Bešlin: SPC je posljednja brana velikosrpskog projekta

1
Milivoj Bešlin

Kao istoričar ne vidim u čemu je problem sa dokazivanjem vlasništva nad vjerskim objektima. Dokumenti u arhivama su neumoljivi i ne vidim razloga za izazivanje ovakve histerije i pozivanja na građanski rat, samo da bi se spriječilo preispitivanje vlasništva nad vjerskim objektima. Očito se iza ogromne buke i bijesa krije ideja da se prisvoji tuđe, odnosno da se zadrži ono što je već prisvojeno u jednom protivpravnom postupku, kaže za Dnevne novine istoričar Milivoj Bešlin.

Na pitanja ovog lista povodom najavljenog iznošenja moštiju Svetog Vasilija Ostroškog i donošenja na crkveni sabor u subotu 21. decembra, Bešlin u odgovorima podsjeća na pređašnja iskustva koja pokazuju da je SPC uvijek manipulisala kostima kada se spremala u ofanzivu ili kada je trebalo da bude logistička podrška u pripremama za sukobe i nasilje.

“Dovoljno je sjetiti se kraja 1980-ih godina. Iako je riječ o jednom, prije svega, morbidnom gestu, on ima isključivo dnevnopolitičku konotaciju i nedostojan je ozbiljnijih analiza. Nema svetinje u Crnoj Gori koju Amfilohije Radović do sada nije zloupotrijebio političkim i ideološkim radom i djelovanjem. Ne zaboravite da je to čovjek koji je Arkana i zločinačke, paravojne trupe uvodio u najveću crnogorsku svetinju Cetinjski manastir, da ga “čuvaju” od Cetinjana. Ima li većeg poniženja, moralnog prekršaja i političke zloupotrebe religije u modernoj istoriji Crne Gore? Već samo ova mračna činjenica iz naše nedavne istorije bi bila dovoljna kao povod za donošenje zakona koji bi uredio odnos države i vjerskih zajednica. A nesumnjivo je pozitivan iskorak što je i skupštinska većina poslije više odlaganja i zastajkivanja odlučila da ovoga puta zakon bude donijet i to u skladu sa preporukama Venecijanske komisije. Što se najavljenog “sabora” tiče, riječ je o klasičnom političkom mitingu, kome će zloupotreba crnogorskih svetinja, ko zna koja po redu, od strane Amfilohija Radovića, dati snažan ideološki i anticrnogorski pečat”, ocjenjuje Bešlin.

Bešlin ističe da bi novim zakonom trebalo na demokratski način urediti odnose države i vjerskih zajednica u građanskom i sekularnom društvu kakvo je crnogorsko, ali da to neće biti lako budući da postoje snage koje žele da ponište oba ova postulata na koj ima počiva savremeno i državno i društveno uređenje Crne Gore, želeći time da dovedu u pitanje i samo postojanje suverene države.

“Ti motivi su potpuno jasni. Srpska crkva je, prije svega, ideološkopolitička organizacija i ona je, ne jednom je rečeno, posljednja brana ili ona “noga u vratima” poraženog velikosrpskog projekta. I očito je da neće birati sredstva u postizanju političkog cilja. Otuda tako fanatična borba protiv Predloga zakona koji garantuje ne samo vjerske slobode nego sa druge strane garantuje i sekularni karakter nacionalno i religijski pluralne države Crne Gore”, naglašava Belin.

Prijetnje lidera DF da ni po koju cijenu neće dozvoliti usvajanje zakona, Bešlin kaže da treba ozbiljno shvatiti i da država država mora odgovoriti vrlo jasno.

“Teško je nagađati šta sve stoji iza ovakvih prijetnji, osim da se ne može ignorisati činjenica da je riječ o političarima koji se i do sada nisu uzdržavali od korišćenja nasilja u političkoj borbi, zbog čega im se i sudi za pokušaj terorizma. Ako neko neskriveno poziva na nasilje, ako huška na sukobe, makar i za skupštinskom govornicom, to je podsticanje na krivično djelo. Ne može se skupštinska sala ili sloboda javne riječi zloupotrebljavati za pozivanja na nasilje. To ima svoju cijenu i svoje limite”, ističe sagovornik Dnevnih novina.

Bešlin nema dilemu da je cilj Srpske crkve i mitropolita Radovića u Crnoj Gori da po svaku cijenu sačuvaju pravno neregulisanu situaciju i time zaštite svoje privilegije i svoj nesumnjivo monopolistički položaj, koji imaju u društvu.

“Nemam dilemu da i Srpska pravoslavna crkva i DF, kao njen eksponent, odnosno političko krilo mitropolita Amfilohija Radovića, suštinski imaju namjeru da sačuvaju ne samo svoj monopolistički status, nego pokušavaju da ugroze građanski i sekularni karakter države Crne Gore, protiv koj e se od početka bore.

Namjera je da sebe stave iznad zakona, odnosno da oni određuju pravila i da volja Srpske crkve i njenog mitropolita u Crnoj Gori bude “zakon”, da imaju onu vrstu imuniteta koju imaju u nekim okolnim državama u regionu, suštinski da budu država u državi, sila iznad društva koja će sa te pozicije svakodnevno i aktivno da radi na nestanku i rušenju Crne Gore i njenog državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta.

cdm

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].