Blinken i Borel: Sve političke snage da očuvaju stratešku orjentaciju Crne Gore

2

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku Žozep Borel i američki državni sekretar Entoni Blinken u zajedničkoj izjavi naglasili su punu podršku procesu proširenja EU, uz poziv svim političkim snagama u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orjentacije zemlje.

“Pozivamo sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana Crne Gore da postignu reforme neophodne kako bi njihove nade u budućnost u EU postale stvarnost”, navodi se u saopštenju dvojice zvaničnika.

Ističu da pristupanje EU, koji je prioritet za čitav Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti osnovnih prava i unapređenju vladavine prava.

“Ovaj region pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija će poboljšati stabilnost i doprinijeti prosperitetu ljudi u regionu. U ovom kontekstu, naglašavamo da bi pristupni pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebalo da počnu bez odgađanja”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Zvaničnici su naglasili važnost dijaloga uz posredovanje EU, koji je ključni mehanizam za rješavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

“Nakon posljednjih nedjelja napetosti na sjeveru Kosova, ohrabrujemo obje strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbjegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažovanje Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo”, ističe se u saopštenju.

Evropska unija i Sjedinjene Države, kako se navodi, ujedinjene su u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija.

“Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog sve veće retorike podjela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za napredak na putu integracije u EU – uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su da olakšaju ove korake”, kaže se i saopštenju Borela i Blinken.

Kako je naglašeno, nakon nedavnog sastanka visokog predstavnika EU Josepa Borrella i američkog državnog sekretara Antonija Blinkena prošle sedmice u Vashingtonu, EU i Sjedinjene Države saglasile su se da dodatno ojačaju svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regije na njenom evropskom putu.

pobjeda

2 KOMENTARI

    • Kao što su vam poslali vakcine, dušeke i sapune, tako će i da ginu za vas i čuvaju vaše švercerske guzice.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.