Bajka alpskih vrhova

1
Marijan Šantić

Marijan Šantić

Marijan Šantić

Sa vrhova visokih planina, Triglava na 2.867 metara i Grosgloknera u austrijskim alpima na 3.798 metara, se vratio naš sugrađanin Marijan Šantić, koji je sa još dva člana Planinarskog društva “Vjeverice“ iz Kotora od kraja avgusta do 8. septembra boravio u ekspediciji.

Lijepo i sunčano vrijeme je pratilo planinare Marjana Šantića, Olivera Prvilovića i Radovana  Jokanovića, prilikom penjanja do Triglava i Grosgloknera, ali na žalost spuštanje je bilo veoma otežano po snijegu i mećavi.

Penjanje do Grosgloknera je trajalo 26 sati.

Priča Šantić 12 sati uz brdo, a 14 sati je trajalo spuštanje.

Bilo je prilično naporno, jer su planinari izabrali najtežu stazu, od kojih je jedna zbog lavina bila zatvorena.

Ekspedicija do Triglava je trajala 6 sati penjenja i isto toliko spusta.

Za devet dana, punih uzbuđenja, tri dana su bila sunčana, a ostale je pratilo nevrijeme, prilikom vraćanja za koje su planinari bili pripremljeni, dobro obučeni i sa odgovarajućom opremom.

Alpi su bajka za sebe od koje zastaje dah i nedostaju riječi, pogled i avantura prekrsani, kazao je Šantić za Skala radio.

On iskreno konstatuje da je to za ovu trojku bio veliki izazov, jer oni nijesu alpinisti.

“Imali smo par nezgoda iz kojih smo sretno izašli. Jokanović je na putu u jednom trenutku propao kroz glečer. U rupu je upao do pojasa, samo zato što je 20 cm ugazio mimo mene koji sam prvi išao. Imao je mnogo sreće jer je dubina glečera 160 metara“, ispričao je Šantić.

On je napomenuo da je Grosglokner treća planina u Evropi po opasnosti i obećao kroz osmjeh, da  se na prvu i drugu zasigurno neće uputiti, jer je to čist alpinizam, a Šantić je planinar.

Ova planinarska misija ne bi bila moguća bez pomoći sponzora i prijatelja kojima se Šantić javno zahvalio, a oni su: Sporstki klub Vjeverica, TO Kotor, TO Tivat, Klub sportskih ribolovaca “Sipa“ iz Tivta, Sveto Ljesar, Sandra sa Prčanja, Mićko Deletić, NVO “Zalazi“, Ante Palma, Slaven Crepulja, hotel “Montekristo“, brijačnica “Biljana“ i knjižara “Uliks“.

1 KOMENTAR

  1. Svaka vam cast ekipo.Vi ste pravi primjer duhovno cistih i pozitivnih ljudi.Kad bi se na vas ugledalo barem pola ove nevaspitane agresivne idestruktivne rulje koja je danas protutnjala nasim gradom .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]