Begić: Nama nije cilj da zatvorimo državu i da život stane, svi da se uzdrže od masovnih okupljanja

0
Begić – Kavarić

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić danas je na konferenciji za medije NKT-a rekao da im nije cilj da zatvore državu i da život stane i pozvao građane da odustanu od najavljenog patriotskog skupa kao i od svih masovnih okupljanja.

Direktor Interne klinike u Kliničkom centru, doktor Sreten Kavarić rekao je da se u Kliničkom centru liječi 52 pacijenta od kojih je 18 životno ugrođeno, u Baru 39, u Beranama 57, u Nikšiću 65 pacijenata, u Brezoviku 33 pacijenta.

“U Nikšiću je šest pacijenata sa teškom zdravstvenom slikom”, rekao je Kavarić.

Na internoj klinici KCCG je 17 pacijenata u teškom zdravstvenom stanju.

U Urgentnom centru dnevno se pregleda i do 200 pacijenata

“Ogroman posao od početka epidemije rade timovi izabranih ljekara iz svih Domova zdravlja, kao i epidemiolozi koji rade bez slobodnog dana. Najveći teret nose zaposleni u Urgentnom centru koji dnevno pregledaju i do 200 ljudi”, rekao je Begić.

On je rekao sve pacijente liječe shodno protokolima koje dobijamo od SZO.

Na pitanje novinara zašto su odjeljenja u osnovnoj školi u Budvi u kojima je jedan učenik zaražen u samoizolaciji, rekao da je za sjutra zakazana konferencija svih epidemiologa gdje će biti riječi o ovom slučaju.

Lokalni epidemiolog iz Budve donio je preporuku o samoizolaciji dva odjeljenja osnovne škole i Institut za javno zdravlje (IJZ) nema više detalja o tome, saopštio je Senad Begić.

Dodao je da je epidemiološko istraživanje u toku i da će nakon toga biti jasnija ta odluka.

Begić je ponovio da su preporuke IJZ da je rizik od transmisije virusa minimalan ukoliko se poštuju donijete mjere.

Svi da se uzdrže od masovnih okupljanja

Na pitanje novinara kako komentariše to da će se 23. oktobra organizovati patriotski skup, Begić je istakao da ne može da vjeruje neko u državi može da razmišlja o bilo kom skupu.

“Ne mogu da zamislim da neko i djeci slavi rođendan”, rekao je on.

Begić je apelovao da ko god poziva na bilo kakav skup od njega i odustane.

On je rekao da se svi maksimalno trude da se u najkraćem roku obave sva testiranja.

Mjere dale rezultate tamo gdje se poštuju

Na pitanje da li se nazire svijetlo na kraju tunela kada je u pitanju kriza koronavirusa, Begić je rekao da da.

“Mjere su dale rezultate, u Nikšiću i Beranama smo imali situaciju pad broja novooboljelih. Tamo gdje se mjere poštuju rezultata ima. Nama nije cilj da zatvorimo državu i da život stane”, rekao je on.

Kako je kazao, tamo gdje se situacija otrgla kontroli krenuće se sa strožijim mjerama.

Na pitanje da li je obavezno PCR testiranje, te da li je mitropolit Amfilohije morao da se testira, Begić je rekao da u Crnoj Gori postoji Zakon o zaštiti prava pacijenata, ali da postoji i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Ne bih komentarisao saopštenje cetinjske bolnice. Onog trenutka kada se posumnja na infekciju treba svaki pacijet da se javi Institutu za javno zdravlje. Mi u konkretnom slučaju nismo imali osnovu za dalje postupanje”, rekao je on.

Osobe koje su u samoizolaciji da ne izlaze 14 dana

Begić je podsjetio da sve osobe koje su pozitivne na koronavirus i nalaze se u samoizolaaciji treba da ostanu u kućama 14 dana.

“Oporavljena osoba se smatra ona koja je bila u samoizolaciji dvije nedjelje i koja posljednja tri dana nema simptome. Takođe, svaki kontakt zaraženih osoba treba da bude u karantinu, a testitaju se samo osobe koje imaju simptome”, rekao je Begić.

PCR glavna dijagnostička metoda

Klinički pregled i analiza krvi mogu poslužiti ljekaru da postavi sumnju na novi koronavirus. PCR je i dalje glavna i zlatna dijagnostička metoda, naglasio je Begić.

Testovi stigli, čeka se implementacija

Određena količina “brzih” testova stigla je u KCCG, saopštio je Sreten Kavarić iz Kliničkog centra Crne Gore. Čeka se njihovo implementiranje, što je moguće i u naredna tri dana. Kavarić je ponovi da će ti testovi u roku od pola sata pokazati rezultate.

L.H.

CdM

Na koronu pozitivne još 232 osobe, najviše iz Podgorice 107, preminulo troje

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]