Bjeković Vučuroviću: Na sjednicu Odbora pozvati i predstavnike CPC

1
Siniša Bjeković

Ombudsman Siniša Bjeković apelovao je na predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode Jovana Vučurovića da na sjednicu tog skupštinskog tijela, na čijem dnevnom redu su izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pozove predstavnike Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

U dopisu Bjekovića navodi se da je pozivanje na sjednicu Odbora, pa samim tim i selekcija prisustva, u isključivoj nadležnosti predsjednika tog radnog tijela.

Bjeković je dodao da u tom smislu ne postoje eksplicitno propisane smjernice o tome ko i u kakvim prilikama se može ili treba pozvati radi prisustva sjednici.

On je naveo da je CPC vjerska zajednica jednog dijela pravoslavnih Crnogoraca, koja uživa ugled i poštovanje većeg broja građana.

“Sa pozicije sa koje Vam se obraćam, potpuno je irelevantan politički ili bilo koji drugi pogled na ovo pitanje, osim vjerskog, sa utemeljenjem u jednakosti vjerskih zajednica kada je u pitanju sekularni odnos države prema crkvi i drugim vjerskim zajednicama”, piše u dopisu.

To, kako se navodi, znači da se time ne dira u kanonski poredak i crkveno ustrojstvo, jer predmetna tema u domenu izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, osim institucionalnih i drugih kanonskih pitanja, zadire i u individualno pravo i slobodu vjeroispovijesti.

Bjeković poručuje da to znači da je država dužna da implementira međunarodne standarde, uključujući i suptilna identitetska pitanja kada je riječ o ovom značajnom segmentu ljudskih prava i sloboda.

“Zato apelujem na Vas da na predstojeću sjednicu pozovete i predstvanike CPC kao nesumnjivo značajne organizacije u društvu, eliminišući osjećaj podređenosti i uvrijeđenosti onih koji svoje duhovne potrebe zadovoljavaju kroz njeno djelovanje i duhovnost”, naveo je Bjeković u dopisu upućenom Vučuroviću.

Time se, kako se ističe, apsolutno utiče na zatvaranje kruga podjela i put u novo vrijeme o kome će svako u domenu svojih nadležnosti dati svoj sud i odgovor.

“Bilo kakvo negiranje takvog opredeljenja direktno utiče na osjećaj inferiornosti onih kojima ljudska prava nijesu samo zanimanje, već i nasušna svakodnevna potreba”, zaključuje se u dopisu Bjekovića.

Leposavić odbio da odgovara na pitanja poslanika: Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti dobile zeleno svjetlo Zakonodavnog odbora

1 KOMENTAR

  1. NE POSTOJAŠE CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA..!!! A MITROPOLIT TE CRKVE BIJAŠE MITROPOLIT IVANOVIĆ…RODM IZ ZAGORE DALMACIJE-U DALJEMPORIEKLU IVANOIĆ II MALIJE ZALAZA-NJEGUŠA!!! DALEKO BILO TADER NE BIJAŠE BJEKOVIČA LIČANA DA SMUDE CRNOM GOROM?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].