Atak ništavnosti duha na Fakultet za crnogorski jezik i književnost

3

Piše: Željko Rutović

Slobodoljubivi, pravdoljubivi, misleći vizionari, svjesni značaja znanja i obrazovanja otvarahu skole, podupirahu njihovu moć znajući da ce plodove te moći ubirati i slaviti njihova društva. Kao takve bilježi ih istorija civilizacije, napredno čovječanstvo i svi znanja i slobode misleći ljudi. Po njima kao opštečovječanskom dobru uspostaviće se graničnici progresa prema kojima će se ogledati i usmjeravati podjednako i učenjaci i od formata državnici.

Nasljeđe te obrazovne institucionalnosti kao univerzalno dobro baštini, koristi i prenosi generacije ovog vijeka nevezano od granica, kultura, jezika i vjera.

No, rekosmo o tome promisljahu učeni i mudri, vizije i misije svoje uloge u društvu i državi odgovorni ljudi. Ali, kakav bi ovo bio svijet i politika u njemu bila da nema nerazumnih ljudi, nerazumnih političara i njihovih nerazumnih odluka, ili takvih u pokušaju ideja.

Ostaviće aktuelna vlast mnogo lošeg za vremena koja dolaze, koja će sa distance kritički i pravedno suditi o njoj. O tragovima lošeg zboriće istoričari, analitičari politike i društva, hroničari i kulturolozi, politikolozi i sociolozi, pride psiholozi. Za sve njih biće materijala. Raznoraznog, i sa te distance kazaće, nevjerovatnog. Zboriće i seiriće o vlastohlepnim svetosavskim apostolima kafanske šeret dokonlije, glumci amateri, dežurni poltroni i aplauderi, opjevaće ih deseterac, posprdno ih imitirati gradski oriđinali i sa njima svi oni koji će u njima jedino i samo gledati rijaliti družinu zalutalih tamo đe se lutanje skupo i dugo plaća. Sa kamatom. Netransparentnom.” Moj narode”. Svi od rečenih naći će parče vlasti nepočinstva, koje će posljedično strčati van vremena i van uljuđenih političkih zajednica.

Ostaće da pamtimo i pišemo, da je nasuprot onima sa početka teksta, aktuelna klerikalna, antigrađanska,vjersko-radikalna vlast, umjesto otvaranja novih, krenula  združeno, udarnički da zatvori fakultet. Fakultet za crnogorski jezik i književnost. A kad je neko tu ili sličnu anticivilizacijsku bitku dobio. Ma kako god tu nakanu, politikantski se trudili sve iz apostolskih žila da opravdaju i trapavo imenuju, džaba. Pročitani su, što doduše i nije teško. Tek, taj naum neće im uspjeti. Neće jer je FCJK iznikao iz milenijumske dubine crnogorskog nepokornog i bića i jezika, koji su jači od bilo čije revanšističke avanture.

Neće se ugušiti slobodni kritički intelektualni duh FCJK, jer ne zatire se živo i jako što crnogorskim imenom i jezikom se zove i odaziva. Ta civilizacijska agora antifašizma, pored naučnog međunarodno priznatog  postignuća, od 30. avgusta drži javni čas slobode, bastadurstva, dostojanstva i ogleda identitetskog postojanja. Drži vječni čas pravde, etike i časti, ne uzmičući pred bilo kakvim i bilo čijim pritiskom.

Za one koji znaju riječ slusati, dosta i za nauk i za pamćenje. Onim drugim, po običaju, poraza nikad dosta. A onima koji “mudro cute”gotovo da je svaka riječ suvišna….oni su svoje (pro) kazali….

Ostaće kao mračni izlog da o ataku na FCJK svjedoči sva bijeda ništavnosti duha koji u obračunu sa Fakultetom i Crnogorskim jezikom ne ode dalje od,”pogrešnog mejl” i “bolovanje” računovodstvene radnice. Ako je to, a jeste, mjera strateške inventivnosti ovog zajapurenog ćeranja svog sa svoga, onda ne čudi svako malo karikaturalno međusobno lažikanje i otužno humorističko prosipanje prljavog veša kojim se na ranu zoru uveseljavaju  zadimljene krajputaške kafane.

Bilo ili ne para za zaštitarsku službu FCJK (a zaštitara ce biti) on neće ići na           “bolovanje”, naprotiv, pokazao je da ostaje napredan i naredan, da ostaje prava adresa odbrane slobode za svaki mail, aber i naum koji od apostola stiže.

Bilo kako da apostoli računali i spin(k)ovali svoje rusilačke naume naspram sekularne i građanske Crne Gore, iskustva zbore, da su se slične račundžije u konačnici uvijek preračunali kada bi pokušali da formulu negacije upotrijebe protiv crnogorske države, njene istorije, kulture,duha i jezika.

Taj civilizacijski glas, za neke možda nešto duže putuje, ali sa prispijećem biće  jasna i glasna istorijske fakture i slobode poruka.
Razumjeće se tada i FCJK i Crnogorski jezik.

3 KOMENTARI

  1. Kad im stignu fakture za svo zlo što su do sad učinjeli baš će biti veselo.
    Tekst je za čistu desetku.

  2. Zaista su niko i ništa.
    Demokrate pitam koliko demokratski udariti na Fakultet i mlafost u njemu zato što je Crnogorski?
    Jadni ste i provaljeni
    Front je za vas prosvećenje!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]