Bojanić odbio ponudu Mijača za kupovinu Montenegro Airlinesa

2
Mladen Bojanić

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao da cijeni ali da je nemoguće prihvatiti ponudu Veselina Mijača i Grupacije Savana vezanu za kupovinu Montenegro Airlinesa.

“Što se tiče Vaše konkretne ponude, a cijeniću je iskrenom bez obzira kada i kako nam je upućena, moram Vam jasno odgovoriti da je nemoguće prihvatiti. Razlog je jednostavam i leži u činjenici da bi otpisom dugovanja prema državi ušli u zonu kršenja odredbi člana 7 Zakona o kontroli državne pomoći, što za razliku od prakse prethodne, ova Vlada neće i ne želi da radi. Ako nam ponudite neko zakonito rješenje kako prevazići ovu prepreku, svakako ćemo to razmotriti u najskorijem roku”, objasnio je Bojanić u odgovoru Mijaču.

On je dodao da o svim drugim mogućnostima pomoći Montenegro Airlinesa, na pr. dokapitalizaciji uz očuvanje većinskog državnog paketa, eventualnim donacijama Mijačove kompanije ili nekim drugim modelima, veoma su spremni da razgovaraju uz puno poštovanje zakonskih normi i procedura.

Bojanić ističe da otpis duga prema državi i prodaja za 1 EUR privatnom investitoru nije opcija koju nam u ovom trenutku zakonski propisi dozvoljavaju. Prethodna vlast nezakonitim odlukama potrošila je svaki vid državne pomoći koji bi mogao spriječiti današnju agoniju MA.

“Želim da Vam se zahvalim na iskazanom interesovanju da pomognete očuvanju nacionalne kompanije Montenegro Airlines AD. Takođe, želim da naglasim da je cjelokupna Vlada veoma informisana o svim aspektima nastale situacije, kao i da je u potpunosti svjesna važnosti postojanja nacionalne kompanije za građane i privredu Crne Gore. Po tom pitanju, Vaš pogled i naš stav, slobodno mogu reći, u potpunosti su identični”, rekao je on.

On je izložio činjenice koje je, kako kaže, više puta ponovio i na sjednicama Vlade i u javnosti.

“To što dio javnosti, a to je naročito izraženo kod opozicionih poslanika, neće i ne želi da čuje istinu, potezi su očajnika koji pokušavaju da spriječe Vladu da objelodani mnoge nezakonite odluke bivše vlasti, odnosno da dokumenta koja dokazuju njihove nezakonite radnje ne ugledaju svjetlost dana. Zato na sve načine pokušavaju da po navici stečenoj više decenija varaju javnost i EU partnere. Žao mi je što na osnovu navoda iz Vašeg Pisma o namjerama stičem utisak da su i Vama podmetnuli lažne informacije. Dakle, vratimo se činjenicama, o navodnoj odluci o gašenju Montenegro Airlinesa. Da ponovim po ko zna koji put – Vlada Crne Gore nije donijela takvu odluku. Suprotne tvrdnje su obična laž”, smatra Bojanič.

On je rekao da je problem Montenegro Airlinesinesa danas je u prvom redu pravno pitanje. Ekonomski, socijalni, politički, nacionalni i svi drugi aspekti, koji nesumnjivo jesu ništa manje važni, zbog nezakonitih odluka prethodne vlasti ostaju u drugom planu.

“Usled takvih odluka, a da Vas ne opterećujem svim detaljima, Agencija za zaštitu konkurencije je Rješenjem od 03.09.2020.g. zaustavila svaku dalju državnu pomoć za Montenegro Airlines: „Nalaže se Ministarstvu saobraćaja i pomorstva da, odmah po prijemu ovog Rješenja, privremeno obustavi dodjelu sredstava preduzeću Montenegro Airlines AD Podgorica do odlučivanja o usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći“. Konačna odluka još nije donešena, ali je izvjesno da će biti negativna, što će gotovo sigurno voditi ka postupku povraćaja državi već odobrenih sredstava kompaniji Montenegro Airlines AD, a radi se o sumi od preko 40 miliona eura. Vjerujem da Vam je sad mnogo jasnije sa kakvim se problemom suočavamo, odnosno kako je funkcionisala prethodna vlast po ovom pitanju”, dodao je on.

Ministarska obmana: Pismo o namjerama vlasnika Savane stiglo u kabinet premijera i ministra

Radnici MA: Vlada okrenula leđa porodicama 360 zaposlenih

Piloti Montenegro Airlinesa traže sastanak sa Krivokapićem

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].