Blistavi sjaj bokeljskog blaga u Sevilji

0
zavjetna pločica

Mileva Vujošević-Pejaković

Mileva Vujošević-Pejaković

U izložbenom prostoru Kraljevskog dvorca (Real Alcazar) u Sevilji u četvrtak 11. oktobra otvorena je izlozba “Blago Crne Gore – Zavjeti iz Gospe od Škrpjela i Boke” u prisustvu velikog broja uglednih predstavnika političkog, vjerskog i kulturnog života grada.

Otvaranju je prisustvovalo oko 200 ljudi.

Izložbu je organizovala Ambasada Crne Gore pri Svetoj Stolici i Malteškom Redu u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore, Biskupijom Kotor, Opštinom Kotor, Pomorskim muzejom Crne Gore i Turističkom organizacijom Kotora, a autor izložbe je ugledni stučnjak za zlatarstvo i primijenjenu umjetnost iz Venecije Pietro Paci (Pazzi).

Na svečanom otvaranju su govorili Ambasador pri Svetoj Stolici Antun Sbutega, Biskup Kotora Monsinjor Ilija Janjić, Direktor Kraljevskog dvorca i autor Pietro Paci, kazala je za Skala radio Mileva Vujošević-Pejaković, direktorica Muzeja.

Ambasador Sbutega je  između ostalog rekao da je Crna Gora istovremeno jedna od najmlađih država u svijetu, koja je obnovila nezavisnost 2006, ali od najstarijih, jer njena istorija počinje prije 25 vjekova.

Razne etničke i vjerske zajednice su u Crnoj Gori stvorile značajnu i raznoliku kulturnu baštinu.

I pored vjekovnih ratova, invazija i zemljotresa to kulturno blago je sačuvano, jer su stanovnici Crne Gore uvijek imali poštovanje za duhovne i estetske vrijednosti, kazao je Sbutega.

On je govorio i istorijskim vezama Španije i Crne Gore.

Piero Paci je naglasio da se radi o zbirci zavjetnih pločica jedinstvenoj u svijetu koja ima veliku umjetničku, istorijsku i duhovnu vrijednost.

Direktor Kraljevskog dvorca Jacinto Perez Elliot je istako veliki kulturni značaj ove izložbe, ne samo za Crnu Goru vec i za kulturnu javnost Sevilje i Španije.

Katalog izložbe na španskom jeziku ima 160 strana i 358 fotografija u boji i njegov autor Piero Paci je stručno obradio izložene eksponate, dok je Ambasador Sbutega napisao opširan tekst o istoriji Crne Gore, Kotora i Biskupije.

Kraljevski dvorac (Real Alcazar) u Sevilji, koji je UNESCO proglasio kulturnom baštinom čovječanstva, je zapravo jedan veliki kompleks monumentalnih zgrada i raskošnih vrtova nastalih u raznim istorijskim epohama.

Radi se o jednom od najmonumentalnijih arhitektonskih kompleksa ne samo u Sevilji i Andaluziji, već u Španiji.

Izložba će biti otvorena do 10 decembra.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].