Bilčik: Nova vlada da riječi pretvori u djela

0
Vladimir Bilčik

Crnogorsko rukovodstvo proglasilo je integraciju u EU svojim strateškim prioritetom. Pozdravljamo ovu proevropsku orijentaciju nove vlade, ali bismo željeli da se riječi pretvore u djela, poručio je Vladimir Bilčik, šef Delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

On je za Dan kazao da Crna Gora mora izvršiti važne reforme, posebno u oblasti vladavine zakona.

“Crna Gora je predvodnik u pregovorima o pristupanju kada su u pitanju sva otvorena pregovaračka poglavlja, ali sada mora započeti stvarnu političku trku ka zatvaranju poglavlja”, rekao je Bilčik, slovački poslanik u Evropskom parlamentu.

Upitan da li smatra da postoje zakonski i politički preduslovi za snažan napredak u borbi protiv kriminala i korupcije, on je podsjetio da je borba protiv kriminala i korupcije u samo srcu procesa proširenja.

“To je povezano sa napretkom u oblasti vladavini zakona i ukupnim procesom reformi. Ovog mjeseca ćemo u Evropskom parlamentu razgovarati o nacrtu izvještaja o Crnoj Gori koji će sačiniti moj kolega, stalni izvjestilac Tonino Picula. Vjerujem da će njegov nacrt ponuditi sveobuhvatnu procjenu napretka i nedostataka u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije. Nadam se da će izvještaj Evropskog parlamenta poslužiti kao odgovor na vaše pitanje o tome šta mora biti učinjeno pravno i politički za napredak Crne Gore. Stoga bih pozvao građane Crne Gore da pažljivo prate raspravu u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta za nekih par sedmica”, naveo je Bilčik.

Govoreći o tome može li se ojačati saradnja između crnogorske skupštine i Evropskog parlamenta i mogu li sastanci biti češći s obzirom na epidemiološku situaciju, on je naveo da trenutno čekaju da crnogorski parlament konstituiše svoju delegaciju u zajedničkom odboru ove dvije institucije.

“Čim se to dogodi, tražićemo zvanični sastanak sa našim kolegama”, najavio je Bilčik.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]