Bez šale i bez tajni, najmlađi napravili svoju knjigu

2
Djeca nijesu krila oduševljenje

Sa promocije

sa promocije

U gradskoj biblioteci i čitaonici Kulturnog centra “Nikola Đurković” nastala je knjiga bez tajni koju su osmislili, ilustrovali i potpisali polaznici radionice Knjiga bez tajni-pravimo knjigu.

Tako je prirodno mjesto nastanka ove pjesmarice u tišini i uz miris knjiga i mudrosti međ njihovim stranicama, u biblioteci kojoj su dva mjeseca hrlili mališani, njih trideset dvoje da prave knjigu, pravu, veliku, prvu, svoju knjigu.

Neko gradi kuće, neko vozi rolere, drugi gledaju crtaće i igraju igrice dan noć pored kompjutera, a Srđan, Andrea,  Božidar, Andrija, Vjera, Mihailo, Vukan, Mia, Stasija, Andrija, Jana, Anđela, Đorđe i ostali su stvarali knjigu i to knjigu bez tajni.

Knjiga je dokaz da dječija mašta može svašta

Ova čarobna ideja sinula je bibliotekarki Jeleni Vukasović koja je vodila radionice i svakog petka im sa gostima koje je pozivala otkrivala jednu po jednu tajnu.

Tako je nastala knjiga bez tajni, a u njoj pjesme i crteži, moguće male, skrivene tajne djevojčica i dječaka koji iskreno vole knjigu i uz knjigu brže rastu.

U biblioteci i čitaonici juče je promovisana ova publikacija, a upravnica bibliotele Marija Starčević i urednica knjige Jasmina Bajo su se zahvalile svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlost dana, najviše razumije se, polaznicima radionice koji su je napravili.

Jelena Vukasović podsjetila je na proces stvaranja ove knjige

Na druženje svakog petka sa sa zanimljivim gostima Majom Uskoković, Draganom Kršenković Brković, Jasminkom Grgurević, Dubravkom Jovanović i  koleginicama Marijom Starčević, Jasminom Bajo, Ivanom Roganović i Tanjom Miljenović na nov način upoznali čudesan svijet knjige.

“Naučili ste puno toga. Naši gosti su vam približili tajne profesije kojom se bave, ali vas i podstakli da izrazite svoju kreativnost i znanje. Tako smo na prvoj radionici pričali o istoriji pisma i knjige, pisali nalivperom, trskom i mastilom, na drugoj naučili što knjige ne vole i kako da ih čuvamo; na sljedećoj tražili pojmove u enciklopedijama i rječnicima i pokazali pravi istraživački duh,  na četvrtoj se oprobali u ulozi lektora i prevodioca; zatim se družili sa književnicom Draganom Kršenković Brković, na šestoj radionici naučili kakav je odnos pisca i ilustratora, da bi na sedmoj u ulozi urednika odlučili kako će izgledati naša zajednička knjiga. Na kraju  smo obišli Stari grad i naučili mnogo o kulturnoj istoriji našeg grada”.

Djeca sa kreatorkom projekta Jelenom Vukasović

“Korak po korak, strpljivo, vrijedno i odlučno napravili ste svoju prvu knjigu. Da bi ona ovako izgledala potrudili su se Tomslav Saulačić i Jelena Maslovar iz TS Disegna koji su uradili pripremu za štampu i prelom teksta“, kazala je Vukasovićeva.

Na kraju se drugarima zahvalila na ukazanom povjerenju i čestititala im  njihovu prvu knjigu, Knjigu bez tajni.

Potom su polaznici čitali svoje i pjesme poznatih autora uz aplauze i obaćanje da će se u čitaonici i biblioteci i dalje stvarati, maštati, igrati, družiti  ljepše i brže uz knjigu.

Izdavač ove publikacije je Kulturni centar “Nikola Đurković”-Gradska biblioteka i čitaonica, urednice su Jasmina Bajo i Jelena Vukasović.

Knjiga je štampana u 50 primjeraka, pa preporučujemo da se što prije doštampa koliko mogućnosti izdavača dozvoljavaju, kako bi je što više djece i odraslih pročitali.

Ovako je kad se motivišu djeca

2 KOMENTARI

  1. Oni su pravi i za njih treba sve uradi.Ovo je sjajna ideja. Na knjigu se sve više zaboravlja.Bravo za ovu izvanrednu akciju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]