Batrićević: Neka probaju da pomjere krš Cetinjani će smisliti odgovor

1
Boban Batrićević

NVO Ne damo Crnu Goru, koju je osnovao prije nego što je postao premijer Zdravko Krivokapić, na svom Facebook je postavila fotografiju na kojoj je logo i naziv ove organizacije i poruka “Dogodine na Lovćenu”, piše Pobjeda.

“Dogodine na Lovćenu” je slogan kojim se označava želja Srpske pravoslavne crkve da ruši postojeći mauzolej na Lovćenu i “vrati” kapelu koju je sagradio Aleksandar Karađorđević. To je bila i jedna od želja pokojnog mitropolita Amfilohija koji je najavljivao da će obnoviti kapelu Karađorđevića a srušiti onu koja je sagrađena 1974. godine po rješenju Ivana Meštrovića. Dinastija Karađorđević je 1925. godine umjesto da obnovi originalnu kapelu koja je počela da se gradi po Njegoševoj zamisli 1845, napravila sasvim novu na kojoj se kralj Aleksandar potpisao kao ktitor. Njegoševa kapela, u kojoj je sahranjen 1855. godine je bila posvećena Svetom Petru Cetinjskom.

“Znajući kojim je krugovima bliska pomenuta organizacija, ne čude njen logo i hegemonistički slogan, skovan za potrebe održanja velikodržavnog programa iz komšiluka. Od “Dogodine u Kninu”, preko “Dogodine u Prizrenu”, došli smo do Lovćena, nedosanjanog sna jedne pogubne politike, koja je svoje poklonike našla i u novoj Vladi Crne Gore. Neka probaju da pomjere krš s Lovćena, siguran sam da će Cetinjani smisliti originalan odgovor”, rekao je Pobjedi istoričar Boban Batrićević.

Premijer Zdravko Krivokapić je samo nekoliko sedmica nakon osnivanja NVO “Ne damo Crnu Goru” dao ostavku, jer je krenuo u političku kampanju. Na njegovo mjesto je došla sadašnja ministarka kulture, prosvjete, nauke i sporta Vesna Bratić koja je izjavila, kao predsjednica te NVO da je “u samoj srži djelovanja ove NVO odbrana naših svetinja na sve legalne načine”.

Ona je ranije izjavila da Njegošev mauzolej treba izmjestiti jer ne treba “tu da stoji” te da kapelu treba vratiti, kako kaže, “tamo đe joj je mjesto”.

“Što se tiče Mauzoleja on bi tebalo da ima neko svoje drugo mjesto. Znate, kako u vrijeme kad su se radili raznorazni planovi za dobrobit svih naroda i narodnosti, bratstva i jedinstva i tome slično, baš u kraju odakle je moja ujčevina potpoljeno je cijelo jedno selo, između ostalog, i Manastir Kosijerevo. Pa je on kamen po kamen prebačen na drugo mjesto, a isto se desilo i sa Manastirom Piva, pa neka se prebaci Mauzolej. Sad hvala Bogu ima tehnike i svih mogućnosti, kapela da se vrati đe joj je mjesto, Mauzolej neđe niže, jer svakako ne treba da stoji tamo đe stoji”, izjavila je ona ranije.

Na stranici Ne damo Crnu Goru piše “dva člana našeg NVO-a prof. Vesna Bratić i prof. Ratko Mitrović, su postali članovi Vlade Crne Gore. Na taj način će dati nemjerljiv doprinos poboljšanju uslova života u Crnoj Gori”.

“Njihovo zalaganje u NVO-u za borbu za ravnopravnost svakog građanina pred zakonom, pravo na slobodno ispovijedanje vjere, pravo na slobodu misli, savjesti, političkog udruživanja i djelovanja je ostavilo dubok trag i vjeru da će im ovo biti osnovni prinicipi rada na novim funkcijama”, piše u saopštenju te NVO objavljenom 4. decembra.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].