Beogradska Podružnica Bokeljske mornarice se odvojila od matice u Kotoru

10
dr Branko Sbutega

Aleksandar Dender

Na Skupštini Bokeljske mornarice Kotor najviše interesovanja je izazvala vijest da je njena podružnica u Beogradu odlučila da se odvoji od matične organizacija.

Kako je Bokeljsku mornaricu Kotor pismom obavijestio predsjednik Podružnice Beograd dr Branko Sbutega, na Skupštini održanoj 18. novembra 2017. godine odlučeno je, sa dva uzdržana glasa i jednim protiv, da beogradska podružnica više ne bude u sastavu kotorske organizacije.

Obavještavajući prisutne o ovom slučaju, predsjednik Upravnog odbora Mornarice Aleksandar Dender je kazao da će Bokeljska mornarica Kotor reagovati na ovu odluku tek nakon dobijanja zvaničnih dokumenata sa Skupštine Podružnice Beograd.

Dender je podsjetio prisutne da je Podružnica BM Beograd, kako je zvanično upisana u Statutu Bokeljske mornarice Kotor osnovana 2009. godine u Beogradu kao Udruženje građana pod imenom Bokeljska mornarica, bez dodatka Kotor i bez dodatka podružnica.

Njen dugogodišnji predsjednik dr Branko Sbutega je po funkciji i član Upravnog odbora Bokeljske mornarice Kotor.

Nakon usvajanja izmijenjenog Statuta Bokeljske mornarice Kotor, na Skupštini koja je održana u junu prošle godine, odlučeno je da sve podružnice dostave matici svoje statute, odluke sa redovnih i izbiornih skupština, izvještaj o radu, finansijske planove kao i evidenciju članstva kako bi moge zajedno da se planiraju aktivnosti i potrebna sredstva za funkcionisanje organizacije.

I pored više upozorenja i pisama, kazao je Dender, predsjednik podružnice Beograd dr Branko Sbutega nije dostavio traženu dokumentaciju, premda već duže vrijeme Admiralat i Upravni odbor Mornarice nijesu imali nikakvih informacija o aktivnostima i članstvu podružnice Beograd i nijesu nikada upoznali ni jednog člana, osim njenog predsjednika.

Dender je kazao da je dr Branko Sbutega, vrlo aktivan u Boki Kotorskoj, gdje provodi veći dio godine, dajući intervjue i učestvujući na raznim okruglim stolovima, prezentacijama knjiga, itd premda je bio upozoren od strane Admiralata i Upravnog odbora da je njegovo polje Beograd a ne Boka gdje djeluje matica u Kotoru i podružnice u Tivtu i Herceg Novom.

Najzad, saopštava Dender, u septembru ove godine dr Branko Sbutega je poslao pismo u kome je na neprimjeren i neargumentovan način odbio zahtjeve Admiralata i Upravnog odbora da dostavi traženu dokumentaciju i pri tome  izjavio da od odvaja podružnicu Beograd od Bokeljske mornarice Kotor.

Bili smo zatečeni, kaže Dender, takvom odlukom i zamoli smo našeg admirala koji je u rodbinskim odnosom sa njim da posreduje i vidi o čemu se radi.

Poslije razgovora koji je admiral Antun Sbutega obavio sa njim, u kojem je dr Branku Sbutegi predočeno da on nema pravo da lično donese takvu odluku, jer, prema Statutu samo skupština podružnice, na kojoj prisustvuje i delegat Admiralata i Upravnog odbora Mornarice može da donese takvu odluku.

Dr Branko Sbutega je nakon toga izjavio da će sazvati Skupštinu podružnice krajem novembra i da će o tome upoznati Admiralat i Upravni odbor, kako bi poslali delegate koji bi pomogli da se na Skupštini riješe problemi.

Međutim, nenadano 20. novembra 2017. godine dr Sbutega je poslao pismo u kome nas kratko obavještava, ali ne Admiralat, Upravni odbor niti Skupštinu, nego, kako je naslovio, drage Bokelje da je na Skupštini održanoj 18. novembra 2017. godine odlučeno, sa dva uzdržana glasa i jednim protiv, da se Podružnica Beograd odvaja od Bokeljske mornarice Kotor.

Pritom ne navodi koliko je delegata bilo za, a nije dostavio ni zapisnik sa Skupštine niti Odluku o odvajanju.

Bokeljska mornarica Kotor će zvanično reagovati na ovu odluku tek nakon dobijanja zvaničnih dokumenata sa Skupštine Podružnice Beograd.

Bez obzira na to što će se provjerit legitimitet ove odluke, čini se da je izgubljena Podružnica Beograd u ovom obliku zbog čega se najvjerovatnije mora izvršiti promjena Statuta.

Dr Branku Sbutegi smo posredstvom vibera poslali poruku da čujemo njegovu stranu priče. Kada dobijemo odgovor, integralno ćemo ga objaviti.

10 KOMENTARI

 1. Bokeljska mornarica u Kotoru jeste bokeljska, kako joj i ime govori, dok u Zagrebu postoji “Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica” koja nema nikakve veze s kotorskom, i ima svoje podružnice koje nisu bokeljske, već su hrvatske.

  Tzv “hrvatska bratovština” Bokeljska monarica u Zagrebu ne čuva tradicionalne bokeljske vrijednosti, slogu, jedinstvo i toleranciju, već ih rastura i promoviše našu zajedničku bokeljsku istoriju, tradiciju i kulturu kao hrvatske i isključivo hrvatske. Tako ona nije autentična bokeljska, već nacionalno hrvatska (možda i nacionalistički hrvatska) organizacija. Oni ne smatraju da Bokelji koji nijesu Hrvati imaju prava da baštine ovu tradiciju.

  Zato se ne samo u Hrvatskoj, nego kao što vidimo i u Crnoj Gori od strane nekih ljudi, pa i članova gura ta politizovana ideologija, da je Bokeljska mornarica “katolička”, što nije tačno, pa sanmim tim i “hrvatska”, što naročito nije tačno. Tako se lukavo i guraju ove ideje kako bi ona trebalo da postane “nematerijalno dobro Hrvatske”, iako s Hrvatskom nema nikakve veze i to se neće ni dogoditi, ali velikonacionalističke provokacije imaju svoju ulogu i cilj.

  Svega toga je svestan dr Branko Sbutega (iako i sam katolik) koji se trudio da u Beogradu i Srbiji, ali i u Boki i uopšte promoviše Boku Kotorsku i njene istinske vrijednosti, čovjek intelektualac, odmjeren, koji se zalaže za bokeljsko jedinstvo. Izgleda da su nacionalističke struje koje razjedinjuju jedinstvo Bokelja jače. Ako one i konačno pobijede, znaćemo ko je rasturio ovu instituciju.

 2. Škaljar izgleda da me nijeste razumjeli. Prvo meni nebi smetalo da se bratstvo zove imenom npr. “hrvatska mornarica Kotor”. Ovo tim prije jer sam i ja dvojni državljanin ( HR i CG ). Smatram da udruženje koje u prefiksu ima riječ “bokeljsko” treba da bude sekularno tj. otvoreno za sve bokelje. Vjerovatno vam je poznato da je Boka multietnička a samim tim multireligijska sredina. Sveti Tripun ili sv. Trifun nije smetnja jer ga slave obje najuticajnije bokeljske crkve. Osim toga šta ćemo sa ateistima , agnosticima i drugim bokeljima koji ne razumiju službu božju, mise i liturgije?

  • Post. Gosp. Ćatoviću,
   Nemam ništa protiv sv. Trifuna, ali ovdje se radi o zastitniku Kotora Sv. Tripunu, o čemu govori i sam naziv Katedrale. Ja volim svoje i poštujem tuđe, a volio bih kad bi tu logiku prihvatila većina, pa bi bilo manje problema. Sto se tice ateista i ostalih to je njihov izbor ali to ne znaci da se nebi trebali izjasniti kao Hrvati,Srbi, Crnogorci i sl.jedino bi bilo lose ako bi se zbog toga lose osjecali, sto je vise manje svuda oko nas jer smo ipak promotivno narodi.

   • Škaljar da vam kažem da ja nemam ništa protiv proslave sv. Tripuna tj. sv. Trifuna. Neka ga vjernici slave cijeli februar svako u svojoj crkvi. Ko im to zabranjuje ?? Ja im se obzirom da sam po ubjeđenju agnostik neću pridružiti. Međutim kao bokelj po rođenju i kao mornar po profesiji smeta mi vjerska “rampa” na ulazu “bokeljske” mornarice. Nešto šta je bokeljsko mora biti univerzalno i sekularno , otvoreno za sve bokelje. Poenta je kao šta kaže dr Sbutega da bokeljstvo ne razumijemo na isti način. Bokeljstvo nije ni srpstvo ni hrvatsvo nego nešto puno iznad tih vjerskih podjela.

    • Poštovani g-dine Ćatoviću,

     Iako se deklarirate kao agnostik, trebali bi znati da Sv. Tripun i Sv. Trifun nisu jedno te isto. Nikad se nije u Kotoru slavio Sv. Trifun kao datum na kojem se plesalo kolo. Nadam se da Vam je to jasno. Pa onda Vam i sad kažem: ne mjenjajte povijest i istinu. Zaštitnik Kotora nikad nije bio, niti će biti sv Trifun, već Sv. Tripun. Osobno nemam ništa protiv da ljudi slave svog sveca Sv. Trifuna, ali to nema nikakve veze s plesanjem kola i održavanjem obreda i procesije koja je u običajima Mornarice. Lijep pozdrav.

 3. Očito je da su u pitanju neka unutrašnja trvenaj, a koja niste ni vi, a ni sudionici u izjavama opisali, ili makar najavili. Mi kao građani nemamo informacija, a ni špijuna unutar jedne ili druge organizacije, pa ne možemo znati o čemu se radi. Na žalost ako mora dolaziti da se Bokeljska Mornarica cijepa po šavovima po kojima se cijepala Jugioslavija, onda će se loše to završiti možda i za Kotorsku organizaciju. Nadali smo se da se nalazimo pred iskorakom prema naprijed, pred prijem u UNESCO grupaciju, a ovako gubimo nade. Što je to što je mogle navesti Dr. Branka da proglei otcepljenje na neligitiman načln neznamo, ali nije dobeo bez obzira na njegou odluku.

 4. Poštovani g-dine Ćatoviću,

  Vi ste potpuno u krivu. Naime Bokeljska je mornarica čvrsto vezana uz katoličku crkvu, Biskupa i Sv. Tripuna, kao zaštitnika Kotora. Nekad davno sam svirao u tivatskoj limenoj glazbi i kad smo god svirali Kolo nije trebalo isticati da se radilo o kulturnoj baštini koja se zadržala u najvećoj mjeri zaslugom Hrvata Boke, kao najbrojnih članova Mornarice, a uz vrijedan doprinos i ostalih žitelja Boke. Polaganom promjenom strukture stanovništva uloga je katoličkog življa sve zanemarenija, ali se povijest ne može mijenjati i treba proučiti Statute i vidjeti povezanost Bokeljske mornarice, katoličke crkve i Hrvata koji su živjeli u Boki.
  Što se tiče beogradske podružnice, zanemariv je broj članova iste u odnosu na Bokeljsku mornaricu Kotor kao i Hrvatsku Bratovštinu Bokeljska mornarica 809, koja još uvijek u Hrvatskoj baštini tradicionalne vrijednosti Mornarice i njenu povezanost sa sv. Tripunom i katoličkom crkvom.

 5. Bokeljska mornarica prolazi kroz krizu identiteta. Osnovana je kao bratstvo kotorskih mornara u slavu i čast sv. Tripuna. Imala je dugo vremena svoju univerzalnu crkvu a sveti Tripun je opšteprihvaćen svetac u ovom kraju. Mislim da nešto šta u imenu nosi riječ bokelj nebi smjelo imati vjerski predznak. Medjutim podružnice van Kotora smatraju da se u matici vrši sekularizacija bratstva i to je razlog za zahladjenje odnosa. Bokeljskoj mornarici bi trebalo dati malo vremena da pronadju sami sebe i da se jasno definišu. Ako se odluče za katolički predznak onda je upitno da li su bokeljsko ili su hrvatsko bratstvo? Mornarica odavno nijesu jer u sastavu gotovo da i nemaju pravih pomoraca. Sve su to mahom “marineri d’acqua dolce” koji su navigali najdalje barkom do školja ispred Perasta. Ako bokeljska mornarica namjerava biti bratstvo mornara onda je to još jedan razlog da uklone religijski predznak i otvore se za sve bokelje. Boka je uvijek imala vrsne pomorce kao npr. kapetana Iva Vizina, hrvata iz Prčanja ali i admirala Marka Ivelića , srbina iz Risna. Mislim da je rješenje da se vjerski obredi vezani za bokeljsku mornaricu vrše u nekom neutralnom prostoru. Ja ću bratstvo poštovati kako god odluče …

  • Slazem se sa Vama gospodine Catovicu. Ali kad su jedan Sasa i Lile, na visokom nivou u bratstvu, cemu da se nadamo ?
   Dodje vrijeme uspona i padova. Ovo je vrijeme sunovrata Bokeljske mornarice u Kotoru i meni je tesko zbog toga.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]