Bojanić: Gasi se Montenegro Airlines, osnovaćemo novu avio kompaniju, smijenićemo cijeli Upravni odbor EPCG

1
Mladen Bojanić

Ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić saopštio je danas na konferenciji za novinare će uskoro doći do gašenja nacionalnog avio prevoznika Montenegro Airlines, jer kako tvrdi ne postoji nijedna zakonita odluka koja se mogla donijeti za MA.

On je najavio osnivanje nove avio kompanije. Takođe Bojanić je kazao da će inicirati smjenu cijelog Upravnog odbora Elektroprivrede.

“Ne možemo donijeti nijednu zakonsku odluku o Montenegro Airlinesu. Vezane su nam ruke odlukama Agencije za zaštitu konkurenciju. Tražili smo 15 dana, zvali u region određene kompanije, razgovarali sa evropskim konsultantima – zaključak je da ne možemo donijeti nijednu odluku u korist MA, a da bude zakonita”, istakao je Bojanić.

Razlog je, kako je rekao, nedomaćinsko poslovanje, i najavio da će donositi radikalne odluke.

On je istakao da se u skorom roku može očekivati zabrana i stopiranje letova Montenegro Airlinesa.

“Nijesmo časili časa da dođemo rješenja, ali njega jednostavno nema”, poručio je Bojanić.

Bojanić kaže da ne mogu ni od koga dobiti kredit za MA, i najavio je osnivanje nove kompanije.

“Krenućemo već sjutra sa formiranjem kompanije. Bolje da pretrpimo sad veliki gubitak i da prekinemo sa nezakonitim ponašanjem Vlade Crne Gore prema MA. Ova Vlada se neće nezakonito ponašati po bilo kojoj cijeni”, naglasio je Bojanić.

Na pitanje o trenutnoj situaciji u kompaniji, Bojanić je kazao da od 2016. godine zaposlenima u MA nijesu plaćani doprinosi, kasne im plate, i da će to državu koštati 50-ak miliona eura.

“Zaposleni će u skladu sa zakonima dobiti dio koji ih sljeduje, a mi ćemo se truditi da što skorije krenemo u osnivanje nove kompanije, kako bi dio tih ljudi preuzeli”, odgovorio je Bojanić i istakao da će se ići po proceduri koju predviđa Zakon.

Milojko Spajić

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je dodao da će sve brojke biti poznate na kraju godine.

“Mislim da će se morati odgovarati pred građanima zbog svih kašnjenja i situacije”, istakao je on i dodao da je ovo najbolji primjer “spržene zemlje”.

Spajić je rekao da je teška situacija jer će mnogo radnika izgubiti posao.

“Odmah smo formirali radnu grupu koja će formitati novu nacionalnu avi -kompaniju. Ne bih sad o budžetu da pričamo, ali već smo planirali izdatke biće odvojena sredstva. Radna grupa će odmah analizirati prošlo poslovanje Montenegro Airlinesa, i vodiće se računa da buduće poslovanje bude održivo i radiće se u skladu sa interesima države”, kazao je Spajić.

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Miodrag Vujović saopštio je da ustanova nema nadležnosti da cijeni ulaganje države u bilo koju kompaniju, kao ni u kontrolu trošenja budžetskih sredstava.

Miodrag Vujović

“Naša isključiva nadležnost je kontrola državne pomoći. Agencija njenim odlukama ne može da utiče na donošenje konačnih odluka. Agencija je 3. septembra donijela rješenja u kojem je navedena hronologija postupanje države u slučaju MA”, naveo je Vujović.

Najavljena smjena cijelog Upravnog odbora EPCG

Bojanić je saopštio da je danas uputio zahtjev Vladi razrješenje za sedam članova Upravnog odbora EPCG.

“Razlog za to je nedomaćinsko vođenje kompanije”, rekao je Bojanić.

A.O., CdM

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]