca kulturnog dobra”. Dakle, svaka građevinska intervencija u Kotoru od Troice do Veriga, mora se izvoditi po projektu na koji je vlasnik, tj investitor obezbijedio saglasnost Uprave.
    Zato moj dobri Tomice (pretpostavljam da nijesi Nikolić), prije no što divaniš sa svojim komentarima, moraš i nešto da pročitaš i naučiš. Znam ja da hoćeš. Popravićeš se ti.

    • Bokelj, moram da te ispravim jer nijesi u pravu
     Svaka intervencija, pa i ona za koju NE TREBA gradjevinska dozvola može se izvoditi samo uz saglasnost Uprave.
     Medjutim, ovdje se radi o izgradnji za koju je pribavljena gradjevinska dozvola, pa imamo ostale regule koje regulišu IZGRADNJU, a saglasnost Uprave je jedna od prethodnih saglasnosti neophodnih za izdavanje gradj dozvole.
     Pogledaj član 93 Zakona o izgradnji objekata.

    • Dragi Bokelju to se na tebe odnosi, sve mi se para.
     U članu 93 Zakona o uređenju prostora sve jasno piše, pa i ovo:
     “Dokaze iz stava 1 tač. 2, 3 i 4 ovog člana pribavlja organ nadležan za izdavanje građevinske dozvole po službenoj dužnosti.”

     • Ne zamajavajte javnost. Drago mi je što ste pogledali Zakon. Vidite kako možete i kako se popravljate, ali i dalje ovo ne poznajete. Prvo: Zakon se zove “Zakon o uređenju i izgradnji objekata”, Drugo: Zašto se pozivate na član 93, a prećutkujete član 92 u kojem doslovice piše: “Zahtjev za izdavanje građevinske dozvole podnosi investitor. Zahtjev iz stava 1 ovog člana sadrži osnovne podatke o objektu i investitoru, kao i dokumentaciju iz člana 93 ovog zakona.” A ta dokumentacija po članu 93 mora da sadrži projekat koji je rađen u skladu sa izdatim konzervatorskim uslovima i na koji je obezbijeđena saglasnost Uprave.
      Zamislite, kada bi nadležni organi lokalne uprave i Ministarstva uređenja prostora, obezbjeđivali prethodnu saglasnost Uprave na sve građevinske projekte pravnih i fizičkih lica u Crnoj Gori, a vlasnici,tj. investitori plandovali.
      Moraćete još da čitate, ali ne na preskoke, nego čitavo gradivo

 12. birali ste ih sad ih gledajte kako nam polako al sigurno sahranjuju grad,nemojte sad kukat,ipak ste vi samo njihov statisticki podatak tj siguran glas da ostanu vlast,vidite kako se u Bosni narod buni kad je gladan i nezaposlen a kod nas bonazza sve cvijeta,al ne kaze se dzabe kakav narod takva vlast.

  • Bravo cica izgorio,a ko je to gladan kod nas evo kruva oko kontenjere koliko oćeš
   ,zaista se kaže kakav narod takva vlast,ali po tebi i tebima sličnima većinski narod u Crnoj Gori su …i
   Ali kad ti sto treba ides kod gospode sto ih nisi birao da ti što završe a ?

   • Onore ne skreci s teme molim te ja ovdje nisam nidje spominjao srbe,crnogorce,muslimane,hrvate,albance i ostale govorim samo o socijalnim prilikama,tacno je da hleba ima po kontejnerima koliko hoces ali cinjenica je da se u Kotor nemas dje zaposlit,imamo samo prazna obecanja i 3D grafike o hotelima,zicari,zaobilaznici itd al stanje na terenu drugacije nam govori tj pobija sva obecanja ove vlasti,a sto se tice opozicije u Kotor to je tek posebna prica,u sustini u Kotor nemas kog stavit na vlast,a pojedinci poput gospodina Dendera su apoliticni ljudi cija rijec ne moze doci na red od ovih nasih kvazi strucnjaka sto su po opstini zaposljeni nepotisticko-partijskim vezama.

 13. Saša je moj vršnjak i znam dobro sve njegove vrline i mane…To da je stručan ,niko ne spori.Domet te stručnosti ,neznam dali iko vidi.Čini mi se da je nešto bio poznatiji po pisanju onako od šponde,protiv općine.Što bi reko šotokuci,su najopasniji.E tu mi se nije dopao.
  Naknadna pamet i tobožnji savjeti su sad bezpredmetni…Da je on tamo đe mu je bilo milo doć ,drukčije bi govore držao…Saša ,anonimusi nisu niđe cijenjeni,pa si i prioje ovoga trebao JAVNO REĆ ŠTO MISLIŠ!!!…pozz sa briškule…

  • Najbitnija informacija je što saznasmo da je “mala maca” vršnjak
   gospodina Dendera.
   “Ne daj se generacijo!”
   Ipak, ima nešto bitnije i od tako bitnog.
   Nešto se ne sjećam da je uvaženi arhitekta svojevremeno
   digao javno svoj glas, sa pozicija struke, protiv sulude
   ideje – gradnje superskupog tunela i vertikalnog podzemnog
   lifta do vrha tvrđave San Đovani. Ne sjećam se da su se u tome
   pretrgli ni ostali domaći ljudi od struke. Ili se njihov glas nije
   mogao niti smio čuti. Potrošila je Općina (poreski obveznici) pola
   meleona evrića za nepotrebna bušenja i geološka istraživanja
   tla kod Vrata od Šuranja. Zamisao i “protureni” projekat je
   išao isključivo u cilju da neko ad hoc napuni špag radeći
   nepotreban posao.
   Srećom, preovladao je razum, pa će se, izgleda,nekada u
   dalekoj budućnosti, umjesto klaustrofobičnog lifta, graditi
   jeftinija a atraktivnija žičara (cableway).
   Što se tiče Putničkog terminala, po Zakonu o pomorskim
   graničnim prelazima nekakav “ček-point” mora postojati.
   Kapija i nastrešica od plastificirane cerade najneprihvatljivije
   je rešenje.
   Može se naširoko pričati da li je na onom mjestu trebao nići
   građevinski monstrum onolikog gabarita za svrhu koju
   je namijenjen. Šaljivčine već pitaju – koliko košta kvadratni
   metar stana na spratu Terminala?
   Zašto je sve bilo obavijeno velom tajne? Da li je bio raspisan
   konkurs za idejno arhitektonsko rešenje Terminala? Ili je
   unaprijed, po sistemu cito-cito, sve došlo iz jednog centra,
   van našeg naseljenog mjesta?
   Očekujemo da gospodin Dender, kao čovjek od struke, o tome
   ima šta kazati.

   • Altaire,vidju vidju…da si sspica dje mekota hara…da si pamet nerazumlja carstvu ,da si onaj te ljudskosti nema…nacionalizmom i destrukcijom znani ti tekstovi,samo su paradigma tvoje liccne nemoci i nezadovoljstva.Mozzda si i ti vrssnjak nass no si bezlik bez pravoga stanja te tezzine u ljuckosti i znamenju nemass. Reci ti ssto uccinje za ovi grad sem ssto vjessto pljujess,oliti bljujess,pod plasstom brige i velikog znanja..

 14. Gospodin Dender je zaista mjerodavan da govori na ovu temu, posebno sa stanovišta struke i dugogodišnjeg iskustva.
  Pozdrav i podrška od jednog laika, ali koji voli Kotor i ima oči.

  • Muljaninu, tebe nista nisam pitao.
   Hajde ti svojim poslom u prijavljivanju bespravne gradnje Skali, umjesto tuziocu.

   Bokelju kako boli prozivanje iza coska?
   A dje si ti do sad bio…bavio se sportom, umjesto kulturom…?

   Iako ti je Tomica lijepo odgovorio i ucutao te, da i ja ponovim.
   “Saglasnost na konzervatorski projekat daje Uprava, na zahtjev vlasnika, odnosno držaoca kulturnog dobra” To ti je tacno..
   Vidi se zasto nisi zavrsio pravni fakultet, kao ni onaj sekretar LP sa Mua.
   Ne znas citati.
   Uprava obezbjedjuje sve uslove, i nabavlja umjesto investitora svaki papir pa i onaj od Zavoda.
   Prije je bilo drugacije.

   Zasto se ovde propustilo ne/namjerno da se dobije i saglasnost Zavoda je pitanje za javno tuzilastvo, ali njima jos niko izgleda nije nista prijavio odn. nijesu dobili nalog SDPS a da mogu da krene u istragu.

   Momire bas si na nivou…gradjanina pokornog…nikad nizi.
   Nemoj da komentarises ono ispod tolikog tvog nivoa, mada po meni to nije moguce u praksi.

   Adio Mareeee, adioooooo Stracoooooo s’Kavalina hehehe

 15. Podrška navedenoj izjavi. Dići glas za Kotor a protiv arhitekata koji su netalentovani i koji ne osjećaju ovaj grad i protiv “stručnjaka” iz zaštite koji, što postaje evidentno, rade ustvari protiv Kotora.Dići glas i prozvati JAVNO one koji su u ovome učestvovali na bilo koji način.

 16. Aleksandre kralju,

  Lijepo sve nabroja, ali ni rijeci KO JE IZDAO DOZVOLU?
  Siguran sam da dame iz urbanizma NIKAD ne bi izdale ovu dozvolu, da opet nije NEKO rekao da se MORA izdati.
  Zato i nema uslova Zavoda.

  Da li taj “neko” namjerno zaobilazi glavnu “zastitnicu” starog Kotora, ili i ona ima udjela kod dobivanja ovih “spornih”dozvola je pitanje za razmisliti?

  Ja sam za to, da se javno prozove svako ko je ucestvovao u ovoj odluci…imenom i prezimenom, pa da se prasta ali ne i zaboravlja.
  Nego ovo je moja suluda zelja, znajuci da je System ‘niko nije kriv iz vlasti’ neprobojan.
  Oni koji bi morali da ispitaju ovaj slucaj, to nece NIKAD uciniti.

  Srecom sto renovirah palac odmah posle zemljotresa, jer bih danas tesko dobio ikakvu dozvolu za rekonstrukciju bez uslova Zavoda………i zelenog svijetla “zastitnice”.

  Aleksandar poručuje oponenitima koji zastupaju stav da se ovim zaustavlja razvoj grada i da Luka ne može da funkcioniše bez putničkog terminala, da niko nije protiv gradnje i razvoja, ali na kom mjestu, kako i gdje da se gradi u Kotoru gradu pod zaštitom UNESCO-a”.

  Tako je bilo za Galion (posjeta opala za vise od pola, kako kazu).
  Dojmi je postala kopija autobuske stanice u Budvi.
  Upravna zgrada Luke, odnosno staklenjak(kao nekad URC)
  Za ocekivati je da ce zgrada napuknuti vrlo brzo, jer rijeka potkopava temelje………
  Sa jedne strane Opstinari zabranjuju na mjesto URC-a gradnju hotela sa vise spratova, radi zastite izgleda grada sa mora,
  a izgled grada je unisten sa ovim gradjevinama sto ih Aleksandar nabroja.

  Ovde se zaboravlja jedna osnovna cinjenica.

  Ko je odlucio i na kojim premisama i elaboratima da li je uopste potreban Putnicki Terminal.

  NIKO od putnika, se ne ukrcava, niti iskrcava sa kruzera, pa tako ne vidim zasto treba ovoliki Terminal?
  I zasto bas tu?

  Koji je to promet putnika koji trebaju da prodju kontrole Carine, Granicne Policije, Luckih vlasti(udju i izadju) i koliko je osoba ukluceno u tome?

  Da li radi njih nekolicine ukljucenih u kontrolu brodova i putnika u prolazu /transit, a koji vec imaju svoje prostorije treba ovo ruglo graditi da ostane “ponos”generacije koja ga je izgradila, i nas koji nijemo to posmatramo?

  ps. Kotoranka,
  Aleksandar je vec na rukovodecem mjestu v.d.director umjesto Pava Perudjinija hehehe
  Koliko znam Aleksandar je privatnik, pa bi se tesko prihvatio bilo kojeg rukovodeceg mjesta.
  Poznato je da Aleksandar svojim savjetima i prilozima, aktivno ucestvuje u promociji i obnavljanju Kotora.
  Kao lokalni patriota i strucnjak, Aleksandar ne bi mogao niti moze doci do izrazaja, jer se ovde radi o politici.
  Aleksandar je najcenjeniji, i najpoznatiji kotorski ARHITEKTA i to mnogima smeta …
  Nazalost kao i uvjek …….najvise u Prcanju .
  .
  Adio Mare

 17. Svaki razumni građanin Kotora podržaće primjedbe gospodina Dendera.Nažalost niko nije reagovao na skalameriju Barovića na Maceo. A prošle su godine! Napravi nam on i ČEPURKE, za bruku Kotora. I opet ništa.Ovo što se sada radi djelo je naših domaćih Kotorana.Zgrada luke bez sumnje je mogla imati i neko drugo arhitektonsko rješenje.Pogotovu zgrada na Luži.Preko 20 godina nikome ne smetaju oni kontejneri na luži, a veće ruglo od njih ne može biti.One LJESE KOJIMA JE OGRAĐENA LUKA JE NAKAZA KOJA NE POSTOJI NI U JEDNOJ LUKI ZA PUTNIČKI SAOBRAĆAJ U SVIJETU.To je ostatak KERTESOVE SLOBODNE ZONE.Riječju, u kontaktnoj zoni mora i grada nagomilano je toliko divljih i suludih objekata, da lično nebih dizao toliko bespotrebne galame oko zadnje gradnje.Konačno Kotor je po Zakonu o lokalnoj samoupravi odavno postao
  katun pod zaštitom UNESCA.Ako ovome dodamo da je 95% javnih službenika u našem Kotoru furešti – tu se ni teoretski ne možem izmijeniti ništa! Prepustili smo, što milom, što silom , svoju sudbinu u tuđe ruke! A sada kukamo…

  • A moj Momire .oklen si ti ono ARIVAO(Šljego)…Nijesi nešto mi se para ni ti Kotorski orđinal,već znamo svi malo zarđao i pisaniji i kvazi stručnom savjetovanju na svakom mogućem okruglom stolu.Uživaj u pensiji i ne brukaj kćer i zeta…pozz moj dobri,pa se viđamo

  • Momire smanji pedalu…pusti vise brljanje iz lude pameti.
   Podji jadan malo do Crkve Svegoga Nikole ili jos bolje trkni do NVO centrale kod zatvora, tamo ti je blize srcu, pa se pomoli za Tita i partiju…odnosno njene najgore mangupe/ostatke.

   Ovde ne postoji nikakva Kertesova Slobodna Zona vec je to nasledje komunisticke Crne Gore.
   Ko se sjeca carinarnicu je otvorio pok.Grujica Skrobanovic jer mu je bilo daleko ici iz HN do Bara na posao,
   Uselio se u zgradu Lucke u prizemlje, a u prizemlju je takodje bila prodavnica karata za autobuse,te Proleterke i Partizanke i slicne ladje SFRJ..
   Pok Grujo jeste napravio Slobodnu Zonu ali na Tivatskom aerodromu…

   Luza je ogradjena prije “birokratske revolucije”.
   Reagavalo se kao i uvjek u Kotoru gradu…….. u skuribandu.
   Vec je tada postojao strah od hordi u sluzbi mafijasa, odnosno od ljudi koji su se bavili legalnim trazitnim poslovima cigara, droge i ljudi sa Italijom uglavnom.

   Eto i da priznam da dobro kazes da smo prepustili milim i silom, ali svaka akcija ima reakciju……… kad tad.
   Vidjet cemo ako Bog da, kad ce kapisla slobode od mafije da se upali….

 18. Dojmi i Galion su bili prije Dendera,sada su samo prilagođeni savremenoj arhitekturi.Putnički terminal je potreban Luci Kotor i .

 19. Tacno je naveo brutalne upade na teren Kotora. Galion, Dojmi, zgrada luke u Parku i sad na Luzi zgrada.
  Katastrofa. Niko nas Kotorane nije pitao za ovo. Gradjani su ponizeni. Oduzima im se njohov grad. Mi hocemo da mi upravljamo nasim gradom. Nije ga Austrija ovoliko unistila za 100 godian vladavine, nego uljepsala i urbanizovala.

 20. Gospodin Dender,osoba od struke koja zaista ima znanje i iskustvo a iznad svega ljubav prema ovom gradu,može govoriti o zadatoj temi.
  Šteta što ovog čovjeka nemamo na nekoj rukovodećoj funkciji u Gradu, mislim da bi Kotoru bilo vraćeno mjesto koje mu pripada ,bio bi ponovo centar kulture,obrazovanja,ekonomske moći.
  Pozdrav za gospodina Sasu!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].