Blijeda proslava jednog od najznačajnih datuma crnogorske istorije u Kotoru

45
pogled ka slobodarskom Lovćenu-Folklorni ansambl "Nikola Đurković" Kotor

Kotor je dan crnogorske nezavisnosti proslavio više nego skromno. Prijepodnevni program na ulicama, pjacama i pjacetama imao je smisla, ali je zato onaj večernji bio loša inprovizacija ideja glomaznog Organizacionog odbora, na čijem čelu nije bilo prvog čovjeka grada. Teško je shvatiti da je za njega jedan od najznačajnijih datuma crnogorske istorije bio ispod nivoa njegovih, uglavnom protokolarnih obaveza. No, svako svoje breme nosi.

Kotor je zaslužio visok nivo. Dugo već njega nema jer je malo onih koji znaju što je potrebno uraditi da ne crvenimo pred svijetom koji se divi ljepotama za koje zasluge prvenstveno imaju naši preci.

Grad je u zadnji čas okićen nacionalnim i gradskim zastavama, skromno kao da se stidimo što živimo u ponosnoj Crnoj Gori. Baner DPS-a na bedemu kod glavnih gradskih vrata, koliko da se zna što Kotor i Crna Gora proslavljaju. Ali grad nije DPS-ov niti bilo koje političke partije. Baner je morao biti države Crne Gore i to ne jedan. Pa za Boga miloga, proslavlja se deset godina od nezavisnosti naše domovine.

U jutarnjim satima kotorska Gradska muzika je pozdravila praznik. Na trgu ispred Muzičke škole lijepo je bilo čuti talentovanu djecu koja su potvrda da Kotor jeste grad muzičke tradicije.

Veliki broj stranih diplomata prošetao je starim gradom i fotografisao se ispred katedrale Sv. Tripuna. Prazniku i njima u čast postrojen je odred drevne Bokeljke mornarice koja je zaigrala svoje tradicionalno kolo.

Na Škurdi zanimljiv raftig na kome je učestvovalo 15 ekipa uz bučno navijanje brojne publike.

Sve to uljepšala su tri kruzera i više hiljada turista, od kojih su se neki, uz muziku koja je odzvanjala sa gradskih pjaca i pjaceta simpatično ukljjučili u proslavu naše nezavisnosti.

Šetajući rivom, starim gradom i tvrđavom Sveti Ivan, odakle se pruža jedinstven pogled na zaliv i jezgro starog grada, praznična atmosfera i ljepote drevnog Kotora su u objektivima, kamerama i selfijima turista i gostiju.

Španski, francuski, italijanski, kineski, engleski, srpski, bokeški, crnogorski govor, danas ispred brojnih kafića i konoba u Kotoru, što još jednom potvrđuje multikulturalnost sa zvonima svih crkava u gradu vjekovne viševjerske sloge.

Večernji program pokvario je prijepodnevni.

Na glavnom gradskom trgu dvadesetominutnim programom su se predstavili folklorni ansambali iz Švedske i Holandije “Voyage” i Parvaz” i kotorski “Nikola Đurković”. Oni su jedini i bili predstavljeni.

Sve drugo što se dešavalo na bini ostala je nepoznanica za malobrojnu publiku. Ni ko učestvuje, ni ko svira, ni ko pjeva, ni kako se zove ni odakle dolazi. Izlazio je kako je ko htio, a kako su oni izlazili publika je polako odlazila.

Bina bez obilježja slavnog datuma. Da najavljivačica folklornog programa nije insistirala, ne bi se ni crnogorska himna intonirala.

Oblačenje učesnika bez stila i otmenosti ličilo je više na karnevalske svečanosti nego na proslavu dana nezavisnosti Crne Gore.

Bruka koja mora da opomene. Ako ima koga?

Slavko Mandić

45 KOMENTARI

  • “Brat je mio koje vjere bio-samo da je okupator-sa “mora-civilizacije”! Ali ne sa brda gore-“ZAGORCI”-lipi vaš Toni?

   • Dok čuvaš ovce, pročitaj nešto iz istorije.
    Nađi da li je Kotor tražio ZAŠTITU od Venecije i da li je ona bila okupator.
    Šapnuću ti ………NIJE !

    • ….tražio Kotor…”0d Venecije mie-“ZAŠTITU”..da bi potla malo,izgubio najveću AUTONOMIJU u svojoj povijesti(do dana današnjega)-koju su mu podarili OKUPATORI NEMANJIĆI(1189-1360)! I jopet potla-Bar je “zovnuo”Veneciju miu-da gi “ZAŠTITI”…i tamo su ostali-dok ih Turci nisu IZAGNJALI-u XVI stoljeće! E bo?

  • Jest bora mi-kakva sramota za Kotor-su ove “odore”,koje nisu NOSILI oni saučesnici u onim “hrabrim četama”-pod vrlim zapovjedništvom gosp.Rittmeistera Bahe-u “krćanskom oburdavanju” Najveće Crnogorske Svetinje-Kapelu i Grob Njegošev na Lovćenu na julijansku staru godinu 1916 godine? Zapisa na ovaj Portal nečesovi “Bocun”-dana 27/lipnja/2015-tema:”Bokeška mornarica je tkivo grada Kotora”? Na žalost i sramotu-i u prvoj četvrti XXI stolječa-ima ih ,koji bi da svedu većinu po pravima koje su imali ROBOVI-i ako su bili većinski u odnosu na “umišljenu većinu- bogom danu” u Starom Rimu? Mama mia cvanti tele-tabisi?!

  • Trg od oružja – Pjaca od Sata………
   Je li to ,,pjaca od rive” , jer nisam prisustvovao slavlju, jer me nije interesiralo, a ne znam dje je ,,pjaca od rive” !?

    • Austrijanci su Pestingrad zvali Lestingrad! Zitelji Kotora su Trg od oruzja vazda zvali Pjaca o’ sata i nikako drugacije. Rivu su zvali Riva, pijacu pod Markat – Markat a “pjaca od rive” nije postojala.
     Danas se pjace zovu Trg ispred San Djovanija (trg od oruzja), Pjaca od Cezara (pjaca stare poste), Pjaca od Sitija (pjaca Svetog Tripuna), Pjaca od Skorpiona (Pjaca svetog Luke) i tako dalje.
     Moguce je da se pod “pjacom od rive” misli na markat(pijaca) ili se misli na ulaz sa kotorske rive na Pjacu o’ sata. Treca mogucnost ne postoji.

 1. MARIA, KAKO NISU SUDJELOVALI U KREIRANJU IZGLEDA STAROG GRADA KOTORA.
  DA NIJE NIŠTA NEGO ŠTO SU SKINULI LAVA SA GLAVNIH ULAZNIH VRATA, DA IZBRIŠU MAKAR DIO ISTORIJE !!!!!!!!!!!1

 2. 90 tih se sve slavilo PA I svaka srijeda u sedmici her je bilo za svaciji ukus po nesto. Od narodnjaka,tehna,rejva,roka,regea, e omladino NE znate dje Ste suplji.EB…o vas pink I farme. Opstina je kriva nakrcaj sve trgove nema part nego se nekome treba podmazat.ako Nam ovi klanovi NE pomognu mi voljet od ovoga gledat necemo Ali gajnc

 3. Tako ni je to kad nema pineza, pa da nam Đaga i Radmila naprave feštu. Pinezi su u Podgoricu, pa su tamo i Đaga i Radmila. a đe ni je Mađeli i ostala bulumenta što se ljeti sjati u Kotor da poboljša svoj konto?

 4. Odlicna manifestacija sa svim elementima kitcha i neukusa. Svaka cast gospodjici Nini Zizic. Zgodna i puna elana. Presjesnik prelijep prava belezza, Policajci i obezbjedjenje super.

  • pojačica kojoj je ,,svaka čast” je upravo reprezent kiča. Meni nije ni najmanje zgodna ! Stvar ukusa. ,,super, super……….” kad si ti mještanin prigradskog naselja, naseljenog mjesta Kotor !

 5. ,,…….ljepotama, za koje zasluge imaju prvenstveno naši preci……….”
  Jesu li Crnogorci sagradili Kotor i mnogobrojne crkve u njemu?
  Kamenje govori !

  • Uglavnom se dešava da napisano govori više o onome ko piše nego o onome kome je napisano, a na zadatu temu ću dati svoj komentar koristeći istorijske činjenice i to samo jedan fragment koji je u stvari pravilo.
   Primjer broj 1 a ima ih bezbroj i na njemu ću se zadržati:
   Kada dođete na pjacu sv.Nikole u Perastu dočekaće vas Matija Zmajević, Marko Martinović i Tripo Kokolja sve rođeni peraštani i rimokatolici, vjerni državi i vjeri.Mislim da iole obrazovanim osobama nema potrebe nabrajati njihova i njihovih bratstava djela u izgradnji i ukrašavanju crkava,palaca,škola…
   A sada o dokazanom porijeklu tih ljudu…na žalost nečijih kompleksa sva trojica su neupitno sinovi Lovćena, Martinovići sa Bajica a Zmajevići i Kokolje (po nadimku)a prije Đurovići sa Njeguša.Osim službenog mletačkog dijalekta i latinice služili su se i narodnim jezikom i ćirilicom.
   Tako da se “oni”nisu uvijek bacali kršima na Kotor već su ga i branili i gradili kada su to okolnosti dozvolile, dobra moja Marija.

 6. Kako je lijepo bilo vidjet presednika u bijelu kosulju kako sjedi u onu kafanu… i uziva. Srce mi je bilo puno. Pogram izvanredan. Nikad bolji. Jos i svjecku grupu Wilco da ispratimo sa Benova.
  Mirza… bas si kr..!

 7. Jadni je to program za Dan nezavisnosti u kojem nema predsjednika Opštine da sa bine pozdravi svoje građane i gostei da održi govor na taj dan. O kakvom onda uopšte programu vi zborite i sudite. U koju državu uopšte živi Stjepčević što ga ne pitate?To njega prije svega treba pitati a ne o programu što zborite.

 8. Nećete mi puštit ako rečem šrto grublje pa ću samo reći program ako se to uopšte može tako zvati u 20 časova na tzrg od oružja je bio s…nje.Sto puta bi bilo bolje da ga nije bilo nego ona blamaža.Ostala sam sve do kraja a ništa imala što viđeti.

  • NADO, NADICE, NADO, NADICE…………..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   NADA POTONJA NESTAJE, PA SE NADAJ TRINAESTOJ KANICI, KANO JA !

  • Nadežda, organizujemo radnu akciju čišćenja pješačkih staza od smeća.
   Oli nam se pridružit, imaćeš što i vidjet i činjet !

  • Jutro jeeeeeeee
   kad te nema , bolje da se nisam ni probudila
   nema mesta na jastuku koje nisam ljubila
   željo moja, željo moja. željo moooooooojaaaaaaa

 9. A bolje ikad nego nikad da shvatite da nam Kotor propada već godinama a tako i država osim Podgorice. I da vam kažem nešto,nemojte se više pozivati na ove poznate i nepoznate intelektualce bokeške jer da ih ima odavno bi se oglasili a imali bi rašta zašto.Kotor im je vazda u srcu samo zarad svog ličnog interesa i svoje promocije.Ovu vlast i opoziciju,koja je uništila našu Boku konačno treba smjestiti đe im je i mjesto,na Lovanju.

 10. Bilo je neorganizovano i loše.Očekivao sam pravu feštu. Svaka bi mjesna zajednica ljepše i svečanije obilježila ovaj praznik.Neka ste ih prozvali i nijeste koliko je trebalo.

  • Gospodine ,,geađanine starog Grada”, NISTE vi iz starog Grada, sam živite sada tu, jer su Kotorani poslije potresa pošli na Kamp i ostale baračice……….
   Vi ste sa Poda ili iz Nikšića, sa ,,NIJESTE” !

 11. Ne mogu se čudu načuditi. Da KOTOR slavi !
  Kotor, ogoljen, osiromašen, UNIŠTEN !
  Kotor čije su znamenitosti iz doba Venecije i Austrije !
  Što je vama ljudi, koju euforiju prosipate i kritikujete neslavljenje u Gradu kojeg Podgorica GASI !!!!!!!!!!!!!!!
  Ja plačem nad sudbinom voljenog Grada i potpuno sam ravnodušan nad Danom crnogorske državnosti !!!!!!!!!!

  • Tebi je davno pamet ugašena.Koliko kod da je prisutna centralizacija kao što jeste mi smo za sve isključivi krivci. Mi Kotorani sa fejs mreža a kad treba šaka jada i anonimnii na komentare. Što se proslave tiče i te kaoko je važan datum za sve koju ovi državu stimaju i koji je vole osim tebe i trulih pojedinaca koji bi da Kotor izdvoje i što da rade s njim?

   • Pavle, stvoren si za dijalog i uvažavanje različitog mišljenja i stava.
    Ukratko, ako je meni, po tvojim rječetinama ,,pamet ugašena” i pripadam ,,trulim pojedincima”, ti si za mene divljačina uz sve ostalo što ide uz takve persone.

    Udari glavom u bedem pa promisli đe bi Kotor danas bio da nije na njega stavljena šapa ciljnog uništenja isto kao i na Cetinje.
    Jer, kompleksi su čudo, uz alavost nad materijalnom koristi sitacija je takva kakva jeste. Uzmi buzdovan, Buzdovane i sve riješi.

 12. Zivjela nama Crna Gora, a navikli smo da nas sve zaobilazi pa tako i kvalitetna proslava. Svi se sjete Kotora da se tu slikaju, i nista vise. Sto nisu diplomate poveli u Pljevlja ?

 13. Ljudi moji, ma je li ovo moguce, da Skaline intelektualne i stvaralacke snage nijesu bile ukljucene u Docek Dana neovisnosti?

  • Bocun pun do vrha.
   Ime ti zbori da za tebe i tvoja razmišljanja i jeste ovaj nivo.Progam bCLOS aš po kroju tvoga intelekta.

 14. Slavko… imaju ovi iz Hostela, pijani i drogirani sa plasticnom botiljom od dvije litre Niksickog Piva! Oni te da ih opomenu ili pak oni koji od istih ubiraju prihod. Znaju to oni sto treba da znaju no IH NEMA! Dobro im je… po koji smijesak, zastava i na kraju Mirza. Stravenije bogomi.
  Dakle, Slavko znas ti koga treba pa opleti ako ti basta!

 15. Kotor ima potencijala, svoje umjetnke, svakako na prvom mjestu profesore i učenike tradicionalne Muzičke škole, klape i autentčnu klapsku pjesmu,zapažene likovne umjetnike, istoričare i istoričare umjetnosti,arhiviste, glumce,književnike i pjesnike, novinare,uspješne učenike Gimnazije i Nautike, itd.
  Đe su? ko ih se i zašto nije sjetio i izostavio?
  Možda bi znali i umjeli da ponuđeni program osmisle i učine bogatijim i sadržajnijim a iznad svega otmjenim do onog nivoa koji Kotor zaslužuje.
  Ko ne zna neka pita one koji znaju i koji su to više puta pokazali i dokazali.

  • …i rođenog Kotoranina-koji je u Kotoru završio čuvenu gimnaziju i jednog od najmađih akedemika HAZU-stručnjaka svjetskog glasa iz oblasti matematike Josipa Joška Pećarića(1948)! Rođen u staroj kotorskoj famelji Đilda Pećarića! Na sreću nije se “školovao”-šuvareći šuvaricom i diplomirajući deklaraciju(boljenješku)! Za razliku od mnogih koji na ovaj i druge portale zabavljaju-prije svega sebe misliće o drugome ono što vide ,svakodnevno, u svom Z R C A L U-(reka bi Vladika Rade)…!

 16. baš tako još nam ako znate navedite imena organizatora iz kako kažete glomaznog organizacionog obora.Bruka njihova i čitavog grada odakle je moralo najviše finoće i senzibilitetasa gradske bine i trgova, je r je o Kotor grad svjetske baštine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]