Biblioteka kotorske Biskupije u obnovljenoj crkvi Sv. Franja

2

don Pavao Medač

audio: don Pavao Medač

Stare knjige biblioteke kotorske Biskupije, vrijedno kulturno nasljeđe koje broji 90.000 naslova, iz kutija u kojima su od zemljotzresa 1979. godine ugledaće naredne godine svijetlo dana u obnovljenoj crkvi Sv. Franja.

U zidinama starog kotorskog grada, nakon 180 godina ova crkva koja je bila ruševina dobila je krov, vrata i prozore i za godinu će zaživjeti novim životom za potrebe biblioteke kotorske Biskupije, podsjetio je don Pavao Medač, župnik Župe Sv. Eustahija u Dobroti, gostujuću u emisiji “Stare ure” Skala radija.

Posebna vrijednost bibliotečkog fonda su 22 inkunabule nastale početkom XVI stoljeća.

Knjige su u izuzetno lošem stanju, nijesu katalogizorane, mnoge je napao i knjiški parazit, jer ih je najviše u kutijama, onako kako su poslije potresa dopremljene u župnoj kući na Sv. Eustahiju i ostalim mjestima kotorske Biskupije.

Uzbunjeđe je veće pri pomisli da je obnova zgrade tj. crkva Sv. Franja u kojoj će biti smještena biblioteka pri kraju, kazao je don Medač.

Konačno su se dogovorile gradske vlasti i kotorska Biskupija, da ova crkva bude pravo mjesto za novi život starih knjiga biblioteke kotorske Biskupije.

Za obnovu ove stare crkve koja je godinama bila ruševina na ulazu  u stari grad sa južne strane od Gurdića, don Medač je na relevantne adrese poslao 432 dopisa.

Kada je konačno pronađeno rješenje između gradskih vlasti i Biskupije, po pričanju Medača nastaje novi problem koji diktiraju uslovi Zavoda za zaštitu spomenika kulture, po kojima se ni jedan kamen ne može podići.

Više istraživanja osim starih grobova u bivšoj crkvi nijesu pokazala neka kapitalna otkrića.

Gotovo 180 godina nikome nije smetala ruševima, a kada se krenulo u njenu obnovu onda problemi sa zaštitarima.

Sada je u toku uslijediće uređenje interijare crkve Sv. Franja sa ugradnjom poda, a potom i drvene police za knjige koje će biti smještene u krugu sa unutrašnje strane zidova crkve.

Prostorno će biti mogućnosti da biblioteka prime i nove donacvije i nove naslove knjiga, a od starih, don Medač posebno izdvaja knjige starih bokeljskih pisaca.

Što se stanja knjiga tiče tek predstoji veliki posao na njihovoj klasifikaciji, katalogizaciji, prije svega konzervaciji i čišćenju, jer su odavno trebale biti u posebnim klimatskim uslovima.

Za sve to da bi se knjige mogle preseljavati trebaće sigurno još godina dana, kazao je don Medač.

2 KOMENTARI

  1. …jer ovoliki “broj KOMENTATORA-govori o strukturi -genetskom kodu…stanarica-zlogodnica od Kufina do Prevlake i Debelog brda-brez prevlake i brda..?Koji jedino znaju-da jedu kore od “petrovača i voća onih iz… (“Njegoševog zrcala”)”-da se nebi skliznuli -na istoriji predaka…tamo daleko….? Hvala ti Skalo-na skenerskom nalazu-uzročnika stanja koje u produženom trajanju…troši našu Boku milu..

  2. A sto ste mutavi i nesposobni. Da to sto vi imate ima Risto, on bi vec bio sagradio i biblioteku, i konak, dogradio i suvenirnicu pa bacio anatemu na sve koji mu se suprostavljaju i gotova prica. Vama je trebalo 40 godina da ih izvadite iz kutija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].