Bezbijednost brodova u Luci Kotor ne zadovoljava standarde

8
Koliko su kruzeri bezbijedni?

Vasilije Kusovac

Vasilije Kusovac

Prije nekoliko dana u novoj poslovnoj zgradi Luke Kotor održan je sastanak Projektne grupe za ocjenu, tj. mišljenje u vezi redovnog godišnjeg pregleda Luke Kotor u skladu sa Uredbom o bezbijednosti trgovačkih brodova i luke otvorene za međunarodni saobraćaj i poglavlje II Solas konvencije i ISPS kod.

Konstatovani su brojni propusti na koje godinama niko nije obraćao pažnju.

Skala radio je pitao Vasilija Kusovca, izvršnog direktora ove kompanije da li je Luka Kotor dobila nove rokove da otkloni propuste, prvenstveno kada je u pitanju bezbijednost?

Kusovac je odgovorio da su predstavnici Luke Kotor održali sastanak sa Komisijom koju je poslalo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore i da nijesu još dobili nikakve pismene primjedbe.

Kada ih dobiju, kazao je Kusovac, otkloniće propuste u onoj mjeri u kojoj to Luka Kotor bude mogla.

Kusovac je naglasio da su propusti evidentni, kao i nepravilnosti koje datiraju iz nekih starijih vremena.

“Bolje bi bilo pitati Komisiju. Ona to radi. Napisaće primjedbe, a mi ćemo ih, u kontaktu sa državnim organima pokušati otkloniti i dovesti na najmanju moguću mjeru”, kazao je Kusovac.

Na insistiranje Skala radija o kojim je propustima riječ, on je odgovorio da, ako je propust blizina benziske stanice, onda se treba vratiti u prošlost i pitati kada je instalirana i zbog čega je tu, koliko datira itd, a ne pitati Luku sada, kada je kruzing destinacija i kada postiže ovakve rezultate, odgovorio je Kusovac, navodeći da je to jedan od propusta, to jest glavni propust koji je našla inspekcija autorizovana od države da izvrši inspekcijski nalaz.

Na pitanje da li prijeti opasnost da zbog nepoštovanja konvencija od strane Luke Kotor dođe do otkaza kompanija, odnosno smanjenja dolazaka kruzera u kotorsku luku, Kusovac je odgovorio da ne zna zašto bi prijatila opasnost od otkazivanja kruzera kada Luka Kotor funkcioniše na ovim principima i sa ovom opremom već čitavih 20 godina, a da nam o propustima mnogo bolje može reći Komisija.

Luka Kotor je uvela i taksu od 5 eura za žene i djecu koji dođu da posjete svoje muževe i očeve na brod.

Radi se uglavnom o domaćim pomorcima na stranim kruzerima. Kusovac je kazao da to nije to taksa od 5 eura, već da su to troškovi koje Luka Kotor ima prilikom dobijanja takve dozvole od Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Ne znam u čemu bi tu bio problem nije to cifra koja bi bila nešto opterećujuća. Mogu se žaliti. Nije problem, samo treba pitati koje troškove i obaveze ima Luka Kotor koje mora da izvrši”, konstatovao je Kusovac.

Iz Projektne grupe, koju je Rješenjem imenovao ministar sobraćaja i pomorstva saopšteno nam je da je rok da se do 27. marta dostavi zapisnik Ministarstvu u čijoj je nadležnosti da da izjavu o osposobljenosti Luke Kotor.

Zapisnik ovjeravaju članovi Projektne grupe i dostavljaju ga Ministarstvu.

8 KOMENTARI

 1. Tako se piše i ne brenuje se sila niti moćnici koji misle da su to sami za sebe. Istina je jedna gopodine direktore. Ako nijeste krrivi što se ljutite?

 2. ja procitax u Vijesti da pored pumpe su nedostaci taksi stajaliste ispred luke i parking na rivu,za taksiste ne znam ali parking s rive bi trebalo da se izmjesti jer riva nije planirana za parking nego za setace i raznorazne pratece sadrzaje.

 3. Ovo je neistina jer Luka Kotor koliko razumijem ma vazeci Certifikat bezbjednosti Luke.

  ISPS je dio SOLAS Convention poglavlje XI-2 prihvaceno jos o2 Dec 2002.g.
  a Certifikat se izdaje sa rokom od 5 godina sa najmanje jednom kontrolom izmedju obnavljanja Certifikata.
  Kako Luka jos nije dobila primjedbe, niti rok,ova prica je suvisna.

  Novinar, mijesa zabe i babe, ali i Administracija.

  Ko je u luci Kotor PSFO?
  Ko ga je postavio i koje reference ima za tu duznost?
  Nije valjda isto Vasilije?
  Ko mu je zamjena, takodje obavezna po ISPS Code?

  Plan Bezbjednosti Luke, je Administracija MORALA ovjeriti.

  Administracija ima pravo da provjerava da li se Luka pridrzava tog ovjerenog Plana Bezbjednosti Luke Kotor.

  Pitanja se postavljaju;
  – Koje reference imaju doticni M.L. i ostali da izvrse kontrolu bezbjednosti Luke po ISPS Code?
  -Da li u ovom slucaju Ministar Pomorstva nesavjesno obavlja svoju duznost, postavljanjem nekompetentnih osoba da vrse kontrolu( ako te osobe nemaju ovjerenu obuku po SOLAS Convenciji za tu duznost),
  Ovo je strucno pitanje ali i pitanje same bezbjednosti.

  Na zalost, mislim da oni koji bi mogli da na ova pitanja pravilno dogovore nisu u sistemu poslusnika niit ih iko ista pita (Udruzenje Kapetana npr).

  Kad bi strucna lica izvrsila pravu provjeru u ovoj oblasti bilo bi kuku-lele.

  Navikli na postavljanje nekomententnih, nestrucnih osoba na ova odgovorna mjesta, cudno je da se uopste postavljaju slicna pitanja, koja uvjek po pravilu ostaju nedorecena.

  Adio Mare,

  Luka Kotor nije samo Luza, vec i sidrista i prilazi?

 4. Momire, ocigledno da ne razumijes o cemu se ovde radi.
  Ovde se ne radi o sigurnosti luke,vec o bezbjednosti luke.

  Pumpa ima veze sa sigurnoscu, ali nema veze sa bezbjednoscu.

  Pitanje: Ko je vrsio inspekciju, i koju obuku je prosao da bi mogao izdati, ili ne izdati certifikat, odnosno primjedbe?
  Koliko razumijem certifikat ISPS imaju odavno, ali su im nasli neke nedostatke?

  Da li ti nedostaci postoje odavno, tj i onog dana kad su dobili certifikat ili su propusti ucinjeni naknadno?
  Nego to tvoje” nema nidje u svijetu’ navodi na pomisao da nisi nidje bio van Skaljara?
  Trkni samo do Dubrovnika pa ces vidjeti da i oni imaju pumpe u Luci,
  da ne kazem u Rijeci gdje je pumpa odmah do Lucke Kapetanije.
  U strogi centar Luke.

  Koliko ja vidim Luka Kotor sa strane sigurnosti brodova je 99% zadovoljavajuca,

  Ipak imam neke referensce da dam takvom misljenje cak vise od ovijeh sto bjehu u inspekciju…..samo sa obukom bjezbjednosti izbornih lista u centralama SDPSa.

  Zorane V…po Vuku slovo y ne postoji a pise se ili po Vuku mani,mani…ili “money, money” u originalu.

  Adio Mare!

 5. Najvažniji strateški projekat koji je urađen je nova zgrada u Parku slobode po svim standardima sa liftom do sprata. To je poslovni poduhvat i najveći rezultat. Bravo.

 6. Kad je u pitanju bezbjednost luke Kotor za vrijeme boravka kružera-tih problema je puno više nego što se misli.Ludački projekt benzinske stanice u parku, na samo nekoliko desetina metara od terminala luke gdje se ljeti dnevno iskrcava na hiljade turista – je jedinstven primjer u svijetu.Nanos Škurda potoka potpuno je ugrozio brodove, kod upolvlavanja i odlazaka, pogotovo kod jakog vjetra. U pravu je direktor Kusovac – pitanje pumpi za gorivo je odgovornost ministarstva za pomorstvo i Vlade.A akvatorija luke.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].