Bilčik: Za pristupanje CG EU 2021. možda odlučujuća

0

Proces proširenja nije blokiran, a Crna Gora je jasan predvodnik u tom procesu sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima, rekao je u izjavi za Pobjedu Vladimir Bilčik, predsjedavajući Odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom i izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Nada se, kako kaže, da bi 2021. godina mogla biti odlučujuća godina za reformske napore nove Vlade, koje bi Crnu Goru približile pristupanju EU.

“Izvještaj Evropske komisije za 2020. godinu služi kao nacrt za put naprijed za Crnu Goru kako bi započela zatvaranje poglavlja i krenula naprijed evropskim putem. Nadam se da bi 2021. mogla biti odlučujuća godina za reformske napore nove Vlade, koje bi Crnu Goru približile pristupanju EU”, rekao je Bilčik u razgovoru za Pobjedu.

Kazao je i da su ga premijer Zdravko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić u razgovoru prošle sedmice uvjerili da je evropski put Crne Gore prioritet.

“Sljedeći mjeseci će se uveliko koncentrisati na oporavak od zdravstvene krize i crnogorski politički lideri moraće da se fokusiraju na zaštitu života i egzistencije građana Crne Gore, kao i na sprovođenje važnih domaćih reformi, posebno povezanih sa vladavinom prava, pravosuđem i izbornim uslovima. EU je spremna da pomogne Crnoj Gori politički i ekonomski, na primer kroz Ekonomski investicioni plan”, naveo je Bilčik.

Tekuća godina je, kaže, bila teška zbog pandemije i socijalno-ekonomskih pitanja. Zato, ističe on, želi da čestita crnogorskim građanima što su se pojavili u tako impresivnom broju tokom izbora u avgustu ove godine.

“I želio bih da pozitivno podvučem miran i uredan transfer vlasti u novu koaliciju i konstruktivnu ulogu koju je odlazeća vlada takođe igrala u tranziciji vlasti”, naveo je Bilčik.

Pozdravio je i proaktivne i pozitivne poruke koje je dobio od nove vlasti, posebno o izgradnji konstruktivnih odnosa sa svim susjedima, uključujući i Srbiju.

“Potrebno nam je odgovorno političko vođstvo širom Zapadnog Balkana, koje će u prvi plan staviti evropsku agendu bilateralnih i regionalnih odnosa”, rekao je Bilčik. Jovana ĐURIŠIĆ

Pojedine diplomatske odluke suvereno pravo zemlje

Komentarišući poruku evropskog komesara Olivera Varheljija koji je prošle nedjelje, rekao da pozdravlja odluku Srbije da povuče protjerivanje ambasadora Crne Gore i pozvao našu zemlju da učine isto, Bilčik kaže da su pojedine diplomatske odluke prerogativ suverenih zemalja.

“Pojedine diplomatske odluke prerogativ su suverenih zemalja i generalno bih se uzdržao od komentarisanja ove odluke”, zaključio je Bilčik.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].