Bijelo Polje: Promovisana knjiga mr Nikole Belade MRAK -JEVANĐELJSKI NACIONALIZAM

0
U Centru za kulturu Bijelo Polje promovisana knjiga Nikole Belade Mrak – Jevanđeljski nacionalizam

Sinoć  je u galeriji Centra za kulturu Bijelo Polje održana promocija knjige istaknutog advokata i pravnika mr Nikole Belada ,,Mrak – Jevanđeljski nacionalizam“. Razgovor sa autorom vodio je književnik Božidar Proročić, dok je moderator promocije bio građanski aktivista Aleksandar Srdanović.  Belada pripada onom istaknutom redu pravnika koji su dali nemjerljiv doprinos pravno-naučnoj misli.

U samom razgovoru Belada je iznio mnoge teze, pravne nauke i pravne misli čime je svojom knjigom dao gotovo jedinstveni pravni pečat. „Ja nijesam pisac niti filozof, ja sam pravnik koji je igrom slučaja radeći u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, morao da upozna spomeničko pravo i sa njim državno crkveno pravo, jer sam imao konstantan kontakt sa takvim slučajevima“, kazao je Belada. On je nizmeđu ostalog naveo da pitanje položaja CPC koja čini, kako je naveo, kontinuiranu identitetsku instituciju na kojoj počivaju temelji Crne Gore, je pitanje kojem se mora sa pravnog aspekta prići ozbiljno. „Svjestan činjenice da ova i naredna generacija neće ovo smatrati beznačajnim štivom, jer će se za dvadeset godina pojaviti ljudi koji će morati na Balkanu da rasčiste klerofašizam, nacionalizam i ekspanziju teokratskih pristupa u sekularnoj državi“, naveo je Belada. Publika je pokazala veliko intresovanje za knjigu koja predstavlja jednu od najdragocjenih iz oblasti vjerskih prava i sloboda na prostorima Crne Gore ali i prostorima Zapadnog Balkana. Tradicionalno i toplo gostoprimstvo Bjelopoljaca učinilo je promociju posebno nadahnutom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]