Bilčik: Abazović obećao reforme, mi hoćemo akciju

0
Vladimir Bilčik

Politički dijalog i pomirenje, umjesto bojkota i sukoba, važni su alati koji bi mogli pomoći Crnoj Gori da uspije u zatvaranju pregovaračkih poglavlja, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu Vladimir Bilčik, šef Delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

Bilčik vjeruje da 2021.godina može biti važna za Crnu Goru kako bi dokazala svoju odlučnost u kretanju naprijed na evropskom dnevnom redu. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ga je, kako kaže, uvjeravao tokom posjete Briselu da su reforme prioritet za Crnu Goru, ali važno je, navodi Bilčik – da se riječi pretvore u političku akciju.

Na pitanje Pobjede da li će Brisel ostati dosljedan u stavu da se ne dozvoli donošenje zakona o tužilaštvu, Bilčik kaže da je zarad evropskog puta Crne Gore od vitalne važnosti da se ne ponište ranija dostignuća u procesu reformi.

“Važno je da se ne povučete iz već usvojenih zakona. Nadam se da će crnogorska vlada i crnogorski parlament usvojiti zakone povezane sa pravilnim funkcionisanjem pravosudnog sistema u skladu sa ustaljenom evropskom demokratskom praksom i standardima koji uključuju odgovarajuću javnu kontrolu svih važnih promjena”, kazao je Bilčik.

On ističe da je solidarnost veoma bitna u vremenu pandemije.

“Pandemija je teško pogodila Crnu Goru i ljudima u zemlji je potrebna podrška susjeda i partnera; kao što to čini, na primjer, u ovom trenutku moja zemlja Slovačka. Prava solidarnost je važna u ovim teškim vremenima. Dozvolite mi da podvučem da EU takođe aktivno pomaže Crnoj Gori da nabavi vakcine protiv KOVIDA-19 putem COVAKS-a”, kazao je on.

Očekuje se da će prve serije vakcina (od ukupno 84.000) stići u Crnu Goru narednih sedmica.

“Od prvog talasa pandemije, Crna Gora je takođe dobila značajnu bilateralnu pomoć od država članica putem Evropskog mehanizma za hitno reagovanje u kriznim situacijama. EU je obezbijedila zaštitnu opremu, a takođe i medicinsko osoblje. Sada se moramo koncentrisati i na obezbjeđivanje vakcina”, kazao je Bilčik.

Neophodno je, kaže, da svaka solidarnost slijedi humanitarne ciljeve.

“Politička konkurencija mora biti stvar domaćih političkih aktera u Crnoj Gori. Ova pandemija još oštrije pokazuje koliko je Crnoj Gori potrebna izborna reforma kako bi se svi lokalni izbori održali jednog dana. Stalne političke kampanje u različitim djelovima zemlje samo pojačavaju javne polemike i sumnje u vezi sa spoljnim uticajima u politici Crne Gore”, istakao je Bilčik.

Na pitanje Pobjede do kada će članstvo Crne Gore u EU biti skrajnuto sa evropske agende, Bilčik naglašava da je prošla godina bila teška za sve u Evropi.

“A pandemija je imala posljedice i na naš rad na proširenju. Kao član Evropskog parlamenta već više od godinu ne mogu putovati na Zapadni Balkan. I bilo mi je jako žao zbog nastavka „neodlučivanja“ o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, kazao je on.

Sada je obećavajuća vijest da bi ministri spoljnih poslova EU, zajedno sa Žozepom Borelom, trebalo da imaju tešku raspravu o proširenju na Zapadni Balkan već sljedećeg mjeseca.

“Vjerujem da 2021. godina može biti važna za Crnu Goru da dokaže svoju odlučnost u kretanju naprijed na evropskom dnevnom redu. Prije nekoliko dana potpredsednik vlade Dritan Abazović uvjeravao nas je u Briselu da su proevropske reforme ključni prioriteti za Crnu Goru. Sada je važno da se političke riječi pretvore u ubjedljivu političku akciju”, poručio je Bilčik.

Kako je razjasnio – evropska perspektiva Crne Gore je prije svega u rukama Crne Gore.

“Odlučujuće domaće reforme mogu se sprovesti samo iz Podgorice. Budni smo i spremni smo da pomognemo u Briselu, ali presudni potezi na dnevnom redu EU i napredak EU u rukama su svih političara u Crnoj Gori. Kao kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (SAPC), pozivam na brzi sastanak sa našim parlamentarnim kolegama iz Podgorice i nadam se da će poslanici Evropskog parlamenta uskoro moći da se sastanu sa crnogorskim parlamentarcima iz i vlade i opozicije da razgovaraju o evropskoj perspektivi zemlje”, kazao je on.

Komentarišuči mogućnost da se Crna Gora u bliskoj budućnosti pomjeri kada su pregovori u pitanju, Bilčik naglašava da je članstvo u EU slobodan, demokratski izbor.

“Crna Gora je napravila ovaj važan izbor i mora preduzeti sve potrebne korake da ga ispuni. Evropski parlament je podržao i podržaće pristupni put Crne Gore, a mi ćemo imati priliku da detaljno razgovaramo o mapi puta ka članstvu u EU tokom rasprave i glasanja o izvještaju Evropskog parlamenta o Crnoj Gori kasnije ovog proljeća”, kazao je Bilćik.

Dao je dvije primjedbe na moguće načine za ubrzanje pregovora o pristupanju EU.

“Prvo, odlučujuća većina građana Crne Gore već godinama podržava pristupanje EU. Važno je da svi njihovi politički predstavnici iskreno rade na ovom strateškom cilju. Drugo, članstvo u EU ne smije podleći svakodnevnim političkim borbama u Crnoj Gori. Ako pogledamo politička kretanja u zemlji tokom protekle decenije, sve je jasnije da će ključne reforme povezane sa EU u oblasti vladavine zakona, izbora i demokratije uspjeti samo ako se ključne odluke budu donosile preko vlade i opozicije. Politički dijalog i pomirenje, umjesto bojkota i sukoba, važni su alati koji bi mogli pomoći Crnoj Gori da uspije u zatvaranju pregovaračkih poglavlja”, objašnjava Bilčik.

Pobjeda

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].