AstraZeneca podnijela zahtjev za odobravanje vakcine protiv COVID-19 u EU

0

Kompanija AstraZeneca podnijela je zahtjev Evropskoj agenciji za ljekove (EMA) za odobravanje vakcine protiv COVID-19 koju je razvila u saradnji sa Univerzitetom Oxford, javlja Anadolija.

EMA je saopštila da je kompanija AstraZeneca podnijela zahtjev za uslovno odobrenje stavljanja u promet vakcine koju je razvila u saradnji sa Univerzitetom Oxford.

U saopštenju se navodi da EMA već nekoliko mjeseci razmatra efikasnost vakcine AstraZeneca/Oxford te da bi odgovor na zahtjev mogao stići 29. januara.

U slučaju da EMA donese odluku o preporuci za odobrenje, vakcina AstraZeneca/Oxford biće treća vakcina čija je upotreba dozvoljena u EU-u.

EMA je ranije odobrila vakcine protiv koronavirusa koje su razvili Pfizer/BioNTech i američka farmaceutska kompanija Moderna.

Vakcina AstraZeneca/Oxford protiv koronavirusa odobrena je 30. decembra za hitnu upotrebu u Velikoj Britaniji, a imunizacija ovim vakcinama počela je 4. januara.

Iz EU-a je ranije saopšteno da će na osnovu potpisanih sporazuma biti nabavljeno 400 miliona doza vakcine od kompanije AstraZeneca, 300 miliona od kompanije Sanofi-GSK, 400 miliona od kompanije Johnson and Johnson, 600 miliona od kompanije Pfizer/BioNTech, 405 miliona od kompanije CureVac te 160 miliona doza od kompanije Moderna.

Imunitet od vakcine Moderne trajaće najmanje godinu dana

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].