Bloomberg: Crnoj Gori će ovim tempom trebati skoro sedam godina da vakciniše 75 odsto stanovništva

0

Crna Gora na samom začelju u Evropi po stepenu vakcinacije. Ako se vakcinacija u Crnoj Gori nastavi ovim tempom biće potrebno 6,7 godina za vakcinaciju (dvije doze) 75 odsto stanovništva, procjene su koje su objavljene na sajtu https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/ koji prati proces imunizacije u čitavom svijetu.

Vakcinacija u Crnoj Gori počela 20. februara uz optimistične izjave da je sve spremno i da će se ići na brzu vakcinaciju tokom sljedećih nekoliko mjeseci. Jedan mjesec je već skoro prošao a rezultat je poražavajući: do sada je vakcinisano samo 5730 osoba, odnosno 0,92 odsto stanovništva. O koliko malom broju vakcinisanih se radi, najbolje govori podatak da su trenutno aktivna 8697 slučaja koronavirusa.

Vodeći američki virusolog, doktor Antoni Fauči smatra da će biti potrebno da se vakciniše i revakciniše 70-85 odsto stanovništva kako bi se normalizovao život u nekoj zemlji.

Premijer Zdravko Krivokapić predviđa “da do sredine juna bude vakcinisano oko 35 odsto građana Crne Gore” kako bi se omogućila turistička sezona.

Očito je da u Vladi imaju neke svoje projekcije koje su daleko od naučnih stavova. Srbija je lider u vakcinaciji u Evropi ali smo svjedoci da epidemija bukti i pored oko 30 odsto vakcinisanih građana.

Čini se da u Vladi i ne pomišljaju da moraju dostići stepen vakcinacije oko 70-80 odsto. Za vakcinaciju 50 odsto stanovništva Crne Gore potrebno je obezbijediti oko 630.000 doza što je daleko i od najoptimističnijih prognoza resorne ministarke Jelene Borovinić Bojović.

Očogledno je da vakcinacija ne teče ni približno onom dinamikom kako bi nadležni željeli jer je Crna Gora ušla apsolutno nespremna u ovaj proces.

Izostala je kampanja informisanja građana o prednostima vakcinacije ali i o mogućim rizicima. Građani imaju puno pitanja i očito veliko nepovjerenje jer se neke vakcine već povlače iz upotrebe u pojedinim zemljama. Zato ne iznenađuje što je mali odziv i zdravstvenih radnika za vakcinaciju a ne samo građana.

Nakon početne euforije u Ministarstvu zdravlja, jedina informacija koja se sada saopštava građanima je ukupan broj vakcinisanih.

Nepovjerenje javnosti koje postoji u rad ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović i njenog tima je više nego evidentno.

Doktor Igor Galić, direktor IJZ, javno je prizano da Crna Gora ne kontroliše epidemiju. Broj umrlih svakodnevno raste, broj hospitalizovanih je udvostručen u odnosu na sredinu januara, po svim epidemiološkim parametrima smo u samom svjetskom vrhu. Ovako loše vođena epidemija preslikala se i na proces vakcinacije kojem prijeti krah ukoliko se ne napravi neki hitan iskorak.

A kako je tekla priča o vakcinaciji, i šta je sve govorila javno ministarka Borovinić Bojović.

“Krajem janauara započeće vakcinacija u Crnoj Gori”, kazala je ministarka zdravlja na vanrednoj pres konferenciji Ministarstva zdravlja održanoj 30. decembra prošle godine.

“Prvo će početi vakcinacija Fajzerom”, kazala je Borovinić Bojović Vijestima 19. januara 2021. godine.

U emisiji Reflektor 2. februara ministarka je “potvrdila” da će “početkom marta stići 150.000 vakcina Fajzer”.

Donacije koje su ponuđene tada nijesu prihvaćene, tačnije, poručeno je da je potrebno da sve ide preko država, odnosno da donacije mogu ugroziti bilateralne sporazume.

Na kraju sage o početku vakcinacije, Vlada Crne Gore je, kako je to dio javnosti protumačio, ponizno prihvatila 2.000 vakcina, donaciju Srbije.

Miraš Dušević, CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].