Bestseler crnogorskog rijalitija

6

Crna Gora je daleko od normalnog stanja. Ona se nalazi u bestežinskom, onom u kome lebdite ni na nebu ni na zemlji. Neđe ste đe nijeste svjesni, a svjesni nijeste jer ne znate što činite. I to bi bio početak anamneze koja je u najkraćem ispisana na više desetina stranica.

Mnogo toga što slušamo i gledamo ovih dana podsjeća na najjeftinije rijaliti programe čuvenog po bljutavosti Pink-a i još mračnijeg, ako je to moguće, blatnjavog najblaže, Marićevog Happyja.

Anamneza o kojoj govorim piše se od početka dolaska ekspertske apostolske vlasti vrhovnika Krivokapića, koji to uistinu nije, ali jeste Srpska pravoslavna crkva sa svojim kleropolitičarima koji sa vjerom imaju dodirnih tačaka taman koliko kriminal sa poštenjem. Biće to, kada se jednog dana završi, a mora jer sve ima svoj početak ima i kraj, u koji, istina, nijesu vjerovali prethodnici, biće to bestseler svjetskih razmjera. Razumije se da neće biti mali broj koji će izraziti sumnju da je tekst koji se svakodnevno piše, autentičan. Da su se radnje i postupci stvarno dogodili. Jer to je zdravom razumu teško prihvatiti. Ne moramo da počnemo od početka, ali je teško ne sjetiti se dr Dritana i njegovog isticanja da mu je nuđen 21 milion eura da podrži Đukanovića. Čovjek zadužen za rad bezbjednosnog  sistema, deklarativni borac za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ni do dana današnjeg nije saopštio crnogorskoj javnosti ko ga je pokušao podmititi, iako mu je to bila obaveza, kao i tužilaštvu koje i danas ćuti. Pa kako to može u pravnoj državi? Može, jer je jasno da ova država nije pravna. Prije bi se reklo malo jeste a malo nije. Zavisi od aktera utakmice koja ima više poluvremena i još više učesnika koji su aktivni u svakom od njih.

Složili smo se da je Crna Gora, nažalost, postala  jedan veliki rijaliti prostor u kojemu možete sresti tumačenje ministra policije da zamjenik generalnog sekretara u Vladi, Nikola Kandić, možda i nije bio za volanom, iako svjedočenja očevidaca govore suprotno. Bahato ponašanje Kandića, preticanje kolona pod rotacijom, divljanje velikom brzinom mercedesom Vlade, i na kraju izazivanje opasnosti zbog koje su mogli da stadaju mnogi, a ne samo, na sreću lakše, nedužni u koje je udario činovnik Vlade.
Uz to, izgovorena rečenica ministra da se, ako je sve tačno, radi o dva piva. Sve da se zaštiti vlast koja je pobijedila upravo zbog bahatosti pojedinaca iz prethodne, koja se smučila narodu. Ovima novima to nije ni malo bila pouka. Kao da su svjesni da je došlo njihovih pet minuta, pa da ih iskoriste što više mogu. Jasno je po ponašanju da mnogi nijesu znali što znači vlast dok je se nijesu dokopali. Što znači ući u raskošne kabinete, voziti se obijesnim voznim parkom. Pa je zbog toga i prirodno da neki bezveznjak postane bezbjednjak, upali rotacije i kreće u iživljavanje.

Nevjerovatno!!!

Vratiću se na dr Abazovića i njegovu izjavu, a on ih zaista ima pregršt i nije čudo što će u budućem bestseleru biti glavni lik i vodeći pisac. Dr kaže: Nema pravde dok pojedine sudije i tužioci ne odu u zatvor. Izgovarajući ovu rečenicu, jasno je da bi dr Dritan trebao biti  u saznanju koji su to tužioci i sudije kojima je mjesto u Spužu. Jer, da nema provjerene informacije, ovaj vrsni intelektualac širokijeh relaksiranih shvatanja, ne bi iznosio kao činjenicu ovakve pretpostavke. Valjda se u svakoj državi, pa i ovoj našoj, hapsi i zatvara, ne po besi datoj već po dokazima koji striktno moraju da budu utemeljini na činjenicama. To izgleda za dr Abazovića nije od velike važnosti. Dovoljno je da on posumnja na nekoga, da ga prozove, pa potom preko svojih aparatčika i da ga opozove.
Nije važno da li će se kasnije ustanoviti da nije kriv. Sve će to narod  pozlatiti. U to jedino nema sumnje. Radi se o ozbiljnoj priči čije su posljedice, ako se u njenu suštinu ne uđe ozbiljeno, dalekosežne. Jer, nije potrebno naglašavati što za jedno društvo znači ako postoji sprega organizovanog krimnala i predstavnika sudstva, tužilaštva i dijela Uprave policije. Ponoviću, ako je dr Dritan kazao, a jeste, da u Crnoj Gori neće biti pravde dok u zatvoru ne završe pojedine sudije i tužioci, onda to logički tumačeno znači da on nešto zna, što ne želi da podijeli sa javnošću. Samo što dr Abazović na to svoje lično nema pravo jer je potpredsjednik Vlade zadužen za bezbjednosni sektor  naše države.

Dok dr Abazović više gestikulira a manje izgovara đe treba da završe pojedine sudije i tužioci, udruženja sudija i tužilaca ćute. Je li ih na to svojim stavom prosto natjerao dr Dritan, po onoj da ne talasaju mnogo da se što, ne daj bože, ne izrodi, ili neko nešto zna, o čemu mi drugi pojma nemamo, ostaće nepoznanica.
Znam samo kako revnosno skoče u odbranu svojih kolega kada se neko, doduše ko ipak nije u vlasti, osokoli da kritikuje iz nekog razloga kolege iz njihove branše. To znam iz brojnih primjera a osjetio sam i na sopstvenoj koži.

Da li je sudija Bašović ono što je nagovijestio svojom izjavom dr Anazović, ili nije, treba da utvrdi neko drugi. Trebalo je bez pompe i ovoliko samoreklamerstva specijalizovanog dr.
Očigledno je da je štetu pretrpio sudija Bašović. I to ne baš malu.  Dr Dritan je kazao da nema ništa protiv njega, ali ga je ipak prozvao, a trebalo bi i da ima itekako protiv njega ako vjeruje sopstvenim riječima. Jer je jasno svakome što je izgovorio i što zaista misli ovaj vrsni poznavalac pravne nauke i tvorac besa sistema u sprovođenju a posebno donošenju državnih zakona.

Opasna je to igra. Sa ljudima i njihovim životima se niko ne smije  igrati .
Daleko od toga da treba amnestirati krivca za učinjeno. Mora se svako ko je kriv procesuirati. Ali, da bi se to uradilo potrebno je imati dokaze. U pravu nema vjerovanja na riječ. Pa makar to i bila doktorova besa!

Vratićemo se na početak priče i pokušaj podmićivanja dr Abazovića i to za cijelih 21 milion? Što bi sa tim gospodo tužioci, sudije, dr zaštitniče Crne Gore?
Kažite javnosti. Važno je da se  zna. Dokazaćete da je poštujete.
Samo tako i ona može Vas. Naravno, uslov je da postoji neko ko Vam je zaista nudio 21 milion. E to već Vi sa Vama raščistite.

Slavko Mandić

6 KOMENTARI

  1. “Neđe ste đe nijeste svjesni, a svjesni nijeste jer ne znate što činite” samo da sto prije zavrsi ovo ludilo!

  2. Dosta ti je današnja informacija iz Herceg Novog đe je dva dana pred izbore Uru napuštio potpredsjednik te stranke i ljudski obrazložio zašto baš danas.

  3. Čuveni američki ljekar Mekdugal i još čuveniji njegov test, onaj da je ljudska duša teška 21 gram, toliko se proširio kroz medije i knjige da danas predstavlja deo opšte kulture.
    Pa vjerovatno mito od 21 milion ima poveznicu sa dušom čuvenog doktora politologa. Jedan milion za jedan gram.
    Pa što reče Slavko, svako neka na svoj način raščisti i rastumači

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]