Bojkot je trajao koliko i mački muž

3
Ljiljana Popović Moškov u odborničkim klupama

Dok se lideri opozicionih partija na državnom nivou “oštre” i pripremaju članstvo, pored Skupštine, i za bojkot parlamentarnih izbora, ukoliko vlast ne bude radila po njihovom, bojkot u nekim lokalnim parlamentima je trajao koliko i mački muž.

Najbolji primjer za to je i lokalni parlament u Kotoru koji je za opoziciju, nakon smjene, kada je na vlast ponovo došla Demokratska partija socijalista, nelegitiman sa većinom “stvorenom političkom korupcijom”, ali koji funkcioniše i u saradnji sa opozicijom. Jučerašnju sjednicu SO Kotor obilježilo je vraćanje u odborničke klupe odbornice Građanskog pokreta URA Kotor i predsjednice Opštinskog odbora URA Ljiljane Popović Moškov.

Ona je zamijenila dosadašnju odbornicu te partije Adelu Barbu, koja je podnijela ostavku.

Motiv njenog dolaska u lokalni parlament, kako je kazala za Skala radio, je odluka opštinskog odbora URE da bude prisutna na svim zasijedanjima na kojima se odlučuje o tačkama dnevnog reda koje su od posebnog značaja za grad Kotor, kako bi, iz njihove vizure branili javni interes, ne baveći se nikakvim politikanstvom. Ona je podsjetila i da je dala ostavku na mjesto potpredsjednice opštine i prije formiranja nove vlasti u Kotoru. Na pitanje novinara smatra li i da bi i ostali opozicioni odbornici trebali da se vrate u skupštinske klupe, Popović Moškov je odgovorila da bi, po njenom mišljenju, odbornik trebao da brani interese grada, bio on u poziciji ili opoziciji.

„Treba da se čujemo i da pričamo jezikom argumenata, ali na žalost nemamo tu vrstu demokartije da se u Skupštini stvarno odlučuje po onome što je smisleno, a ne po onome čijoj partiji pripadate“, kazala je Moškov.

Do skoro u ovoj partiji nisu govorili tako.

“Aktuelna nelegitimna većina u Kotoru pokazuje po ko zna koji put da su im fotelje i lični interesi važniji od interesa građana i opštine”, kaže se u jednom od nedavnih saopštenja GP URA iz Kotora. Podsjetimo, koliko juče, lider GP URA Dritan Abazović je još jednom pozvao opozicionare na aktivan bojkot Skupštine, ali i bojkot parlamentarnih izbora na jesen naredne godine.

Sličan stav ima i lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, koji je ranije, govoreći o Kotoru istakao da je u ovom lokalnom parlamentu jednim vidom političke korupcije promijenjena volja birača i nova većina je smijenila legalnog predsjednika Opštine. Da se SNP najbolje ne snalazi u promociji bojkota pokazuje i činjenica da su mimo partije bojkot Skupštine Crne Gore prekinuli poslanici Danijela Pavićević i Srđan Milić.

Za razliku od Jokovića, njegov predsjednik Opštinskog odbora u Kotoru Ljubenko Borović tvrdi da SNP nikada nije donijela odluku o bojkotu rada lokalnog parlamenta i da je ova partija tražila da se u rad lokalnog parlamenta uključe i njeni članovi. Borović je pristao da bude član žirija za dodjelu nagrade grada Kotora “21. novembar”.

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Željko Avramović saopštio je da su dobili zahtjev SNP-a u pisanoj formi u kojem se navodi da žele da se uključe u rad skupštinskih tijela.

“Budući da su prihvatili učešće u radu žirija, predložili smo Ljubenka Borovića koji je trenutno predsjednik opštinskog Odbora ove partije”, kazao je Avramović.

Borović to potvrđuje i u izjavi za Dnevne novine, navodi da SNP bojkotuje rad parlamenta na nivou Crne Gore, te da je ta odluka donijeta na sjednici glavnog odbora.

“Međutim, u Kotoru je naša partija ranije učestvovala u vlasti i imala odbornike, koji su napustili partiju. Kad su je napustili, prije dva i po mjeseca, odnosno kad je smijenjena vlast, mi smo tražili da ih isključe iz odbora, komisija, žirija itd, a da uključe one koji su članovi SNP-a, a ne one koji su napustili. Nikada SNP nije donijela odluku ni o raskidu, ni o bojkotu, ni o čemu, već su ih donosili neki koji su napustili partiju. Prihvatili smo da i dalje ostajemo, s obzirom da nismo donijeli nikakvu odluku na nivou opštine, a bili smo dio vlasti u Kotoru”, kaže Borović.

U svakom slučaju očigledno je da kod odbornika prevladavaju interesi grada u kojem žive, a ne partijski kako to centrale od njih očekuju.

Borović: Nema razloga da ne radim u interesu građana

Predsjednik Opštinskog odbora SNP-a u Kotoru Ljubenko Borović kaže da prihvata odluku da bude član žirija za dodjelu nagrada Kotora, jer je to u interesu i grada i građana.

“Ako me neko imenuje, ne vidim razlog da ne prihvatim da radim nešto što je u interesu građana”, kazao je Borović za Dnevne novine.

aktuelno.me

3 KOMENTARI

  1. Macke mijenjaju muzeve, a kod nas je “IN” mijenjati partije, koalicije i PRELIJETATI CAS LIJEVO, CAS DESNO!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]