Bilčik: Zabrinut sam zbog usvajanja Zakona o državnom tužilaštvu

1

Vladimir Bilčik

Vladimir Bilčik, predsjedavajući parlamentarnog odbora Evropskog parlamenta sa Crnom Gorom, ocijenio je da se Crna Gora nalazi na raskrsnici, jer je otvorila sva pregovaračka poglavlja, a zatvorila samo tri i kao predstavnik procesa pristupanja Evropskoj uniji, miruje već nekoliko mjeseci.

“Crna Gora je na raskrsnici. Otvorena su sva pregovaračka poglavlja, a zatvorena tri, ali kao predstavnik procesa pristupanja EU, država miruje već nekoliko mjeseci, a neki potezi nove vladajuće većine postavljaju važna pitanja o geopolitičkim pitanjima CG.
Svi bismo trebali da obratimo pažnju na Crnu Goru danas. Ova mala država, na istočnojadranskom izlazu, ima velike posljedice po evropsku perspektivu zapadnog balkana”, kazao je Bilčik.

Naveo je kako je zabrinut zbog usvajanja Zakona o državnom tužilaštvu.

“Zabrinut sam zbog usvajanja Zakona o državnom tužilaštvu, zato što ostavlja prostor za politizaciju crnogorske pravde. Baš kao što se Podgorica potpuno uskladila sa spoljnom politikom Evropske unije, trebalo bi da slijedi sve preporuke Venecijanske komisije i evropskih institucija”, ocijenio je Bilčik.

Bilčik je ocijenio da se važni zakoni, poput Zakona o državnom tužilaštvu, moraju donositi uz široku političku i javnu podršku i u skladu sa evropskim i demokratskim standardima i praksom.

“Evropski put Crne Gore se ne svodi na djelimične mjere i dobrovoljne izbore sa ponuđenog menija, već o potpunoj posvećenosti i građenju povjerenja sa evropskim partnerima. Zakoni o pravosuđu i državljanstvu jesu važni zakoni i moraju se donositi uz široku političku i javnu podršku i u skladu sa evropskim demokratskim standardima i praksom. Svi smo svjesni da je ovo poduhvat koji zahtijeva punu političku podršku u kompletnom političkom spektru”, kazao je Bilčik.

On je upozorio da bojkot parlamenta nije evropski način rješavanja politčkih sukoba i zaključio je da su svi iz Evropskog parlamenta da podrže istinske reforme.

“Samo da zaključim – svi mi iz ovog parlamenta spremni smo da podržimo sve istinske reforme i radimo zajedno sa svim onima koji su ozbiljno zainteresovani da Crnu Goru učine 28. članicom Evropske unije”.

1 KOMENTAR

  1. Džabe vam priča kad ne djelujete jače i udruženije pa retrogradni čine što ih je volja.
    Beskompromisno udaraju na identitet i suverenitet Crne Gore.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]