Biće dostupni i brzi testovi na koronu, rezultat za pola sata

0

 

Brzi testovi na koronavirus koji pokazuju rezultate već nakon 15 ili 30 minuta naći će se i na tržištu Crne Gore.

“Za razliku od brzih testova na antitijela koji se rade iz krvi i koji nikada nisu postigli odgovarajuće i zadovoljavajuće parametre validnosti, brzi antigenski testovi imaju senzitivnosti i specifičnost približnu onoj koju ima PCR i to za test koji je SZO odobrila od 96,52 odsto senzitivnosti odnosno 99,68 odsto specifičnosti prema podacima proizvođača”, ističu u Institutu za javno zdravlje u izjavi za CdM.

U Institutu za javno zdravlje za CdM kažu da u skladu sa odlukom  SZO kao i diskusijom na Komitetu za zdravstvenu bezbjednost Evropske komisije, čiji je Crna Gora pridruženi član, Institut za javno zdravlje je započeo izradu nove Strategije za testiranje na COVID19 koja će biti u skladu sa EU smjernicama i stavovima većine država Evropske unije i koja će omogućiti upotrebu brzih antigenskih testova.

Svjetska zdravstvena organizacija je 11. septembra po prvi put na listu dijagnostičkih sredstava za novi koronavirus uvrstila i brzi antigenski test čim je u suštini dala zeleno svijetlo da se u određenim okolnostima ova vrsta testa koristi za dijagnostičke i skrining procedure s tim što PCR metoda i dalje ostaje neprikosnovena odnosno “zlatni standard” dijagnostike novog koronavirusa.

“Omogućavanje korišćenja brzih antigenskih testova je sjajna vijest i veliki napredak u dijagnostici infekcije novim koronavirusom. Oni mogu biti od vitalnog značaja za unaprijeđenje kapaciteta testiranja naročito u državama koje nemaju dovoljno laboratorijskih resursa i obučenog zdravstvenog osoblja za izvođenje PCR testova. Osnovna prednost ogleda se u činjenici da su rezultati su gotovi za 15ak do 30 ak minuta, da samo testiranje ne zahtjeva dodatnu opremu niti posebne vještine pri čemu se očekuje da ovoga cijena testa bude značajno niža nego za PCR testove”, ističu za CdM u Institutu za javno zdravlje.

Kako napominju, brzi antigenski testovi na SARS-CoV-2 zasnivaju se na detekciji proteina sa površine virusa i laicima najviše liče na širokodostupne testove trudnoće. Kao i PCR testovi oni se rade iz uzorka brisa nosnog i oralnog dijela ždrijela (farinksa).

Miraš Dušević

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]