Blagota Eraković: Pozorište je najbliža umjetnost čovjeku

1
Blagota Eraković

Blagota Eraković

Magija i čarolija, ali i znoj i muka sa dasaka, ispred i iza kulisa, pitanja su koja smo na današnji Svjetski dan pozorišta uputili Blagoti Erakoviću, poznatom crnogorskom režiseru.

Umjetnost ako nije magija onda nije umjetnost uopšte, a ako nije čarolija, onda takođe nije ni magija ni umjetnost, odgovorio je Eraković našem radiju.

“To je po meni jedna metafizička kategorija koja je objašnjiva isto kao što je objašnjiva religija.
Niko nije vidio Boga”, kaže Eraković i dodaje “niti konkretne koristi od religije, ali smo vjerujući ljudi, a jedina dostupna disciplina kojom možemo da se bavimo onako kao ljudi da kritikujemo, negiramo i hvalimo je umjetnost“.

Najbliža umjetnost čovjeku je pozorište, konstatuje Eraković.

Sve umjetnosti imaju neki prenos samo se pozorište dokazuje samo sobom.

Što umjetnost ima više od religije, pita se Eraković i nastavlja konstatacijom da je umjetnost jedina duhovnost koja nije kanonizovana.

“U umjetnosti nema pravila i jedina je djelatnost u kojoj se može ostvariti Arhimedov zakon.
Dajte mi tačku oslonca i polugu, prevrnuću zemlju. Jedan Dostojevski se pojavi i za 200 godina svi hoće da budu Dostojevski, ali ga niko ne može prevazići.  Znači, Dostojevski je na izvjestan način prevnuo zemlju.
U anketi koju su organizovale Ujedinjene Nacije, na prelasku iz XX. u XXI. vijek Šekspir je ubjedljivo bio na prvom mjestu kao najveći čovjek drugog milenijuma, a glasale su sve zemlje svijeta”, navodi on.

Pozorište, kaže Eraković je jedina umjetnost koja ima Svjetski dan i pod pokroviteljstvom je Ujedinjenih Nacija.

On smatra da se u Crnoj Gori još uvijek dovoljno ne shvata važnost, ne samo pozorišta već i kulture i umjetnosti uopšte.

Eraković tvrdi da su kultura i pojedine grane sporta jedine vrijednosti sa kojima možemo da se pojavimo i takmičimo pred svijetom.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]