Biblioteka Pomorskog muzeja, riznica bogate pomorske prošlosti Boke

1
Slavko Dabinović

Slavko Dabinović

Biblioteka Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor čuva bogat knjiški fond koji datira još iz XVII vijeka.

U njoj se mogu naći veoma vrijedni, stari brodski dnevnici i pomorske knjige.

Za ovu biblioteku vlada interesovanje mladih.

Posebno je posjećuju srednjoškolci i studenti Fakulteta za pomorstvo i Fakulteta za turizam i hotelijerstvo koji koriste literaturu za svoje seminarske, maturske i diplomske radove.

Ne skrivajući zadovoljstvo zbog interesovanja mladih, bibliotekar Slavko Dabinović je za Skala radio kazao da postoji dogovor o saradnji između Muzeja, Srednje pomorske škole i Fakulteta za pomorstvo o uvođenju predmeta kao dio istorije pomorstva koji bi se proučavao u ovoj školi i na Fakultetu za pomorstvo.

Ta saradnja bila bi od velikog značaja za proučavanje pomorske istorije Boke Kotorske.

Ova biblioteka je formirana uporedo sa osnivanjem Pomorskog muzeja u Kotoru 1952. godine.

Prva velika zbirka stručnih knjiga je formirana  od donacije Pomorskog tehnikuma iz Kotora, bivše Nautike, osnovanog 1849. godine.

Danas ova biblioteka posjeduje preko 16.000 knjižnih jedinica i gotovo da u njoj više nema prostora za nove knjige.

“Stoga je Muzej ušao u projekat zamjene drvenih polica koje su dotrajale i napadnute bišom, sa novim, metalnim policama prilagođenim  prostoru. One su urađena na osnovu pravilnika o smještaju bibliotečke građe, koje je donijelo Ministarstvo kulture Crne Gore”, kazao je Dabinović.

Ovim će se, smatra Dabinović, povećati prostor za još koju hiljadu knjiga.

Literatura pomorske biblioteke je veoma vrijedna.

Pored Pomorskog tehnikuma ili pomorske akademije kako se tada zvala, fond je obogaćen i dijelom iz preuzimanja biblioteke Bokeljske mornarice.

Prve najstarije knjige su iz polovine XVII vijeka.

Pomorski muzej planira da organizuje izložbu tih najstarijih knjiga, posebno iz XVIII vijeka, kojih je oko stotinu.

“Neke od knjiga su dosta ošćene i pristupiće se njihovoj restauraciji. Već su konzervirani neki brodski dnevnici, a u planu je zaštita i preostalih pomorskih knjiga i brodskih dnevnika kroz stalne projekte konzervacije. Za zaštitu knjiga Muzej je nabavio i dva velika odvlaživača vazduha koji bez prestanka rade u depou i čitaonici, čime je smanjena vlaga za 30 do 40% u odnosu na procenat vlažnosti vazduha od 90%, kako je bilo, s obzirom da je biblioteka smještena u prizemlju Muzeja”, naveo je on.

Dabinović je podsjetio na donacije kojima je biblioteka najviše obogaćena, počev od Jugoslovenke akademije znanosti i umjetnosti, Srpske akademije nauka.

Veliki broj knjiga su poklonile i razne pomorske institucije iz bivše Jugoslavije.

U posljednje vrijeme najvrjednije donacije knjiga su bile od gospođe Nade Radimir, koja je poklonila oko 100 veoma vrijednih knjiga i monografija kakvih Muzej nije imao.

Familije Radimir i Tomić iz tradicionalnih pomorskih bratstava kapetanske Dobrote, Muzeju  su poklonile dosta vrijednih i raritetnih knjiga.

Zoran Radimir je Muzeju poklonio blizu 100 knjiga iz pomorske tematike i pomorskog školstva što je takođe obogatilo ovu biblioteku.

Takođe je veliki dio knjiga poklonio i nekadašnji bibliotekar Pomorskog muzeja Anton Tomić, a veliki dio knjiga dobijaju i putem razmjene, podsjetio je Dabinović.

1 KOMENTAR

  1. Slavko Dabinovic, Dobrocanin i Kotoranin, je vrstan bibliotekar Pomorskog muzeja, kao sto je bio i odlican bankarski službenik. Pored svoje urodjene sistematicnosti Slavko je u bibliotekarski rad unio entuzijazam i duznost Bokelja koji cuva pismenu ostavstinu u Boki i njeguje bokeljsku kulturu i tradiciju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]