Bez politike zasnovane na javnom interesu nema napretka

0
Dragan Koprivica

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica oglasio se povodom posljednjeg izvještaja Evropske komisije o Crnopj Gori.
Njegov tekst portal radio Skala prenosi u cjelosti: 

Posljednji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori jasno ukazuje na to da političke elite u prethodnoj godini nijesu dominantno djelovale u javnom već u partijskom interesu, te da u njihovom fokusu nijesu bile teme koje su od značaja za proces evropske integracije.

Umjesto reformskih procesa, u toku izvještajnog perioda su političkom agendom dominirala pitanja koja se tiču vjerskih zajednica, etničke pripadnosti ili partijskih interesa.

U izvještaju se na više mjesta ističu problemi političke polarizacije, tenzičnih odnosa i nepovjerenja, kao prepreka u dostizanju političkih kriterijuma. Kroz čitav izvještaj provijava poruka o izostanku djelovanja u javnom interesu i posvećenosti izlasku iz političke i institucionalne krize.

U novom dokumentu Evropske komisije čitamo i jasno i direktno upozorenje zbog rastućeg ekstremizma desnice i etnonacionalizma u Crnoj Gori, na koji već godinama Centar za demokratsku tranziciju (CDT) skreće pažnju.

Evropska komisija konstatuje ono što mnogi u Crnoj Gori pokušavaju ignorisati i relativizovati – etnički i vjerski motivisani napadi, zločini iz mržnje i govor mržnje su u porastu.

Takođe, u dokumentu je skrenuta pažnja na izostanak aktivnosti vezanih za sveobuhvatnu izbornu reformu.

CDT je već u više navrata javno pozivao političke aktere na odgovornost i na pokretanje inkluzivnog dijaloga o izbornom zakonodavstvu. Evropska komisija sada ispravno poručuje da je za ispunjavanje ciljeva izborne reforme neophodna “istinska inkluzivnost, snažna politička posvećenost i spremnost za postizanje međustranačkog konsenzusa”.

Komisija je registrovala i veliko učešće stranih medija iz regiona koje je bilo posebno zapaženo tokom izbornih perioda. Ukazuje se i na potrebu za dodatnim naporima kako bi se ograničili efekti dezinformacija i online uznemiravanja i govora mržnje.

CDT još jednom podsjeća da bi osnivanje parlamentarnog Odbora za strane uticaje, po uzoru na INGE odbor u Evropskom parlamentu, moglo da bude dio odgovora na ove probleme.

Izostanak političkog dijaloga u institucijama ima najveći uticaj na blokadu pravosuđa i institucionalnu krizu.

Komisija, očekivano, konstatuje da  u oblasti pravosuđa nije postignut napredak i da implementacija ključnih pravosudnih reformi stagnira.

Ako to do sad nijesmo već znali, sad nam lijepo piše – sudstvo i tužilaštvo su nam i dalje ranjivi na političko miješanje. Takođe, sudstvo i tužilaštvo su nam blizu stanja “stečaja”. Situaciju nećemo promijeniti, niti ćemo ikoga ubijediti u napredak ako jedan politički uticaj budemo mijenjali drugim.

I u pogledu procesa reforme javne uprave iste poruke iz godine u godinu: potrebna je depolitizacija, optimizacija i upravljačka odgovornost.

Kao što građanima Crne Gore nije promaklo “zapošljavanje po dubini”, odnosno novi ciklus partijskog zapošljavanja, tako ni Evropskoj komisiji nije promaklo ubrzano i neinkluzivno usvajanje Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim su “sniženi kriterijumi za zapošljavanje u upravi na osnovu zasluga, kompetencija i nezavisnosti”.

Reorganizacija uprave je, ističe se u izvještaju, dovela do značajnih kadrovskih promjena, posebno kada je u pitanju iskusno osoblje, sto ugrožava kapacitet Crne Gore u procesu pristupanja EU.

Komisija konstatuje i da pristup optimizaciji javne uprave još nije definisan na nivou Vlade, a CDT podsjeća da se o pristupu ne može ni govoriti dok se ne utvrdi i javno objavi tačan broj zaposlenih u javnoj upravi po svim osnovama.

Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.