Biro rada spreman za posredovanje prilikom sezonskog zapošljavanja

1
Biro rada Kotor

Violeta Petrović

Violeta Petrović

Na kotorskom Birou rada ovih dana su brojne i veoma raznovrsne aktivnosti.

U prethodnom periodu  fokus kotorskog Biroa rada je bio na rješavanju zahtjeva majki sa troje i više djece koje ispunjavaju uslove redovne prijave na biruou 15 godina.

U prvom krugu je bilo oko 150 žena čiji su zahtjevi uglavnom već riješeni.

Ostali su zahtevi žena za koje se ne može utvrditi činjenično stanje po osnovu evidencije biroa rada već se za njih potražuje mikro filmovana arhiva iz Podgorice, objašnjava za Skala radio Violeta Petrović iz kotorskog Biroa rada.

Novina je da je od 16. marta rješavanje dozvole za rad sa strancima preuzelo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sezonsko zapošljavanje, za koje Biro rada uveliko posreduje, obzirom da su poslodavci već pripremili svoje potrebe za nastupajuću sezonu je i dalje aktuelno, što kroz redovne oglase, što kroz individualna zvanja stranki za specifična radna mjesta.

Petrovićeva podsjeća i na završetak projekta pod nazivom “Fotografijom bilježi uspjeh“ koji su radili desetoro mladih ljudi iz Boke Kotorske, afirmisani za zvanje fotograf.

Ovim projektom je zastupljena marketinška promocija fotografa  i važnost fotografija kroz brošuru kao i aplikacija  za android telefone koja je turističkog karaktera.

Kompletni rezultati ovog projekta biće predstavljeni  izložbom njihovih fotografija u kotorskoj gradskoj  galeriji 29. ovog mjeseca.

Na aktivnost samozapošljavanja takođe podsjeća Petrovićeva, kroz koju nezaposlena lica koja žele da se oprobaju u privatnom biznisu mogu da konkurišu preko Zavoda za zapošljavanje, kroz program koji Biro rada radi  u saradnji sa Investicionim razvojnim fondom.

Krediti su u iznosu od 5 do 50 hiljada eura, kamatna stopa je veoma povoljna 2,5% na godišnjem nivou, grejs period je do 4 godine.

Period otplate je do 12 godina ali se uglavnom odobrava srednjeročna otplata od 6 godina.

Uslovi su veoma važni, navodi Petrovićeva, uz podatak  da lice mora biti sa evidencije Zavoda za zapošljavanje  CG i mora da ima dobro razrađenu biznis – poslovnu ideju.

Do 5 hiljada eura se traži jedan žirant, do 10.000 eura dva, a sve preko toga je neophodna hipoteka na nekretninu.

Konkurisanje se radi preko IRF-a, što znači da unaprijed treba pripremiti dokumentaciju.

Nakon toga, sljedeći korak je otvaranje firme i završava se sa početkom poslovanja.

1 KOMENTAR

  1. Jedini bitan uslov da bi Zavod za zamajavanje nekoga zaposlio je stranačka knjižica, a to najbolje zna sama gospođa Violeta iz svog iskustva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]