Bojović: Vrijeme je da ova Vlada, prije nego se raspadne, umanji štetu koju nanosi državi

0

Namjera Vlade i resornog ministarstva da sprovede masovni postupak revizije prebivališta u Crnoj Gori u političkom smislu je jednostrana, neprihvatljiva i konfrontirajuća, pravno je nezakonita, tehnički je nerazumna, dok je u ustavnom smislu nesprovodiva, upozorio je osnivač Građanskog pokreta “21. maj” i pravnik po struci Rade Bojović.

On objašnjava da, prvo, Zakon o registrima prebivališta i boravišta je, pored toga što svjedoči o uređenosti države i javne uprave, dio izborne regulative i kao takav ne bi smio da se mijenja bez konsenzusa ili kvalifikovane većine unutar političke klase.

“Neprihvatljiva je namjera da se sa minimalnom poslaničkom većinom i putem masovne policijske akcije našim iseljenicima sa boravištem u inostranstvu odjavi prebivalište u Crnoj Gori”, kategoričan je Bojović u izjavi za Pobjedu.

Ovakva neuravnotežena politika, ističe naš sagovornik, neće proći u Crnoj Gori niti će imati razumijevanje Brisela.

“Drugo, volšebna ideja da svi građani ponovo prijavljuju svoje prebivalište, da bi se tako navodno pronašli oni koji su nastanjeni izvan Crne Gore, je para-totalitaristička operacija koja poništava stečeno pravo na prebivalište. Ovo je pravno neodrživo i u praksi bi se pretvorilo u sumanuto administriranje sa desetinama hiljada potencijalnih upravnih i sudskih sporova”, upozorava Bojović.

Kategoričan je da građani “koji drže do svojih političkih i ljudskih prava ovakvu normu treba da masovno odbace i iskažu građansku neposlušnost”.

“Treće, Zakon o registrima prebivališta i boravišta, kao što to i baksuzni predlagač u svom obrazloženju jasno kaže, predstavlja dio mreže izborne regulative i bez njega nije moguće imati uredan birački spisak. Samim tim, ovaj propis se ne može donijeti bez 2/3 većine u parlamentu što znači da bez podrške opozicije nema promjena u izbornom sistemu. To dodatno svjedoči o uzaludnoj i nepromišljenoj vladinoj inicijativi. Zato je odista vrijeme da ova Vlada dođe sebi i prije nego što se potpuno raspadne i, nadam se što prije okonča svoj mandat, makar minimizira štetu koju svakodnevno nanosi Crnoj Gori”, zaključio je Bojović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]