Bijela krilatost poezije ispod stare topole u Kotoru

0
mladi pjesnici

Učenici i poezija

Na pjaci od kina, kulture, od knjige, slike i pozorišta, ispod topole, stare preko 300 godina, danas je svjetski dan poezije obilježila Gradska biblioteka i čitaonica Kotor, u saradnji sa profesorima i učenicima OŠ “Njegoš” iz Kotora, “Narodni heroj Savo Ilić” iz Dobrote i OŠ “Nikola Đurković” iz Radanovića.

Učenici, njih 20 je čitalo svoje pjesme, a ovom poetskom druženju, je prethodila kretaivna radionica u Gradskoj biblioteci i čitaonici pod sloganom “Iz poetske kužine”.

Radionicu je osmislila i sa bibliotekarima vodila profesorica crnogorskog jezika Tatjana Dragutinović iz kotorske OŠ “Njegoš”.

Cilj radionice je da se ukaže na značaj pisanja i čitanja poezije, ali i čuvanje od zaborava bokeških izraza, u velikoj mjeri, ukorjenjenih u romanizmima.

U ime kolektiva Gradske biblioteke i čitaonice, mlade pjesnike je pozdravila bibliotekarka Jasmina Bajo.

Ona smatara, kako je kazala za Skala radio da u današnje doba krize knjige i čitanja, navale različite komercijalne literature sumnjivih vrijednosti, promovisati poeziju, kao jedan najduhovniji žanr je od posebnog značaja.

Poetski čas je otvorila kotorska pjesnikinja Dubravka Jovanović koja je poručila da tu bijelu krilatost i tu tanku svilu u ariji na prvi pogled  prepoznaju samo  pjesnici i ako neće zapjevati oni, zapjevaće pjesnik u njima.

Poezija podobri ljudi, kazala je Jovanovićeva i dodala da nije lako pjevati, jer kako pjesnik kaže “dok budeš pjevao, ko će tvoje breme da nosi, ali je lakše svako breme života nositi ukoliko si pjesnik”, kazala je ona.

“Ako ne pišete, čitajte da budete plemenitiji, da prepoznate i dobro i zlo, ne krivite kičmu uz računar, uspravite misao da vam čista bude”, poručila je pjesnikinja.

Ona je skrenula pažnju na bogatstvo loklanog jezika kojim se čuva tradicija i duh ovdašnjih ljudi i mlade pjesnike pozdravila svojim pjesmama koje su ušle u narod i koje prate fešte bokeljske.

probili led

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]