Bez razlike, u slozi na Savin dan i Lode u Kotoru

2
Lode: mali admiral Pavo Vičević

Lode i Sv. Sava

sa proslave: Lode i Sv. Sava

… Svi zajedno svi u kolo rukama ruke stisnimo

potvrdimo svim okolo da slogu bratsku ljubimo,

refren tradicionalnog kola Bokeljske mornarice najbolje se naslanja na današnji datum, kada vjekovima Kotorani i Bokelji bez podjela, zajednički slave Savin dan i Lode koje označavaju početak Tripundanskih svečanosti u Kotoru.

ispred crkve Sv. Nikole: Savin dan

Ispred hrama Svetoga Nikole Gradska muzika Kotor je građane i vjernike pravoslavne i katolike pozdravila svetosavskom himnom uz dječiji hor Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo.

Na pjaci ispred crkve Svetoga Nikole bili su članovi odreda Bokeljske mornarice i predstavnici političkog života Kotora, a u porti i kotorski gradonačelnik Aleksandar Stjepčević.

Gradska muzika Kotor

Protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić je poručio da kada ljudi, a posebno djeca slave Boga, koji tim žive, tada se za njihovu budućnost ne treba bojati.

“Bilo je staršno vrijeme kada se Bog psovao i poricao, to vrijeme je prošlo i sada pred nama postoji da akosmo pameti grad Kotor bude svakim danom sve bogatiji. Imamo zlatnu mladost, pametne ljude i one koji znaju da čuvaju tradiciju. Zato današnji dan opominje da je ono što okuplja ljude svetost Svetoga Tripuna mučenika, Sv. Luke, Sv. Nikole i Sv. Save“ riječi su protojereja Krivokapića.

Lode u Kotoru na pjaci Sv. Tripuna

Po običaju, sa pjace od Svetoga Nikole korakom stotinu godina okupljeni građani i vjernici su otišli do pjace Svetoga Tripuna odakle je sa tarace bazilike-katedrale tradicionalne Lode, pohvale svecu, zaštitniku grada Kotora nadahnuto izgovorio ovogodišnji mali admiral desetogodišbnji Pavo Vičević.

Lode: mali admiral Pavo Vičević

Uz taktove kola mornarice koje je odsvirala Gradska muzika podignuta je Tripundanska zastava čime su zvanično počele Tripundanske fešte koje se završavaju 7. febuara vanjskom svečanosti Bokeljske mornarice, svačanom svetom Misom i Procesijom ulicama starog grada.

Građani Kotora za anketu Skala radija su poručili da je Kotor bio i ostao primjer multikulturalnosti i viševjekovne vjerske sloge, te da ljubav i mir sa svetim zadatkom očuvanja tradicije mora da živi na ovim pločnicima.

2 KOMENTARI

  1. Da li je ovaj clanak napisao isti pisac odnosno urednik koji je napisao clanak “Doček četničko, antinatovske, pravoslavne, srpske nove godine”?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]