Boka će biti u kolapsu ako ne bude više trajekata

2
Foto: Vlada Crne Gore

Turistički privrednici Kotora, Tivta i Herceg Novog najavljuju nikad bolju sezonu koja ne smije ničim da se pokvari

Boka će biti u kolapsu ako ne bude više trajekata

Bojan Joketić: Kotor ima jednu ulicu i svi kamioni koji prolaze odmah naprave zastoj i gužvu. Nabavku plovila treba ubrzati jer veće grupe turista očekujemo već krajem aprila

Lidija Božović: Veoma nam je bitno da imamo stabilan saobraćaj, budući da gosti, pored promovisanih prirodnih ljepota, kvalitetnih hotela i lokalne kulture, očekuju i efikasnu saobraćajnu infrastrukturu

Milena Milić: Vjerujemo da će trenutna tranzicija trajektnog saobraćaja biti brzo riješena, prema obećanjima nadležnih, te o problemu ovog karaktera u sezoni ne želimo ni da razmišljamo

Turistički privrednici u Boki najavljuju više nego dobru sezonu koja ne smije ničim da se pokvari. Trenutno se plaše trajektnog saobraćaja, koji ne radi u punom kapacitetu. Gužve se već stvaraju, a sezona je na pomolu.

Kako su sagovornici Pobjede istakli, ako se stvari ne budu odvijale kako je obećano cijela Boka će biti u kolapsu. Međutim nadaju se da su toga svjesni nadležni koji rade na tome, dok oni promovišu destinaciju i privlače goste.

 

Vlada je obećala dovoljan broj trajekata do ljetnje sezone, ali turistički privrednici apeluju da nabavku treba ubrzati jer veće grupe turista dolaze već za mjesec.

Gužve u Kotoru već sada

A u Kotoru su gužve već počele. Kako su nam kazali stanovnici ovog grada nikada nije više prolazilo automobila i kamiona sa hercegnovskim tablicama. Stari grad je i sada pun stranih turista.

Direktor hotela Forza Mare, restorana i poslastičarnice u Kotoru i Porto Montenegru Bojan Joketić kazao je Pobjedi da je problem što ovaj grad nema zaobilaznicu.

– Čim dođu kruzeri i kada kamioni prolaze kroz Kotor odmah je zastoj. Prošlih godina se to nije dešavalo do 15. aprila, a ove je već sada gužva – kaže Joketić, koji je zadovoljan poslovanjem tokom zime. Takođe, prema najavama očekuju i dobru nastupajuću sezonu.

Međutim, po njegovim riječima, trajekt će biti problem ukoliko se ne ispoštuje obećano i ne nabavi još plovila.

 

– Ovo je uvijek je bio problem. I kad je sve funkcionisalo kako treba bilo je gužve a sad tek. Vi sada imate dva plovila koja ne saobraćaju noću. Ako obezbijede pet-šest trajekata biće bolje, ali ako ne obezbijede onda je cijela Boka u velikom problemu. Kotor ima jednu ulicu i svi kamioni koji prolaze odmah naprave zastoj i gužvu – kaže Joketić dodajući da od 1. aprila počinju kruzeri i nabavku plovila treba ubrzati jer veće grupe turista očekuju već krajem aprila.

Što se tiče sezone, po najavama, kaže da će biti veoma dobra.

– Već su nam hoteli bukirani na 70 odsto za ovu sezonu i najveće interesovanje je sa prostora Velike Britanije. Tako je u zadnjih 10 godina Boka najviše okrenuta ovom tržištu – napominje Joketić i smatra da bi bilo mnogo bolje da aerodrom u Tivtu radi u večernjim satima jer bi se time izbjegle nevjerovatne gužve ljeti.

– Nadamo se mirnoj i dobroj sezoni, međutim plašimo se nekih zakona koji se donose ad hok. Treba samo da nas puste da radimo – poručuje Joketić.

Bojan Joketić, Foto: Pobjeda/Dragan Mijatović

Kaže i da među gostima imaju dosta Amerikanaca koji dolaze preko Dubrovnika.

– Nažalost nemamo ih još u nekom velikom broju, međutim zadnje dvije tri godine i to raste, zahvaljujući direktnim letovima sa Dubrovnikom. Svi ti ljudi dođu u Crnu Goru. Međutim na graničnom prelazu su ljeti nenormalne gužve. Sad nije ni Hrvatima svejedno da svi oni koji dođu u Dubrovnik hoće da posjete Crnu Goru. Ljeti su veliki zastoji. Znam da smo imali nezadovoljstvo prošle godine jer su gosti znali da čekaju čitav dan jer 100 kilometara putuju po sedam-osam sati – naglašava Joketić dodajući da, pored sve ljepote Dubrovnika, Amerikanci dolaze preko ovog grada da bi posjetili Crnu Goru jer imamo One&Only, brend koji niko nema u regionu niti u Evropi.

Foto: Pobjeda/Dragan Mijatović

– Imamo nešto što nema niko u okruženju i ne umijemo da to iskoristimo. To je najbolji brend u svijetu. Hrvatska nema takav brend. Tu klijentelu koju ima sada One&Only to je nekad imao Aman – podsjeća Joketić.

On naglašava da su im avio-linije problem i da je povezanost bolja hoteli bi im radili tokom cijele godine i bili bi cjelogodišnja destinacija.

Blue Kotor Bay Premium Spa Resort od ovog ljeta poslovaće pod novim brendom – u sezonu 2023. ulazi kao Hyatt Regency Kotor Bay.

Direktorica prodaje ovoga hotela Lidija Božović kaže da je ova godina za njih veoma važna jer od 1. juna počinju da posluju pod novim imenom i brendom. Ovaj rizort otvoren je od 2020. godine i posluje sa pozitivnim rezultatima.

Veliki broj gostiju im dolazi sa tivatskog aerodroma, ali gosti iz Velike Britanije, iz zemalja Zapadne Evrope i Amerike stižu sa dubrovačkog aerodroma. Zbog toga im je veoma bitno da trajektna linija dobro funkcioniše.

– Vjerujemo da će sve biti u redu sa trajektom. Veoma nam je bitno da imamo stabilan saobraćaj, budući da gosti, pored promovisanih prirodnih ljepota, kvalitetnih hotela i lokalne kulture, očekuju i efikasnu saobraćajnu infrastrukturu. Ako trajektna linija bude otežano saobraćala sa malim brojem plovila i smanjenim kapacitetom, nadam se da ćemo to na vrijeme saznati kako bismo se organizovali i pripremili za sezonu, jer postoji mogućnost da goste dovodimo i morskim putem – kaže Božović.

Tvrdi da su im tržišta Zapadne Evrope i Amerike primarna i da računaju na njih ove godine upravo zbog novog brenda koji je jedan od pet najpoznatijih u svijetu.

Lidija Božović, Foto: Pobjeda/Dragan Mijatović

– Ulaskom Hajata, dobijamo novu poziciju, ne samo mi nego cijela Crna Gora. To će biti veliki iskorak i za nas i za ovu destinaciju – tvrdi Božović.

Ističe da se dolaskom Hajata otvaraju i prema američkom tržištu.

– Hajat je vodeća svjetska hotelska kompanija sa više od 1.200 hotela širom svijeta. Posluju u 74 zemlje na šest kontinenata, a ovo je njihov prvi hotel u Crnoj Gori. U njihovom programu lojalnosti je preko 37 miliona korisnika, što znači da će Crna Gora postati vidljiva za sve njih. Ako samo mali dio njih dođe u našu zemlju, to će biti uspjeh za nas – tvrdi Božović.

Podsjeća da su otvoreni od 2020. godine i da su odlučili da posluju tokom cijele godine.

– Situacija se od prethodne godine promijenila. Van sezone su zastupljena tržišta regiona. Pokrivamo i korporativni dio, jer imamo razvijen kongresni turizam. Ovaj segment ćemo još više razvijati u budućnosti, jer gradimo najveći konferencijski centar u Boki, koji će biti spreman iduće godine. Trenutno pripremamo dodatne hotelske kapacitete i očekujemo najbolju sezonu do sada – kaže Božović otkrivajući nam da su već potpisali dosta ugovora i da očekuju veliki broj gostiju ove godine.

– Sada imamo goste iz regiona pretežno, a od polovine aprila očekujemo veće grupe iz Zapadne Evrope. Pred nama je intenzivna i interesantna sezona po svim segmentima i očekujemo da će biti uspješna. Bitne su nam i avio-linije. Bilo bi dobro i da tivatski aerodrom ima noćne letove što bi olakšalo pritisak tokom dana – smatra Božović.

Radna snaga problem

Što se tiče radne snage, olakšava im to što rade cijele godine, ali im takođe treba pojačanje tokom sezone jer će u jednom momentu u rizortu biti 500 gostiju.

– Kao i ostali hotelijeri i mi se suočavamo sa izazovom pronalaska kvalitetne radne snage. Prisutni smo na sajmovima zapošljavanja, sarađujemo sa školama i fakultetima za turizam, a budući da smo prepoznati kao stabilan poslodavac imamo i određeni broj radnika koji se sezonski zapošljavaju već četvrtu godinu zaredom, što govori u prilog činjenici da je Blue Kotor Bay dobro mjesto za rad – kaže Božović, koja najavljuje da će od maja do kraja septembra zapošljavati oko 300 radnika koliko zahtijeva ovaj kompleks sa pet zvjezdica.

Direktorica marketinga i prodaje Casa del Mare hotelske grupacije Milena Milić kazala je da su njihova očekivanja visoka kada je u pitanju ova sezona, prema najavama koje su već odlične, tako da očekuju raniji početak sezone kada im dolaze grupe iz Velike Britanije i Zapadne Evrope dok očekuju veće interesovanje iz regiona tokom praznika.

– Hotel Casa del Mare Mediterraneo radi cijele godine, dok ostalih pet hotela otvaramo početkom aprila. Takođe pripremamo otvaranje novog hotela Casa del Mare Mangata u Budvi, prvog našeg hotela na Budvanskoj rivijeri, koji će svoja vrata za goste otvoriti na početku predstojeće sezone. U svemu što radimo, trudimo se da promovišemo prije svega destinaciju, a zatim i naše hotele kao refleksiju lokalnog karaktera i ponude na emitivnim tržištima. Sa druge strane verujemo da će trenutna tranzicija trajektnog saobraćaja biti brzo riješena prema obećanjima nadležnih, te o problemu ovog karaktera u sezoni ne želimo ni da razmišljamo. Vjerujemo i nadamo se da će se u što skorijem periodu regulisati ovo pitanje, jer smo svi svjesni da bi to mogao biti veliki problem za cijelu Boku.

Milena Milić, Foto: Pobjeda/Dragan Mijatović

Ove godine očekujemo odličnu sezonu, prema najavama koje su mnogo bolje nego prošle godine u ovom periodu – kaže Milić, koja smatra da to ne bi smjelo ničim da se pokvari.

– Čak i u zimskom periodu smo imali dosta gostiju iz regiona, ali i gostiju iz Zapadne Evrope, Velike Britanije, počeli su da se vraćaju gosti iz Kine, nakon tri godine pauze. Bilježimo porast gostiju sa tržišta Turske, gde imamo stalne letove, zatim Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, preko Dubrovnika. Trudimo se da budemo zastupljeni na što više tržišta, da se ne oslanjamo samo na jedno – ističe Milić.

Osim drumskog i trajektnog saobraćaja naglašava da su im veoma bitne i avio-linije, jer je dobra avio-povezanost preduslov za uspješni turizam.

– U aprilu dovodimo grupu od 30 turoperatora i agenata sa tržišta Njemačke, Austrije i Švajcarske. Boraviće kod nas nekoliko dana, a na nama je da im predstavimo naše hotele i Crnu Goru kao destinaciju za koju kažu da im nije u dovoljnoj mjeri poznata. Ogroman je porast interesovanja sa tih tržišta, DACH regiona. To su pažljivo odabrani agenti, čija su interesovanja bliska sentimentu naših hotela i trudićemo se da im, osim naših objekata, pokažemo i cijelu zemlju u najboljem svjetlu, kroz brojne izlete i jedinstvene gastro doživljaje – ističe Milić.

Prije pandemije jedno od top pet tržišta su im bile Sjedinjene Američke Države, ove godine postoji mogućnost da se vrate u tom broju što smatraju veoma pozitivnim.

– Od prošle godine imamo tendenciju rasta dolazaka turista iz Sjeverne Amerike, a već ove godine, ako se po jutru dan poznaje, za prva dva-tri mjeseca oni se izjednačavaju sa ostalim dominantnim tržištima. Vjerujem da postoji mogućnost da se već krajem godine vrati trend dolazaka ovih turista kao u vremenu prije pandemije – tvrdi Milić.

Gosti ne smiju da čekaju

Tim povodom, kako oni dolaze direktnom avio-linijom na aerodrom u Dubrovniku, nadaju se da će se riješiti problem dugog čekanja na granici sa Hrvatskom.

– To je još jedna od gorućih tema u pripremi ove sezone. Kada gosti dolaze ili se vraćaju na aerodrom žale se na duga čekanja. To se mora nekako riješiti – ističe Milić.

Njihov hotel u Kamenarima radi cijele godine upravo da bi sačuvali radnu snagu za koju kaže da je sve teže naći.

– Treba sačuvati dobar kadar i pravi tim ljudi, jer su oni najzaslužniji za uspješno poslovanje hotela. Izazovno je naći kvalitetne ljude a kada ih nađemo, mi činimo sve da ih sačuvamo kao dio tima, da unaprijedimo njihove vještine. Rad hotela u zimskom periodu često nije finansijski isplativ, ali s obzirom na to da smo ove zime imali pozitivne finansijske rezultate, tendencija nam je da ostavimo otvoreno više hotela tokom čitave godine, što će svakako uticati i na povećanje broja stalno zaposlenih u našoj kompaniji – ističe Milić.

Direktor hotela Lighthouse Jovan Vukalović najavljuje rekordnu sezonu.

– Upravo je krenuo aranžman sa partnerom sa kojim smo sarađivali 2018. i 2019. godine o zakupu renoviranog dijela hotela do početka sezone u kojoj je kompletan kapacitet rasprodat. To je rezultat dugogodišnje saradnje sa tradicionalnim partnerima a interesovanje koje postoji sa njihove strane znatno premašuje broj smještajnih jedinica kojima raspolažemo – kaže Vukalović.

Jovan Vukalović, Foto: Privatna arhiva

Nada se da su početni problemi, koji su se javljali kod preuzimanja trajektne linije, prevaziđeni i da će aktivnosti koje Morsko dobro preduzima profunkcionisati u skladu sa potrebama građana i turista.

Radnika nema, a plate nikad bolje

Joketić tvrdi da problem radne snage i dalje imaju iako su zarade znatno povećane.

– Ovaj problem je očigledan u čitavoj Evropi, čak i u Njemačkoj i drugim mnogo razvijenijim zemljama. Nešto se dešava. Ne znam kako to da objasnim, ali generalno ljudi neće da rade. Moramo da uvozimo radnu snagu, a plate su nikad veće u hotelskoj industriji. Međutim interesovanje je slabo. Prije ste mogli da birate od ponuđenih kandidata, a sada moramo sve da prihvatimo. Sa sjevera su prije dolazili da rade, a u zadnje dvije godine i toga nema – kazao je Joketić napominjući da oni imaju domaću radnu snagu, ali i region, a zadnjih godina okreću se i Filipinima, Meksiku, Turskoj…

Vukalović: Problem je i otežani prelazak hrvatske granice

Vukalović napominje da ono što bi moglo predstavljati problem je otežani prelazak hrvatske granice za mala i kombi vozila, kako za naše tako i za hrvatske auto-prevoznike, što ozbiljno ugrožava kvalitet servisa za goste koji koriste aerodrom Ćilipi.

– Smatramo da bi bilo neophodno da se nadležni organi maksimalno angažuju u iznalaženju rješenja jer je broj gostiju, koji koriste taj aerodrom, veoma veliki. Iako reciprocitet, kojim štitimo svoje tržište, onemogućava vršenje prevoza hrvatskim auto-prevoznicima (mala i kombi vozila) smatramo da na njemu ne treba insistirati jer nam to u ovom momentu nije u interesu – tvrdi Vukalović. On smatra da, osim toga, obavezno treba naći rješenje za goste koji su u tranzitu i koji formiraju kilometarske kolone na granici, što dovodi do toga da i kada ne postoje zakonska organičenja za vršenje transfera oni ne budu vršeni ili pak budu rađeni samo od aerodroma do hrvatske granice, odakle se gosti upućuju da pješice pređu dio između Hrvatske i naše strane – kazao je Vukalović.

Građani apeluju da trajekti voze i noću

Drago Radonjić: Idem često trajektom, nekad bude gužve, ali za sada je dobro. Za sezonu moraju imati više trajekata. Sada voze do 18.00 časova, treba da voze makar do ponoći. Ili od pet ujutro do ponoći.

Nikola Novović: Upoznat sam sa svim što se dešavalo. Nabaviće se i novi trajekti. Uvijek je bolje što prije, treba da ih je što više. Veliki trajekt troši više i ne može da čeka tokom noći da napuni 60 vozila, ovaj manji će moći.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].