Bilo je sigurno živjeti s Titom

5
Tito

Kataklizma komunizma izbacila je na viđelo obraze i karaktere, istinske ideje i interesne maske koje su dobro pristajale uz obaveznu značku Josipa Broza Tita u reveru komunista, diljem jedne zemlje na brdovitom Balkanu.

Po šumama i gorama Jugoslavije, rijekama i morem, ravnicom i poljima pjevalo se “zemljo moja“, a majskim sletom na stadionu JNA u Beogradu, Titu klicalo, uz simbole mira i zajedništva što su ih crtale ruke i tijela mladih iz buktinje  grba naših naroda i narodnosti.

“Bilo je časno živjeti sa Titom“, “I poslije Tita- Tito“, naslovi su knjiga i monografija uz brojne pjesme i kompozicije o velikanu naše revolucije, vođi i komandantu NOB-a, o državniku kome se na posljednju uru poklonio svijet.

“Hej Sloveni još ste živi duh naših djedova“.

Danas poslije 36 godina od Brozove smrti neki drugi duhovi, pomanitali  šovinisti, četnici i partizani, petokrake i krstovi različitih parola i poruka koje udaljuju, ne bliže, odvajaju ne spajaju ljude.

A vođa ovom narodu treba.

Vođa pa makar i Domanovićev.

Vođa kojeg će slaviti, za koga će glasati, kome će se klanjati, o kome će  pjevati, koga će slikati, sa kojim se kititi, da bi ga, kada više ne bude vođa gazili, lagali, pljuvali, ponižavali.

Kataklizma morala i karaktera ideologija kojih zapravo nema ali se po potrebi dnevno stvaraju da bi već sjutradan nestale, kako interes naloži.

Ako nekima nije bilo časno, ono je svima bilo sigurno živjeti s Titom.

Dubravka Jovanović

5 KOMENTARI

  1. Takav smo mi narod svi skupa ista pašta. Srbi i Hrvati, Crnogorsci, Slovenci Makedonci.
    Čoban nam treba i to je to.
    Ulizujemo se dok je moć i vlast a opozicija koja misli da je to i ne postoji i tako bez lijeka za nas.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].