Blažić: Vlada pala, samo im to još niko nije rekao

1
Đorđije Blažić

Ukoliko ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić dobije podršku u crnogorskom parlament, onda je premijer Zdravko Krivokapić završio svoju misiju, smatra dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić.

Sam premijer, kaže Blažić, mora da vodi računa o stabilnosti vlade, iako njima, kako je istakao, još niko nije rekao “da ta vlada više nije vlada, i da je ona pala”.

“Po sili ustava je pala. Bolje bi bilo da se svi pozabrinu, a naročito poslanici u parlamentu, pa da pokušaju da se formira potpuno nova vlada”, rekao je Blažić.

Ako parlament ukaže povjerenje ministru pravde, onda je premijer završio svoju misliju.

“Ne formalno, nego sadržinski. Neko u toj situaciji gubi povjerenje, a neko dobija. Ko će ga dobiti, a ko izgubiti, vidjećem, naveo je Blažić.

Bilo bi, kaže Blažić, korektno da Leposavić podnese ostavku.

“Zahtjev premijera da Leposavić podnese ostavku iznuđen je potez, a ne lični stav prvog čovjeka crnogorske vlade”, ocijenio je on.

Premijer se, kaže Blažić, sada nalazi u nezavidnoj situaciji između čekića i nakovnja, te da je sa na udaru sa obje strane – i opozicije, ali i opozicije koja se nalazi unutar vladajuće koalicije.

“Cilj “opozicije” u poziciji bi trebalo da bude da ustabili, a ne da destabilizuje Vladu. A mi imamo kontinuiranu destabilizaciju Vlade. Nema tog premijera koji može takvo stanje da održi dugoročno. Saglasiću se s premijerom da je to emotivan čin, ali se time šalje poruka da je to uslovno rečeno iznuđen potez. Ja bih rekao da je taj potez iznuđen spolja. Ne mislim da je sve lični stav, već najviše pritisak od međunarodne zajednice da riješi situaciju”, rekao je Blažić za TVCG.

On pojašnjava da mandat svakog ministra, ali i potpredsjednika vlade, zavisi od premijera, koji ih je svojim predlogom, uz verifikaciju parlamenta, birao.

“Skupština je samo verifikovala, on je ustvari formirao vladu”, kaže Blažić.

Vlada Crne Gore se, od njenog izbora, kaže Blažić, konstantno nalazi na tankom ledu i stalno potresa.

“Ne potresa vladu klasična, sistemska opozicija, što je njen zadatak. Nego imate podrivanje unutar dijela vlasti. Pri tome, ono što ne shvataju, i što im niko nije rekao, ako podrivaju vladu, razriješite je, ali ćete morati na izbore”, ističe Blažić.

Na pitanje kome bi vanredni izbori najviše odgovarali, Blažić kaže: “Sistemskoj opoziciji uvijek. A koliko bi njima odgovaralo, neka se dobro preispitaju”.

Sve ovo što se dešava, kaže sagovornik TVCG, nije pošteno prema građanima Crne Gore.

1 KOMENTAR

  1. PUSTI SNOVI ĐEDA ĐOKE BLAŽENOGA PROROKA-IZ DROBA…CRNOGRSKOGA?

    IPAK NIJE SVE JEDNO BITI DOKTOR-PROROK “MRTVOG SLOVA NA PAPIRU” ILI DOKTOR ŽIVE PORETAČKE MAKINE-KOJA ŽIVOT ZNAČI?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]