Bezbijednost luke Kotor ugrožava parking koji Komunalnom preduzeću donosi 200 hiljada eura godišnje

8
parking ugrožava bezbijednost kruzera

Zoran Mrdak i Vasilije Kusovac

Zoran Mrdak i Vasilije Kusovac

Glavni parking na gradskoj rivi u Kotoru ugrožava bezbijednost velikih kruzera i stoga je potrebno njegovo uklanjanje.

Ovo je posebno došlo do izražaja prilikom nedavne posjete kruzera čija je bezbijednost bila ugrožena, jer zaštitna ograda oko njega nije bila adekvatno postavljena, kazao je 6. aprila ove godine za Skala radio Željko Lompar, inspektor sigurnosne plovidbe Lučke kapetanije.

Inspektori su konstatovali tada da je kruzeru, odnosno konopima broda bilo ko mogao lako prići, jer nije postojala nikakva zaštitna ograda koja je predviđena planom bezbijednosti.

Po SOLAS-ovoj konvenciji, podsjetio je  Lompar, mora biti čisti prostor oslobođen od ljudi u luci, uključujući sve aspekte bezbijednosti kako bi se izbjegli svi rizici prilaska kruzeru.

Turska je kao kruzing destinacija upravo iz bezbijednosnih razloga ispala sa svih kruzing linija, kazao je Lompar.

Zoran Mrdak, direktor kotorskog Komunalnog preduzeća koje gazduje gradskim parkingom na rivi je izjavio Skala radiju da su predstavnici Luke i inspekcije za bezbijednost plovidbe razgovarali sa njim oko ovog problema.

Međutim, Komunlano ne odlučuje o tome već je to odluka viših instanci, rekao je Mrdak i podsjetio da se prihodom od parking, koji je neophodan gradu obezbjeđuju usluge deponovanja komunalnog otpada na sanitarnoj deponiji Možura u Baru.

Riječ je o 150 do 200 hiljada eura koliki je i prihod od parkinga na rivi.

Ukoliko se odluči drugačije i ugasi ovaj parking, Mrdak nema ništa protiv, ali će kako je kazao neko morati da nadomjesti 200.000 eura za deponovanje komunalnog otpada.

“Parking na gradskoj rivi broji 85 parking mjesta i ako ostanemo bez sredstava od parkinga, Komunalno će biti u veoma teškoj materijalnoj situaciji”, smatra Mrdak.

Pozvali smo izvršnog direktor Luke Kotor AD Vasilja Kusovca i pitali ga što je Luka preduzela za bezbijednost brodova koji se vezuju uz rivu.

Sistem bezbijednosti i kodeks koji je Luka dobila od Ministarstva pomorstva koji je usklađen sa međunarodnim standardima bezbijednosti, zahtijeva da u blizini broda bude čist prostor, konstatovao je Kusovac.

Shodno tome, Luka je preduzela aktivnosti koje su privremenog karaktera, na način što se postavljaju ograde cijelom dužinom broda kada je u van graničnom pojasu i taj segment će se poboljšati u narednom periodu.

“Jedan dio tog prostora ćemo pokušati da uredimo tako da bude mnogo bezbjedniji nego što je do sada bio”, kazao je Kusovac.

Ovih dana, po njegovim riječima, biće definitivno uklonjen parking koji se nalazi ispred Luke na prostoru koji je ispred graničnog prijelaza, odnosno kapije.

Kada je u pitanju gradski parking na rivi, Kusovac smatra da su na dobrom putu zajedno sa opštinskim organima da se i taj parking oslobodi od automobila, posebno kada su u luci brod ili jahte na vezu.

Kusovac smatra da je to najbolje rješenje koje treba da donesu svi zajedno-Luka, Opština i država, da bi se u potpunosti ispoštovali zahtjevi koje postavlja međunarodni kodeks bezbijednosti.

8 KOMENTARI

 1. Dajte koncesiju na izgradnju garaze na prostoru sadasnjeg parkinga ispred skole . Izmjestite elektrodistribuciju I gore napravite parking za stari grad . Pobijte shipove u Skurdu I napravite prilazni put tom gornjem parkingu.
  U pravu je gosp.Kusovac kad kaze da se iz bezbijedonosnih razloga mora ograditi prilaz brodu. A kako rijeshavati prilaz sa mora gdje se svaka barka lize uz oplatu broad.Pricajuci o sigurnosti brodova u luci Kotor je kao pricha da se zadovolji forma ali ne i sustina.Taksisti moraju zaradjivati za zivot ali njih definitivno treba izmjestiti . Neka ostave informacioni punkt , svog dispatchera I neka radio kontrolom reshavaju ukrcaj putnika . Isto tako I za autobuse . Znachi sadasnji parking ispred zidina starog grada da sluzi samo za autobuse I taxije u ljetnom period .

 2. Mici te taj parking I eto Nam minimum tri trake preko rive ,jeste li toliko lijeni da NE mozete prosetat od benova do ovamo.nema ovo veze SA politikom nego se nekome NE office od tih dvjesta iljada

 3. Da čovjek ne povjruje, kakve sve bolesne zamisli nekome padaju na um! Dakle, da niko ne bi prošetao pored bitava na kojima su vezani konopi kruzera, treba podići visoki zid i bodljikavu žicu, i čitav taj prostor strogo zagraditi!
  Najjednostavnije i najjeftinije rješenje je – postaviti naoružane stražare pored svake bitve da čuva konope dok je kruzer vezan uz obalu.
  Tako su nekada radili u morskim lukama SSSR-a.
  Ukinuti parking na Rivi bilo bi suludo i van svake normalne pameti.
  O tako krucijalnom pitanju treba da se čuje i glas građana Kotora.

 4. …”p r o m a j e-m a g l e”…DA NAM “DOČARAJU”-TAJ PROSTOR “BEZBJEDNOSTI KRUZERA”…TAČNIJE ŠIRINU-(DUŽINU SU NAM REKLI)-TOG POJASA OD MORA DO BITVE I DO ONAMO-ĐE NAM NIKO NE REČE-DO DANAS-A KOJA JE ŠIRINA ONOGA “DO ONAMO”? JERBO KAKO JE KRENULO-TO MOŽE DA SE PRO-ŠIRI KA “POJAS MORSKOG DOBRA”-KOJI (JEDINO U KOTOR) DOSEŽE DO UPRAVNE ZGRADE “ELEKTROBOKA”-TABAČINA SA TENDENCIJOM(U PRVOJ FAZI) DO ŠPILJARA- (DRUGOJ FAZI) DO VELJIJE ZALAZA? E BO ? Jer ne lezi vraže-može da dođe doba-da se zob proba-(oni te neznaju što je šenica-niti zanaju,da ista nije za svaku ticu..? Pa da nam i postaja(s’Lovćen bankom) Lučke kapetanije i postaja(brezcarinskog) “Staklenika”-tzv terminator budu krivci(zbog bliskosti-sa kruzerima)-ugrožavnja bezbjednosti istih? Ne manje-ako ne više od parkinga auta-u dogledno vrijeme i parkinga onije motora-ispred”cvjećare” pokojnje kafane “D O J M I”? Čiji vlasnici su negda imali parkin-plac između “stare centrale i ledare”((današnji plivački otvoreni bazen-u zimskom periodu)?

 5. Zapatali lužu i niko ništa. Okupirali rivu sa parkingom najljapše mjesto đe to ima na obali i opet mučimo. Prekinimo više sami smo za sve krivi.
  Ovaj radio barem ih proziva i iznosi što čine ali opet izio vuk magarca.

 6. Nijesu sposobni ni zašto osim za sebe. Ne vjerujte njima.Mnogo toga ne postoji niđe kao u Kotor i njegovoj luci.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]